Începând de luni, pe 1 martie, la Eurosport a debutat "Săptămâna Campioanelor", iar prima campioană pe care am sărbătorit-o a fost Simona Halep, iar a doua personalitate uriașă a sportului românesc din această serie a fost Nadia Comăneci, gimnasta de aur a României. Azi, pe 8 martie, #SăptămânaCampioanelor se încheie cu povestea Cristinei Neagu, eroina din sportul românesc care ne-a bucurat sufletele de atât de multe ori prin prestațiile ei uimitoare din handbal.
https://i.eurosport.com/2020/08/26/2872212.jpg
Fără doar și poate, Cristina Neagu reprezintă un reper în sportul românesc, un model pentru copiii care merg la handbal și se pregătesc să scrie istorie în orice sport ar practica. Este lesne de înțeles de ce este Cristina un simbol în handbalul mondial: ea și-a găsit de fiecare dată puterea interioară pentru a depăși orice obstacol, devenind de neoprit, iar titlul de cea mai bună handbalistă a lumii, care i-a fost acordat de patru ori în carieră, stă drept dovadă. Cel mai important aspect al acestei reușite este faptul că nicio altă handbalistă nu a reușit așa ceva în istoria acestui sport.
Campionatul European (W)
Cristina Neagu l-a contrat pe președintele FRH pe tema arbitrajelor: "Întrebați-l mai multe!"
17/11/2022 LA 19:28
După un an de jucat handbal mi-am spus: vreau să fiu cea mai bună în ceea ce fac. Mi-am fixat asta ca obiectiv. După zece ani de jucat handbal am reușit să fac lucrul ăsta, să fiu cea mai bună – Cristina Neagu

Cristina Neagu, un simbol al handbalului mondial

Născută pe 26 august 1988 la București, Cristina Neagu a luat contact cu handbalul în mod întâmplător, în anul 2000, pe când avea 12 ani. Cris era un copil activ, căruia îi plăcea să se joace cu mingea și să alerge, însă își consuma energia la fotbal cu băieții. Pe când era în clasa a patra, Cristina Neagu a făcut cunoștință cu handbalul datorită antrenoarei Maria Covaci, care a făcut o selecție la școlile din apropiere, iar potențialul Cristinei nu putea fi trecut cu vederea.
https://i.eurosport.com/2020/12/07/2951036.jpg
Era foarte motrică și era ușor de lucrat cu ea. Era copilul de care exercițiul fizic se lipea cu mare ușurință și se lipea frumos. Ar fi putut face orice alt sport și ar fi făcut performanță – Maria Covaci
După trei ani de la momentul selecției, Cristina era deja cunoscută pentru performanţele ei, iar cluburile o căutau cu interes, fiindcă era cotată de atunci cu șanse mari să fie una dintre jucătoarele esențiale în orice echipă ar evolua. În 2006, pe când avea 18 ani, Cristina a fost cumpărată de Rulmentul Brașov, la cererea Marianei Târcă, fosta mare jucătoare a echipei naționale de handbal feminin a României. La acel moment, echipa din Brașov plătea în schimbul Cristinei nu mai puțin de 50.000 de dolari. Atunci a început cu adevărat ascensiunea campioanei noastre.
De când eram mică mi-a plăcut să câștig orice joc sau competiție la care am luat parte. De la fotbalul jucat cu băieții din Ghencea și până la întrecerile pe care le organizam cu prietenele mele, totul trebuia să fie o provocare din care să pot ieși învingătoare. Poate viața de cartier, poate o dorință interioară cu care m-am născut, poate oamenii întâlniți pe parcurs m-au transformat din neobositul challenger în campioana greu de oprit – Cristina Neagu

Cristina Neagu, o carieră de neuitat

La trei ani distanță, interul stânga a ajuns la Oltchim Râmnicu Vâlcea, echipă care a avut la un moment dat în componență toate valorile handbalului românesc. Aici, Cris a petrecut patru sezoane și a suferit două accidentări grave: una la umăr, care a necesitat o pauză de un an şi şapte luni şi alta la genunchiul stâng, tot ruptură de ligamente. Din pricina celei de a doua accidentări, Neagu a lipsit jumătate de an.
https://i.eurosport.com/2020/08/26/2872215.jpg
A treia echipă la care a ajuns Cristina Neagu, deși era accidentată, a fost Buducnost Podgorica. Muntenegrenii au avut încredere că Neagu va reveni la cel mai înalt nivel și nu s-au înșelat niciun moment. După patru ani de vis petrecuți în Muntenegru, Cristina a acceptat să revină acasă, după o mulțime de rugăminți primite din partea românilor, şi a semnat cu CSM Bucureşti, unde evoluează și în prezent.
Neagu a fost prezentată oficial de CSM București în luna martie 2017. Într-un interviu acordat în toamna anului 2017, Cristina Neagu a declarat că fanii i-au cerut să se întoarcă acasă și a acceptat tocmai pentru dragostea pe care o are pentru România. În cei patru ani petrecuți la Buducnost, Cristina Neagu a învățat limba muntenegreană și a câștigat de trei ori cupa și de patru ori campionatul Muntenegrului.
Campionatul European (W)
Cristina Neagu, discurs manifest la adresa arbitrajului de la Euro. Ce a spus românca după eliminare
16/11/2022 LA 17:32
Campionatul European (W)
Cristina Neagu, cea mai bună marcatoare din istoria Europenelor! Recordul uluitor stabilit la EURO
15/11/2022 LA 20:13