Dinamo București susține joi, de la ora 19:45, al treilea meci din Grupa B a Ligii Campionilor la handbal masculin, cu FC Porto. Gruparea din Ștefan cel Mare încearcă să obțină al doilea succes, după cel realizat în urmă cu două săptămâni, cu Vive Kielce (scor 32-29).
"Dragonii" sunt adversari direcți pentru Dinamo pentru o clasare în Top 6. Este greu de crezută că aceste două formații ar putea termina în fața unor echipe precum PSG, Barcelona, Veszprem. FC Porto este și un adversar pe care Valentin Ghionea îl cunoaște foarte bine. Înainte de a reveni în Ștefan cel Mare, extrema dreaptă a jucat două sezoane la Sporting Lisabona.
Handbal
Dinamo caută prima victorie în grupele Ligii Campionilor. La București vine ultima clasată, Porto!
IERI LA 08:45
Înaintea acestui joc, Valentin Ghionea a acceptat un interviu în exclusivitate pentru Eurosport:
https://i.eurosport.com/2021/09/29/3228680.jpg

"Xavi Pascual este un geniu al handbalului". Interviu exclusiv cu Valentin Ghionea despre noul Dinamo

Vali, ai jucat în Portugalia, cine este, de fapt, FC Porto la handbal?
FC Porto este un club mare din Europa, foarte bine organizat. Secția de handbal aparține de clubul de fotbal si este finanțată de acesta, cum de altfel, se întâmplă ți la rivalele lor, Sporting și Benfica. FC Porto, secția de handbal, a devenit o forță și în Europa datorită unei organizări excelente în ultimii ani și prin aducerea la echipă a lui Magnus Andersson, un antrenor extraordinar. El a schimbat fața echipei.
Ai fost rivalul lor în campionat cu Sporting. Care e palmaresul tău direct cu FC Porto?
În cele 2 sezoane petrecute la Sporting Clube de Portugal am jucat 9 partide contra celor de la FC Porto. Am reușit să câștigam 3, am făcut un egal și am pierdut 5 meciuri. FC Porto este o echipă redutabilă meci de meci.
Cum au urcat portughezii la cel mai înalt nivel
Cine sunt cei mai periculoși jucători?
Din punctul meu de vedere, cei mai periculoși sunt centrul Rui Silva, care este și motorul echipei, pivotul Ituriza, un jucător complet de atac și apărare și nu în ultimul rând portarul Mitrevski, care este în formă mare de la venirea lui la Porto. Dar în principiu, Porto are o defensivă foarte bună și probabil cel mai bun 7 contra 6 din lume, acestea două fiind armele lor cele mai importante.
Cât de important este acest meci pentru Dinamo? La prima vedere pare a fi adversara directă pentru un loc în Top 6.
Pentru Dinamo toate meciurile sunt importante, avem nevoie de cât mai multe puncte, indiferent de adversar, deoarece suntem la început de drum în cea mai puternică întrecere. Iar Porto nu este un outsider în această grupă, așa cum o consideră cei mai mulți. Probabil, vor termina grupa pe locurile fruntașe.
Ce au atât de special portughezii, din moment ce au avut o ascensiune fulminantă la nivel european și mondial, nu doar cu echipele de club, ci și cu echipa națională?
Portughezii au început în urma cu 10 ani o reorganizare a handbalului juvenil și au acordat mare atenție școlii de antrenori. Neavând calitate fizică impresionantă, s-au reorientat naturalizând jucători cubanezi și au format un mixt, care a dat roade și la echipele de club, cât și la naționala Portugaliei (n.r. reprezentativa lusitană a terminat pe locul 6 la ultimul Campionat European și a obținut apoi calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo).

"Cu aceasta participare în Liga Campionilor, Dinamo a făcut un pas mare în handbalul bun"

Ai jucat în Liga Campionilor cu Pick Szeged, Wisla Plock, Sporting, Constanța, chiar și Dinamo în primul mandat. Unde crezi că se află azi Dinamo ca nivel?
Dinamo se află pe drumul cel bun în momentul de față, cu investiții bune și formarea unui grup competitiv pentru Liga Campionilor. Mai este mult de muncă în toate departamentele, dar dacă se va reuși o constanță, Dinamo poate ajunge una din puterile handbalistice din Europa.
https://i.eurosport.com/2021/09/29/3228682.jpg
Ce s-a schimbat la Dinamo începând cu această participare în Liga Campionilor?
Cu aceasta participare în Liga Campionilor, Dinamo a făcut un pas mare în handbalul bun.
Se poate menține Dinamo la acest nivel? Accesul în Top 16 nu este deloc simplu.
Menținerea în primele 16 echipe ale Europei este foarte grea, dar depinde totul de ce vom reuși anul acesta în aceasta competiție. Bineînțeles, depinde și de continuarea investițiilor care se vor face pe viitor, este clar faptul că se dorește performanța.
Valentin Ghionea: "Nu este îndeajuns că am învins Vive Kielce"
Începutul a fost promițător. Cum vezi parcursul echipei în continuare în Liga Campionilor?
Am început extraordinar competiția, am reușit să învingem Kielce, o echipă cu o foarte mare experiență în Liga Campionilor. Dar nu este îndeajuns, deoarece ne dorim mai mult, iar pentru acest lucru trebuie sa rămânem cu picioarele pe pământ, să continuăm să muncim și să încercam să aducem cât mai multe puncte, indiferent de adversar.
În final, spune-ne cum este Xavier Pascual în vestiar?
Xavi Pascual este un geniu al handbalului, un profesionist desăvârșit, iar cuvintele de ordine pentru el sunt munca și seriozitatea. Încercăm să ne ridicăm la nivelul cerințelor lui și, astfel, cu siguranță rezultatele vor fi pe măsură.
Handbal
Steaua a ratat dramatic calificarea în grupele EHF European League!
04/10/2022 LA 19:51
Handbal
Florentin Pera după victoria de la Trofeul Carpați: "Trebuie să dăm încredere tuturor jucătoarelor!"
02/10/2022 LA 10:16