Handbalul românesc are de câteva zile o nouă conducere, după 8 ani în care disciplina a fost condusă de Alexandru Dedu. Se preconizează mai multe schimbări în viitorul apropiat, inclusiv postul de selecționer al lui Adrian Vasile la naționala feminină fiind sub semnul întrebării. Actualul antrenor de la CSM București s-a calificat zilele trecute cu prima reprezentativă la Euro 2022, dar nu are în acest moment certitudinea că va putea conduce echipa și la turneul final din luna noiembrie, unde România va juca la Skopje, într-o grupă cu Franța, Olanda și Macedonia de Nord.
Adrian Vasile a preluat naționala în urmă cu aproximativ un an și 3 luni și a avut până acum un mandat destul de greu, în care a fost nevoit să facă față și criticilor, sporite și pe fondul rezultatelor de la echipa de club, de anul trecut. Oameni din handbal și o parte dintre suporteri l-au taxat pentru asta și la lot. Locul 13 la ultimul Campionat Mondial, ratarea la Jocurile Olimpice și acel egal obținut cu forcepsul în Austria, în campania de calificare la Euro 2022, nu l-au ajutat, de asemenea.
Handbal
CSM București a câștigat Cupa României, a 5-a din vitrina clubului
ACUM 5 ORE

Adrian Vasile "nu a obținut niciun rezultat notabil cu o multionațională"

Gheorghe Tadici este unul dintre oamenii din handbal care l-au criticat pe Adrian Vasile. Reales în Consiliul de Administrație al FRH, fostul selecționer a spus în cadrul emisiunii Handbal Magazin pe pagina Eurosport de Facebook că nu susține ideea ca actualul antrenor să continue la echipa națională.
"În urmă cu vreo lună și jumătate, când s-a făcut analiza Campionatului Mondial, cu o așa-zisă Comisie Tehnică, s-a supus la vot de a continua sau nu cu Adrian Vasile. Cinci antrenori principali de la echipele de club au spus NU. Doi antrenori, Pașca și Fotonea, au spus da. Ulterior, domnul Fotonea a regretat foarte mult acel vot. Au fost cinci secunzi și un antrenor de portari care au votat pentru. Domnului Caba (n.r. președintele Comisiei Tehnice) nici nu i s-a permnis să voteze, nici măcar să vorbească. Atunci am spus că este o decizie incorectă, ca să nu spun în afara regulamentului. V-am dat răspunsul. Eu am votat pentru a încheia acest mandat, după ceea ce s-a întâmplat la meciurile din toamnă, la Campionatul Mondial, la calificările pentru Jocurile Olimpice. Tot mandatul acesta nu a fost concludent și nu se întrevedea nimic bun. Ba mai mult, lumea handbalului spunea că nu este antrenor principal. Că antrenorul principal este în teren. Nu vreau să comentez mai mult problema asta.
În momentul în care a fost propus de domnul Dedu și domnișoara Vărzaru, i-am spus și lui că nu am nicio problemă cu el, dar nu avea nimic în spate. Pierduse și titlul, lucrase cu vreo 8 antrenori străini și români. Nu a demonstrat nimic, nu avea o bază. Am spus că peste 2-3 ani, probabil că va fi un antrenor foarte bun. El a devenit antrenor principal de 2 ani, nu a obținut niciun rezultat notabil cu o multionațională și acum vii să se întâmple ceva la echipa națională", a comentat Gheorghe Tadici.

Tadici: "Am înțeles că Adrian Vasile este plătit în acest moment cu 1.000 de euro pe zi"

Fostul selecționer susține că naționala poate să urce în urna a doua chiar din acest ciclu olimpic. "Pentru treaba asta, ar fi nevoie ca noul președinte, după ce preia mandatul, să organizează primul Consiliu de Administrație. Trebuie să ne așezăm și să facem o strategie", a precizat Tadici, care este categoric pentru un alt antrenor român la prima reprezentativă, "la un preț decent".
Plecând de aici, antrenorul echipei HC Zalău a precizat: "Am înțeles că Adrian Vasile este plătit în acest moment cu 1.000 de euro pe zi. Nu mi se pare Ok. Eu eram plăcut cu 500 de euro pe lună și cu 6.000 de euro, care nu i-am luat, pe un an. Atenție, 1.000 de euro pe ziua de cantonament! Și noi ne întrebăm cum la nivel de copii și juniori, recte Centrele de la Vâlcea, de la Sighișoara, nu putem să asigurăm sportivilor 200 de lei. Atenție, 200 de lei!
În schimb, s-a putut asigura un card de protocol pentru președinte de 10.000 de lei. L-am întrebat și pe domnul Covaliu dacă el posedă așa ceva. Și am mai întrebat și alți președinți. Nu am avut ocazia să-l întreb pe domnul Burleanu, deși l-am întâlnit de vreo câteva ori pe la Cheile Grădiștei. Vă dați seama cea înseamnă 10.000 de lei x 7 ani de zile? Vreo 8 miliarde și jumătate de lei din ăia vechi. Dacă nu cumva cardul ăsta o fi fost și încărcat de două ori în perioada turneelor finale. Deci, pentru copiii ăștia, pentru dezvoltare, nu am avut bani. Dar am avut bani pentru antrenori. Și pentru tehnicienii străini s-a obținut o aprobare de la 1.000 la 2.000. De la 2.000 la 3.000 pentru tineret. De la 6.000 la 10.000 la un Consiliu de Administrație care s-a desfășurat la Craiova, cu ocazia unui Trofeu Carpați. Pentru că Ambros Martin a cerut să aibă același venit cu colegul Pasqui de la băieți, pentru că echipa mergea la turneele finale. Repet, nu am nicio problemă cu antrenorii străini, toți sunt de valoare pe unde au fost la Gyor, Rostov, Barcelona. Dar la echipele naționale sunt numai jucători români."
Trebuie remarcat faptul că FRH le-a propus în ultimii ani antrenorilor plata la zi de cantonament. Iar echipa națională are pe an între 45 și 60 de zile de pregătire și jocuri, în cazul în care sunt incluse și turnee finale.

Tadici: "Când i-am spus asta domnului Dedu, mi-a răspuns că vreau să duc handbalul în urmă cu 30 de ani"

Gheorghe Tadici a insistat pe ideea că antrenorii străini care au venit la echipele naționale nu au avut rezultate. Totodată, a fost de acord cu faptul că tehnicienii din țară trebuie mai bine instruiți, dar nu după rețeta din ultimii ani:
"Ce s-a întâmplat în ultimii 5-6 ani? Vorbim de rezultate. Până la urmă, aici ne raportăm. Dacă erau rezultate acum, nu se întâmpla nicio schimbare. În momentul în care o echipă, un SRL, o societate comercială nu-ți merge, schimbi sportivii, antrenorii, muncitorii. Peștele se împute de la cap și se curăță de la coadă, dar nu merge la nesfârșit treaba asta.
Da, antrenorii români au nevoie de o instruire, dar chibzuită, pentru că unii lucrează la nivel de copii și junioare, alții la seniori. Nu poți să faci un curs de 3-5 zile, unde să-i aduni pe toți claie peste grămadă. Asta în primul rând. Doi, nu poți să duci niște antrenori cu experiență care au făcut niște rezultate foarte bune, să nu-i bagi în seamnă pentru niște lecții practice, pentru că toți antrenorii vin să vadă ceva. Să faci niște cursuri numai așa ca să fie bifate, nu le văd sensul. Aduc niște lectori care vin, încasează și pleacă. Noi am avut cursuri la Rin, ne citea lectorul de pe un proiector, de parcă noi eram analfabeți și nu puteam să citim și noi de pe perete. Școala asta de antrenori are nevoie de foarte multe lecții practice, pe fiecare nivel, fiecare etapă. Nu așa la pocneală, acum ceva, poimâine altceva."
Vorbind despre ce se întâmplă azi la copii și juniori, Tadici a subliniat: "Văd ce se întâmplă pe la juniori 3. Eu dacă aș fi bunicul unei fete, nu aș mai lăsa-o să meargă la handbal. Începi la nivel de cadete și juniori 3 cu apărare avansată, iar la juniori 1 se renunță, când lucrurile ar trebui să se întâmple invers. Când i-am spus asta domnului Dedu, mi-a răspuns că vreau să duc handbalul în urmă cu 30 de ani. Cred că domnul Dedu e cu 30 de ani în urmă. Copilului trebuie întâi să-i intre handbalul în sânge, să aibă plăcere să îl joace, nu să se ducă acasă vânăt, tumefiat și așa mai departe."
Handbal
Minaur Baia Mare a pierdut prima bătălie cu Naerbo în finala EHF European Cup
IERI LA 16:55
Handbal
Thriller la Mioveni. Vâlcea a avut nevoie de 80 de minute pentru a trece de Rapid în Cupa României!
IERI LA 15:44