Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Ramona Farcău: "Nu sunt adepta forțării copiilor, pentru a obține niște rezultate mincinoase" | INTERVIU

Eurosport
DeEurosport

Actualizat 17/05/2022 la 13:27 GMT+3

Ramona Farcău a rămas în handbal după ce s-a retras din activitate ca jucătoare, iar în prezent dezvoltă un proiect interesant la nivel de copii și juniori, în cadrul clubului FRH Olympic, pe care l-a înființat în urmă cu aproape 5 ani. În luna iunie, fosta mare jucătoare a României organizează și două evenimente handbalistice la nivel de copii și juniori.

Ramona Farcău are planuri mari cu Olympic RFH

Credit imagine: Eurosport

de Ion Alexandru și Marius Huțu
Ramona Farcău este una dintre jucătoarele emblematice ale handbalului românesc, după anul 2000. A făcut parte din acea echipă magnifică a României, care a cucerit medalia de argint la Campionatul Mondial din 2005, cel mai valoros rezultat al unei naționale după 1990. O extremă polivalentă atât la lot, cât și la echpele de club pentru care a evoluat, Ramona a fost și golgheterul Jocurilor Olimpice de vară Beijing 2008, unde prima reprezentativă a încheiat pe locul 7.
Au trecut ceva ani de când fosta jucătoare de la Zalău și Oltchim s-a retras din activitate, dar nu a părăsit handbalul, ci activează de o bună perioadă la nivel de copii și juniori, practic la "talpa" acestei discipline, unde are câteva proiecte interesante cu RFH Olympic. A început să crească de la zero grupe de copii, iar o parte a poiectul se îndreaptă și pe organizarea de evenimete handbalistice în sectorul juvenil. De altfel, în luna iunie, vor avea loc două turnee destinate copiilor și elevilor, Olympic Summer Cup (10-12 iunie) și Cupa Școlilor la Handbal (2-3 iunie). Romana Farcău a acceptat un interviu pentru Eurosport, în care a vorbit despre proiectele aflate în derulare.
Olympic Summer Cup Ramona Farcău

Ramona Farcău: "Încă de la începutul acestui proiect ne-am propus o creștere naturală, punând accentul pe educația copiilor"

Ce evenimente veți desfășura vara aceasta și de ce ați ales să organizati turnee de handbal pentru juniori?
Vor fi două evenimente sportive destinate iubitorilor de handbal. Cupa Școlilor la Handbal este primul eveniment destinat elevilor din școlile gimnaziale din Buftea, organizată pe 2-3 iunie.
Iar la o săptămână distanță vom organiza și Olympic Summer Cup, un eveniment cu caracter amical la care vor participa 8 echipe de junioare III, din șapte localități diferite. Scopul organizării acestor evenimente este strâns legat de ideea promovării handbalului în rândul comunității din Buftea. Ca sportiv m-am format și am avut satisfacții în rândul unor comunități mici: la Zalău și la Vâlcea. Consider că în rândul comunităților mici există o vibrație aparte în jurul fenomenului sportiv, oamenii au o motivație pentru petrecerea timpului liber și se formează un atașament special între public și sportivi. Îmi doresc să creez în Buftea, orașul unde locuiesc și unde mă simt ca acasă, o stare de spirit pozitivă, centrată în jurul handbalului, cu care oamenii să se identifice. Handbalul poate fi o alternativă de petrecere a timpului liber, poate crea o conexiune între oameni și în același timp oferă copiilor din comunitatea locală opțiunea de a-ți alege un drum frumos de urmat în viață.
Cine va da premiile micilor câștigători?
La Olympic Summer Cup va participa și Energetic Râmnicu Vâlcea, echipă antrenată de buna mea prietenă, Luminița Huțupan Dinu, cel mai bun portar din istoria handbalului feminin, și ar fi fost păcat să nu oferim copiilor șansa de a fi premiați de o asemenea personalitate. De asemenea, fiind un eveniment centrat în jurul comunității din orașul Buftea, am adresat o invitație domnului primar de a participa și de a acorda premii atât la Cupa Școlilor la Handbal, cât și la Olympic Summer Cup. În plus, vor fi multe premii speciale acordate de partenerii competițiilor, pe care i-am invitat la turnee.
Am îndrăzni să spunem că Olympic RFH este un club altfel? Care sunt particularitățile clubului?
Încă de la începutul acestui proiect ne-am propus o creștere naturală, punând accentul pe educația copiilor. Alături de noi rămân doar copiii motivați să facă handbal și dispuți să respecte principiile clubului. La nivel de rezultate, după cum am mai spus, nu ne grăbim și nu forțăm copiii. Ne dorim să avem cât mai mulți dintre cei cu care am pornit la drum atunci când rezultatele vor deveni importante. Din acest considerent am elaborat două programe de pregătire sportivă, unul pentru cei mici sau pentru cei care doresc să practice handbalul ca activitate de timp liber și un program destinat celor pentru care handbalul este o alternativă în viață, la nivel de carieră. Pe parcurs, am extins stafful tehnic, în prezent având în club psiholog, antrenor specializat în pregătirea portarilor, preparator fizic și antrenor coordonator. În paralel cu organizarea clubului la nivel sportiv, manifestăm o preocupare constantă pentru modul în care comunicăm și dezvoltăm relația cu partenerii clubului. În plus, am conceput un program de atragere a partenerilor din mediul de afaceri, astfel încât să stabilim premisele unui proiect solid, cu viziune pe termen lung.
Cât de mult conteaza rezultatele în dezvoltarea copiilor?
Depinde despre ce categorie de vârstă vorbim. Când te uiți prin țară, la toate sporturile, vezi o efervescență și o presiune incredibilă pusa pe copii pentru obținerea rezultatelor. Dar care este prețul și deznodământul acestei abordări? Vezi peste tot copii campioni la 12-13 ani care renunță la sport exact când ar trebui să tragă mai tare, pentru a face trecerea la nivel de seniori. Acolo se rupe totul. Pierdem prea mulți tineri valoroși pentru niște medalii de tablă, care de multe ori au în spate orgoliul unor antrenori sau al părinților, cu prețul frustrării copiilor. În handbal, consider că rezultatele devin importante după vârsta de 15-16 ani, când sportivii sunt motivați cu adevărat să meargă pe drumul sportului de performanță. Și chiar și în această etapă de vârstă, atunci când tinerii au rezultate, nu putem spune cu certitudine că vor ajunge sportivi de performanță la nivel de seniori, atât din motive subiective, ce țin strict de sportivi, cât și din cauza faptului că România nu a gândit o strategie la nivel național, în jurul juniorilor care fac performanță. Uitați-vă ce se întâmplă cu toți sportivii care sunt campioni europeni sau mondiali de tineret. Îi vedeți în primele ligi de handbal? Prea puțini, la echipe neînsemnate. Cei mai mulți renunță la sport, ceea ce înseamnă că este o problemă generală a sistemului.

"Peste alți patru ani vom ajunge cu acești copii in Divizie"

De ce ai ales să antrenezi copii și juniori și nu o echipă de senioare?
În primul rând pentru că mi-am dorit să punem bazele unui proiect sănătos, gândit și implementat după propriile principii. La final de carieră am interacționat cu fel de fel de persoane care nu au o mentalitate sănătoasă, care din punctul meu de vedere dăunează handbalului românesc. Unii dintre ei au dispărut din peisaj între timp, dar au apărut alții, cu același sistem de valori. Ce sens ar fi avut să renunț la cariera de jucătoare și să fiu nevoită să am de-a face tot cu acele persoane, din postura de antrenor? La scurt timp după ce mi-am încheiat cariera de jucătoare am primit o ofertă din partea unui club de seniori de afară, sa preiau managementul clubului, într-un proiect pe trei ani. Am cântărit bine și am realizat că vreau să creez ceva asupra căruia să îmi pun în totalitate amprenta. Am vrut să iau lucrurile de la zero și să construiesc pe termen nelimitat, iar investiția în copii este singura alternativă sănătoasă în sport și educație. Doar investind în tineri putem avea viitor. Când eu eram în poziția copiilor pe care azi îi pregătim la Olympic, lucrurile stăteau diferit; am avut șansa să am în jurul meu oameni care au crezut în mine și m-au sprijinit. Azi tot mai puțini manageri dau credit tinerilor, nu au răbdare să construiască, ceea ce pe termen lung este în detrimentul handbalului.
Care sunt obiectivele pe termen mediu si lung ale clubului. Vom vedea Olympic RFH in Liga Florilor si in Liga Zimbrilor?
Atunci când am demarat proiectul Olympic, am făcut-o cu gândul doar la performanță. Am 30 de ani de handbal, dintre care 20 la nivel de seniori, la cluburi cu performanțe notabile pentru handbalul românesc, așa că nu aș fi avut cum să gândesc lucrurile decât în direcția aceasta. Anul viitor vom face cinci ani de când am început activitatea clubului Olympic, ceea ce va însemna și finalul unui ciclu și începutul unei noi etape. În această primă etapă am pus accent pe educarea copiilor și crearea unei atmosfere prietenoase în vestiar și nu pe rezultate obținute cu orice preț. Nu sunt adepta forțării copiilor, pentru a obține niște rezultate mincinoase la nivel juvenil, pentru ca apoi, când ajung la 15-16 ani, să se lase de handbal. Între timp, copiii au crescut, grupa cu care am început proiectul trece la nivelul juniorilor III, ceea ce va însemna și punerea accentului pe performanță sportivă. Vom urmări creșterea lor sportivă și implementarea unei mentalități de învingător. Peste alți patru ani vom ajunge cu acești copii in Divizie (liga a doua handbalistica), iar apoi, în funcție de bugete, vom trage sa ajungem în Liga Florilor și în Liga Zimbrilor. Aceasta ar fi ultima etapă a proiectului Olympic, bineînțeles, din urmă venind copiii din cadrul clubului, de la categorii de vârstă mai mici.

Cupa Școlilor la handbal, destinată elevilor din Buftea din clasele V-VIII

Cupa Scolilor la Handbal Ramona Farcău
Cupa Școlilor la handbal se desfășoară în perioada 2-3 iunie, la Buftea, pe terenul de sport al Școlii Gimnazilae nr. 2 din localitate. La start se vor alinia patru școli, componența echipelor fiind compusă din elevi din clasale V-VIII.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo