Dinamo București înfruntă joi, de la ora 19:45, un alt nume uriaș în Liga Campionilor la handbal masculin, Telekom Veszprem. Este a doua favorită la câștigarea competiției care vine în acest sezon în București, după Vive Kielce. Băieții au mai înfruntat, printre altele, PSG și FC Barcelona, dar în deplasare.
Dinamo și Veszprem nu sunt adversare în premieră în Liga Campionilor. În urmă cu 16 ani s-au înfruntat într-o grupă din care au mai făcut parte Ciudad Real și Tatran Presov. Formația maghiară a câștigat la pas ambele întâlniri, cu 37-27 în Ungaria și 38-27 în România, într-o partidă care a avut loc la Buzău.
Handbal
S-au afișat urnele în Champions League. Unde au fost trimise cele trei echipe din România?
ACUM 20 ORE
În ciuda diferenței mari dintre cele două echipe, un tânăr jucător român a impresionat. Marian Cozma avea atunci 23 de ani și i-a determinat pe oficialii maghiari să-l transfere imediat.

Marian Cozma i-a impresionat într-un meci la Veszprem, iar clubul l-a transferat imediat

În meciul tur din Ungaria, desfășurat tot în luna octombrie, "Păsărilă" marca 9 goluri! La partida retur programată peste două săptămâni, Veszprem a venit cu două obiective majore: să obțină cele două puncte și să-l semneze pe Marian Cozma. Pentru a-i convinge pe dinamoviști să-i dea drumul, au făcut o ofertă de 100.000 de euro! Clubul nu s-a împotrivit, astfel că actele au fost semnate imediat. Și azi, acesta reprezintă cel mai scump transfer din istoria handbalului românesc. Niciun alt club din cele două Ligi interne nu a mai obținut o asemenea sumă în schimbul unui jucător autohton sau străin.
"Generalul Popescu i-a dat drumul fără nicio problemă. Cine să se împotrivească unui asemenea transfer? Poți să ajungi pe Everest și tu să stai prin Carpați?", ne-a relatat tatăl regretatului handbalist, Petre Cozma. Din păcate, pivotul român de 2.11 a fost victima unei crime cumplite după 3 ani de la plecarea lui la Veszprem. Drumul lui spre Everest – un titlu în Liga Campionilor - s-a oprit brusc.
https://i.eurosport.com/2009/02/16/499039.jpg
"Știți ce face un om care vrea să-și facă o casă? Își caută cei mai buni zidari. Marian a fost cel mai mare pivot al României după Dedu (n.r. cu referire la actualul președinte al FR de Handbal) și până azi. Când am primit contractul, nu știam să-l citesc (n.r. – era redactat în limba maghiară). Dar l-a meritat pe deplin", a continuat Petre Cozma.

"Cu siguranță ar fi jucat azi la Dinamo sau la Veszprem"

"Păsărilă" ar fi avut azi 39 de ani, iar tatăl său este convins că ar fi fost și acum în activitate. "Cu siguranță ar fi jucat la Dinamo sau la Veszprem. Și ar fi făcut-o încă bine" spune, amarnic Petre Cozma. Familia ține în continuare legătura cu oficiali din Ungaria, iar Marian a devenit un simbol în toată Ungaria, nu numai la Veszprem. Este iubit și de marele rivale, Pick Szeged și Tatabanya. De altfel, oficialii de la Pick Szeged au denumit sectorul oaspeților din noua arenădupă numele handbalistului român.
https://i.eurosport.com/2021/10/26/3243495.jpg
Partida de joi seara pornește tot cu Veszprem mare favorită. Dar decalajul valoric din 2005 s-a mai redus. Formația maghiară a câștigat atunci cu 10-11 goluri diferență, dar dacă ar fi forțat, ar fi putut câștiga și mai clar. Acum, Dinamo are la rândul ei o multinațională. Este adevărat, încă îi lipsește experiența la acest nivel. Dacă reprezentanta Ungariei a jucat aproape neîntrerupt pentru câștigarea trofeului Ligii Campionilor, Dinamo este în premieră în Top 16. În 2020, când a ajuns în optimile de finală la o "dublă" cu PSG, pandemia de coronavirus a întrerupt toate competițiile, iar cele două jocuri nu s-au mai putut disputa.
"Este încă o diferență mare între cele două echipe, dar sper într-un joc frumos. Poate nu vor prinde nici ei o zi foarte bună, poate facem și noi un meci mare. În orice caz, Veszprem este al doilea suflet al meu și al familiei mele", a concluzionat Petre Cozma. Pentru că întâlnirea se va desfășura fără spectatori, aceasta se va juca în Ștefan cel Mare. Cu spectatori, jocul ar fi avut loc în Sala Polivalentă.
Marian Cozma a jucat 4 ani la echipa de seniori a clubului Dinamo, în perioada 2002-2006, înainte de a ajunge la Veszprem. Cu echipa maghiară a câștigat Cupa Cupelor în 2008.
LG iți aduce mai aproape transmisiunile Eurosport din sporturile de iarnă.
Handbal
România U20 la handbal feminin a învins Mexic la Campionatul Mondial. Dezamăgirea este însă mare
IERI LA 16:28
Handbal
CSM București a primit wild-card în Liga Campionilor!
27/06/2022 LA 10:09