Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

România fără Neagu? Narcisa Lecușanu: "Și Cristina a jucat fără multe jucătoare bune din generația mea" | EXCLUSIV

Andrei Nicolae

Actualizat 03/11/2021 la 19:45 GMT+2

Narcisa Lecușanu, vicecampioană mondială cu România în 2005, se află în fața unei noi provocări uriașe în activitatea profesională. La sfârșitul acestei săptămâni (Basel), fosta handbalistă candidează pentru un loc în Comitetul Executiv al IHF. Cu această ocazie am abordat și alte subiecte cu fosta mare handbalistă a României: echipa națională și Liga Campionilor cu CSM București și Dinamo.

Narcisa Lecusanu

Credit imagine: Getty Images

Reprezentanta României încearcă să obțină un nou mandat de 4 ani, fiind într-o competiție cu alte 6 persoane pentru două locuri. La alegerile din 2017, ea a adunat cel mai mare număr de voturi – 110, devansându-i pe Frantisek Taborsky (Cehia) și Bogdan Wenta (Polonia). Lecușanu a devenit atunci a doua persoană în istoria României care deține o astfel de poziție la nivel mondial, după IoanKunst Ghermănescu.
"Este o mare bucurie pentru mine că am prilejul să candidez pentru Board-ul IHF și mi-aș dori din suflet să rămân în echipa președintelui Dr. Hassan Moustafa. Vin după o perioadă de 4 ani în care am lucrat alături de o echipă extraordinară. Am acumulat experiență, am avut parte de o muncă frumoasă, cu multe provocări. Cred că am experiența necesară pentru a continua aici, pentru a ajuta la punerea în practică a unor proiecte mari, pentru că pandemia ne-a înfrânat puțin în ultima vreme", a declarat Narcisa Lecușanu pentru Eurosport România.

Narcisa Lecușanu a vorbit despre planurile IHF pentru perioada următoare

Câteva din marile proiecte ale IHF ar urma să fie puse în practică în națiuni precum SUA, China și India, dar fără o istorie bogată în această disciplină. "Sunt țări care vor să se dezvolte din punct de vedere handbalistic și sunt câteva idei interesante", a precizat Narcisa.
În ceea ce privește jocul de handbal, forul mondial are în plan de a-l dinamiza și mai mult. Iar printre moțiunile aflate în dezbatere sunt în privința jocului pasiv, de a reduce numărul de la 6 la 4 pase, înainte de a sancționa o echipă care nu atacă poarta. "Se urmărește dinamizarea jocului, să nu mai fie ținută mingea prea mult fără sens, echipele să caute mereu golul", a punctat Lecușanu.
IHF
Un punct important pe agenda IHF este să se elimine absolut tot ce înseamnă periculos pentru un sportiv în timpul unui joc, să se reducă pe cât posibil accidentările grave. Iar ca punct de sprijin pentru acest subiect se poartă deja discuții și pentru introducerea unui al treilea arbitru. "Orice hotărâre are în spate foarte multă muncă. Se discută foarte mult inclusiv cu antrenorii, cu arbitrii, etc. Tot ce se dorește este doar în interesul handbalului, pentru spectacol. Vrem ca sportul nostru să devină și mai atractiv, atât pentru cei care vin în tribună, dar și pentru oamenii care urmăresc jocul la televizor", a afirmat Lecușanu.
Profitând de ocazie, am abordat cu Narcisa Lecușanu și alte câteva teme actuale pentru handbalul românesc.

Organizarea unui turneu final în România

"Când România este pe agenda IHF, când Federația Română a avut nevoie de mine, am răspuns întotdeauna prezent, l-am și sunat de câteva ori pe președintele Alexandru Dedu. Infrastructura este totuși o problemă. Noi am primit un Campionat Mondial de tineret, dar din păcate nu l-am putut organiza din cauza pandemiei. În Comitetul Executiv s-a discutat însă ca țările care nu au mai putut găzdui competițiile de anul trecut, să fie primele întrebate pentru următoarele Mondiale. La seniori este însă mai greu de găzduit un turneu final, nu există infrastructură pentru 32 de echipe. Am fost în Egipt, știu ce va fi și acum în Spania. O țară gazdă are nevoie de cel puțin 4-5 săli de dimensiuni mari, dintre care una cu cel puțin 10.000-12.000 de locuri. Avem Clujul, o folosește tot sportul românesc, dar nu este suficient".

CSM București în Liga Campionilor

"Pe hârtie, CSM București are o echipă frumoasă, chiar îmi place. Dar din punct de vedere al jocului nu au reușit încă să se exprime ca o echipă. Din punctul meu de vedere, marea problemă este apărarea centrală. Apoi, nu-mi dau seama cum stau din punct de vedere fizic, dar au pierdut deja două meciuri pe final în Liga Campionilor. Și au avut un final complicat și cu Dortmund, care nu are azi nume importante în echipă".

Dinamo București în Liga Campionilor

"La băieți este diferență mare de valoare, dar Dinamo a reușit câteva meciuri foarte bune, sunt practic acolo. Au învins până acum Kielce și Veszprem și cred că mai putea fi un rezultat pozitiv cu Porto. Dar totul face parte din joc. Xavier Pascual încă mai are nevoie de timp pentru a-și implementa concepția de joc, nici nu mai are jucătorii de la FC Barcelona. Marile proiecte se construiesc în timp".

Naționala României fără Cristina Neagu

Cristina Neagu, România. Sursa: Federația Română de Handbal

"Și Cristina Neagu a jucat fără multe jucătoare bune din generația mea. Este clar că orice antrenor și-o dorește pe Cristina în lot, dar cred că a venit timpul să ne gândim la un nucleu de jucătoare. Putem creiona o echipă pentru Jocurile Olimpice, avem încă destule valori în handbalul românesc. Mă gândesc tot timpul la generația 96-97, cea a Cristinei Laslo care a câștigat medalia de aur la junioare. Sunt câteva fete care sunt deja certitudini la lot, Laslo, Bazaliu, Dumanska, Ostase, dar mai sunt și alte jucătoare. Am urmărit-o, spre exemplu pe Alina Ilie la Gloria Buzău și îmi place foarte mult. Aceste fete au nevoie de curaj, să le arătăm că sunt și ele importante. Apoi, mă duc la generația Sorinei Tîrcă, mai sunt Daciana Hosu, Alexandra Badea. Daria Bucur. Vin chiar și mai încoace, la generațiile Andreei Popa și Aliciei Gogîrlă. Sunt multe fete cu mare potențial, au nevoie însă de susținere, au nevoie în primul rând să joace în campionat. Este foarte important ca ele să joace, să li se arată că sunt importante. Urmează un Mondial fără presiune, cred că nimeni nu le va cere medalii, important este ca fiecare să profite de șansă și ușor-ușor să reconstruim o echipă cu care să atacăm viitoarele competiții majore".
LG iți aduce mai aproape transmisiunile Eurosport din sporturile de iarnă.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo