Federația Internațională de Hochei pe Gheață a anunțat că suspendă toate echipele naționale și de club din Rusia și Belarus, din toate competițiile organizate sub egida IIHF. Această suspendare este valabilă la toate categoriile de vârstă, pe o perioadă nedeterminată. De asemenea, Rusia a pierdut găzduirea Campionatului Mondial de juniori din 2023, competiție ce trebuia să se desfășoare la Novosibirsk și Omsk.
"IIHF nu este o entitate politică și nu poate influența deciziile luate asupra războiului din Ucraina. Cu toate acestea, avem o datorie față de toți membrii și participanții noștri și trebuie să ne asigurăm că facem tot ce putem pentru a organiza evenimentele noastre într-un mediu sigur pentru toate echipele care participă în competițiile IIHF.
Suntem incredibil de șocați să vedem imaginile din Ucraina. Am fost în contact cu Federația Ucraineană de hochei pe gheață și sperăm că acest conflict se va rezolva într-un mod pașnic și nu va fi nevoie de și mai multă violență", a anunțat președintele Luc Tardif.
Hochei pe Gheaţă
România a retrogradat la hochei pe gheață din Divizia I, Grupa A, după înfrângeri pe linie
08/05/2022 LA 17:05
Până la anunțul IIHF, Elveția și Letonia au inițiat o petiție prin care au cerut federației internaționale să excludă Rusia și Belarus din mai multe competiții. De asemenea, președintele federației finlandeze de hochei pe gheață, Harri Nummela, a declarase că Rusia nu este bine-venită la Cupa Mondială din acest an, care se va desfășura la Tampere și Helsinki.
Luni, federațiile din Suedia, Finlanda și Cehia au anunțat că nu vor mai invita Rusia la turneele din Euro Hockey Tour, la toate categoriile: feminin, masculin și la juniori. Vineri, echipa finlandeză Jokerit și-a suspendat activitatea din KHL, chiar înainte de debutul playoff-ului.
Competițiile la care nu vor mai participa echipe din Rusia și Belarus
  • Cupa Continentală 2022 (4-6 martie 2022) - clubul HK Gomel din Belarus nu va participa
  • Campionatul Mondial U18 din 2022 (21 aprilie-1 mai 2022)
  • Campionatul Mondial de hochei pe gheață masculin (13-29 mai 2022)
  • Campionatul Mondial de U18 feminin 2022
  • Campionatul Mondial de juniori 2022
  • Campionatul Mondial de hochei pe gheață feminin 2022
Citește și:

NHL condamnă invazia Rusiei și rămâne îngrijorată pentru siguranța jucătorilor ruși

NHL, cea mai puternică ligă de hochei pe gheață din lume, a condamnat invazia din Ucraina și a făcut un apel la pace, printr-un comunicat emis luni seară. De asemenea, liga nord-americană a anunțat că a suspendat legăturile cu partenerii din Rusia și că rămâne îngrijorată în ceea ce privește siguranța jucătorilor ruși și a familiilor lor:
"National Hockey League condamnă invazia Rusiei în Ucraina și îndeamnă la pace. Cu efect imediat, suspendăm orice relație cu partenerii noștri de afaceri din Rusia și vom opri activitatea pe platformele digitale și social media în limba rusă. În plus, nu vom lua în considerare Rusia ca locație pentru eventuale competiții care implică NHL.
De asemenea, rămânem îngrijorați în legătură cu siguranța jucătorilor din Rusia care joacă în NHL și își reprezintă cluburile din NHL și nu Rusia. Înțelegem că ei și familiile lor se află într-o poziție extrem de dificilă", se arată în comunicatul NHL.
Hochei pe Gheaţă
România, înfrângeri în primele două partide de la Campionatul Mondial din Slovenia
05/05/2022 LA 17:00
Hochei pe Gheaţă
România, pregătită pentru Campionatul Mondial din Slovenia! Joacă mâine contra țării gazdă
03/05/2022 LA 12:55