Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

"Ziua neagră a handbalului românesc!" Măsurile luate în Consiliul de Administrație al FRH

Marian Ursescu

Actualizat 03/08/2022 la 11:54 GMT+3

Ziua în care au fost eliminate toate regulile introduse în ultimii ani pentru a ajuta jucătorii români. Consiliul de Administrație al FRH a scos criteriile de valoare la transferul străinilor, regula U21 și U23, dar și obligativitatea a opt români pe raportul de joc!

Rapid-CSM Bucuresti

Credit imagine: facebook

Prima ședință a noului Consiliu de Administrație al Federației Române de Handbal a durat aproape 10 ore. Cele mai importante măsuri au fost cele legate de regulamentul Ligii Florilor și Ligii Zimbrilor pentru sezonul 2022/2023.
Au fost dezbateri aprinse legate de Ordinul Ministerului Tineretului și Sportului care prevede obligativitatea ca 40% din sportivii înscriși pe raportul de joc să fie români. Federația Română de Handbal a trimis o adresă oficială la MTS prin care solicită lămuriri privind aplicarea OMS 500.

S-a renunțat la toate criteriile

Membrii Consiliului de Administrație au votat, rând pe rând, eliminarea tuturor criteriilor și regulilor care fuseseră votate pentru a proteja jucătorii români.
La masculin, până acum pe raportul de joc, o echipă era obligată să treacă minimum 8 handbaliști români, iar dintre aceștia doi să fie în permanență, pe teren. Din sezonul următor, s-a votat ca echipele din primul eșalon să să aibă în teren, în permanență, 3 jucători români! Este singura regulă care mai trebuie respectată. . Concomitent, a fost eliminată obligativitatea utilizării de jucători U21 și U23. Până acum, fiecare echipă trebuia să aibă 10 minute pe teren un jucător sub 21 de ani și 30 de minute un jucător sub 23 de ani.
În aceste condiții, o echipă poate avea pe raportul de joc chiar și 13 jucători străini, cu condiția ca românii să stea pe teren în permanență. "Ne-am luptat câțiva ani cu vechea conducere să impunem aceste măsuri, iar acum ele au fost scoase în câteva ore. A fost ziua neagră a handbalului românesc", a declarat un fost membru al Consiliului de Administrație al FRH.
Din sezonul viitor însă, echipele vor fi obligate să aibă formații de tineret care să activeze în Campionatul Național de Tineret.

Liber la transferuri din străinătate

S-au scos și criteriile de valoare la handbaliștii străini. Până acum, un jucător străin trbuia să fie component al unei echipe naționale (la masculin), iar la fete criteriile erau și mai stricte. Jucătoarea străină trebuia să fie de la o echipă națională din primele 10 la Europene, Mondiale, Jocuri Olimpice, sau de la echipe de club care au ajuns în Final Four-ul competițiilor continentale.
Acum, echipele pot transfera la liber jucători străini. La feminin, sunt câteva formații la care ”stranierele” predomină. E cazul Dunării Brăila (14 străine), CSM București (12), Rapid București (10), SCM Rm. Vâlcea (9). La masculin, singura echipă care iese din tipare este campioana Dinamo (12 stranieri).
Dinamo Handbal

3.000 de lei amenda dacă nu respecți regula celor 3 români

Au fost discuții aprinse și la sancțiunile privind nerespectarea regulii folosirii celor trei români în permanență pe teren. Cristina Vărzaru, cea care a condus ședința din postura e secretar general, a propus ca amenda să fie de doar 200 de lei! Flavius Sâsâeac a propus suma de 3.000 de lei, care a fost aprobată. Cu amendamentul, că la fiecare joc în care nu sunt respectate regulile, suma crește cu 100 de lei. Gheorghe Tadici a propus ca echipele care nu respectă regula să fie depunctate, dar măsura nu a trecut.
”Vor fi echipe care ne vor râde în nas. Nu vor respecta regulile și vor plăti amenzi”, s-a spus în Consiliul de Administrație. În sezonul trecut, cei care nu respectau regula U21 sau pe cea U23, era amendați cu 50.000 de lei. Acum ca să ajungi la această sumă, trebuie să nu trimiți pe teren trei români în 14 din cele 26 de partide! De altfel, CSM București și Măgura Cisnădie au plătit sezonul trecut amenda.

Au fost votate și noile baremuri pentru arbitri

S-a votat și creșterea barmurilor arbitrilor, așa cum Eurosport a anunțat, atât la arbitri, cât și la observatori. În Liga Națională, pentru fiecare meci, un arbitru va primi 3.000 de lei, bani care includ cheltuielile de transport, cazare și masă. Observatorii vor încasa câte 2.000 de lei de meci.
În liga a doua, baremul a crescut la 400 de lei, 200 de lei la juniori 1, 170 la juniori 2 și 150 de lei la juniori 3. La aceste categorii, cheltuielile de transport, cazare și masă nu sunt incluse.
Solicitarea de prelungire a activității pentru arbitrii care au depășit limita de vârstă a fost aprobată, astfel că vom avea parte în handbalul românesc și de arbitri care au depășit 50 de ani.
Constantin Din

Președintele și-a păstrat cardul de protocol

S-a tot făcut caz în vechiul mandat al președinteului Alexandru Dedu că acest avea un caz de protocol cu o valoare maximă de 10.000 de lei lunar. Și actualul șef al handbalului, Constantin Din, se va bucura de aceleași ”drepturi”. Va trebui să justifice cu documente plățile făcute cu cardul.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo