China este o adevărată forță mondială la Jocurile Olimpice de vară, luptând de la egal la egal cu SUA pentru supremație la Tokyo 2020. A făcut progrese și în privința sporturilor de iarnă, în special după ce a obținut găzduirea Jocurilor Olimpice din acest an, dar în acest caz a prins-o "descoperită" la câteva discipline. Cum ar fi și hocheiul pe gheață.
Turneul masculin se desfășoară fără jucătorii din NHL, dar întrecerea se anunță în continuare interesantă. China a debutat însă cu un rezultat mai rar întâlnit la acest nivel, 0-8 în fața Statelor Unite.

China a intrat la hochei cu mai mult de jumătate din lot format din nord-americani

Beijing 2022
Beijing 2022 - Finland vs ROC - Hochei pe Gheaţă – Rezumate de la Olimpiadă
20/02/2022 LA 07:14
China a obținut calificarea în turneul de hochei pe gheață prin faptul că organizează Jocurile Olimpice. Dar pentru că nu a avut o echipă, a început să recruteze jucători din afara țării
Astfel, gazdele au intrat în turneu cu mai mult de jumătate dintre cei 25 de jucători care s-au născut sau au crescut în America de Nord. Într-un interviu acordat pentru ESPN, americanul Jeremy Smith a declarat că a fost surprins să primească o invitație, de a se alătura unei echipe din Beijing. Federația Internațională de Hochei pe Gheață (IIHF) permite jucătorilor să reprezinte o altă țară dacă au trăit și au evoluat în liga națională timp de doi ani.
Așadar, pentru a-i lega împreună ca echipă și pentru a le asigura eligibilitatea pentru Jocuri Olimpice, nord-americanii au fost contractați la un nou club chinez. În 2016, HC Kunlun Red Star a intrat în KHL, o competiție cu multe cluburi din Rusia, dar care include și grupări din Belarus, Finlanda și Letonia. China în sine nu are o ligă profesionistă, iar planul a fost conceput pentru a evita o situație jenantă pe scena internațională.
HC Kunlun Red Star a ajuns în play-off o singură dată în play-off, iar în ultimii 3 ani a câștigat mai puțin de 40 din cele 170 de meciuri din timpul regulamentar, după cum relatează The Guardian. Lucrurile s-au înrăutățit atât de mult încât, la sfârșitul anului trecut, Comitetul Olimpic Internațional (CIO) și IIHF au discutat despre posibilitatea ca echipa Chinei să nu mai fie la startul turneului de hochei.
"A urmă o echipă care pierde cu 15-0 nu este bine pentru nimeni, nici pentru China, nici pentru hocheiul pe gheață", a spus președintele IIHF, Luc Tardif.
Totuși, pandemia de coronavirus a produs o eschimbare în toată această poveste. În decembrie, NHL a anunțat nu va trimite jucători la Jocurile Olimpice.
Americanii nu au aceeași forță fără jucătorii din NHL, astfel că la finalul partidei cu China nu a mai fost ... 15-0, cu doar 8-0! Doar 11 minute a duart până când SUA au deschis scorul. De aici, jocul s-a desfășurat foarte mult conform așteptărilor, rezultatul final fiind 8-0 pentru americani.
De remarcat faptul că țara gazdă a importat sportivi și la alte discipline. Eileen Gu, născută în San Francisco, a câștigat deja o medalie de aur la freestyle și va concura pentru alte două în următoarele zile.
Beijing 2022
Bucurie de nedescris a finlandezilor, după ce au luat primul aur din istorie la hochei masculin
20/02/2022 LA 06:27
Beijing 2022
Finalanda, în avantaj în finala olimpică, după golul marcat de Hannes Bjorninen
20/02/2022 LA 05:56