"Prezența oficialilor guvernamentali și a diplomaților este o decizie pur politică pentru fiecare guvern, pe care CIO, în neutralitatea sa politică, o respectă în totalitate", a indicat un purtător de cuvânt al instanței olimpice.
"În același timp, acest anunț arată de asemenea cu claritate că Jocurile Olimpice și participarea sportivilor sunt în afara politicii și salutăm acest lucru", a adăugat aceeași sursă.
Dacă amploarea protestului politic este greu de prevăzut deocamdată, întrucât Australia și Canada plănuiesc să imite Washingtonul, iar Parlamentul European a cerut un boicot diplomatic în iulie, absența unui boicot sportiv este crucială pentru organizația de la Lausanne.
Beijing 2022
Beijing 2022: Cum au trăit comentatorii Eurosport cele mai tari momente de la Jocurile Olimpice
23/02/2022 LA 11:05
Încă din martie, președintele CIO, Thomas Bach, el însuși lipsit de posibilitatea de a-și apăra titlul olimpic la scrimă după ce țările occidentale au boicotat JO de la Moscova din 1980, a militat în mod clar împotriva ideii de a-i priva pe sportivi de marele eveniment olimpic, din motive politice.
"Sprijinul pentru sportivi și Jocurile Olimpice a fost explicat în mod repetat, în ultimele luni, cel mai recent prin rezoluția Națiunilor Unite intitulată 'Edificarea unei lumi pașnice și mai bune prin sport și idealul olimpic', adoptată săptămâna trecută la New York", adaugă CIO.
Citește și:
Această rezoluție "cheamă" statele să "coopereze" cu CIO pentru a "utiliza sportul ca instrument de promovare a păcii, dialogului și reconcilierii în zonele de conflict, în timpul și după perioada Jocurilor Olimpice și Paralimpice", a subliniat purtătorul de cuvânt.
CIO, care își revendică încă de la înființare "neutralitatea" sa politică, s-a confruntat, după atribuirea în 2015 a JO de iarnă din 2022 orașului Beijing, cu multiple proteste internaționale legate de încălcarea drepturilor omului în China, așa cum s-a întâmplat și cu ocazia Jocurilor Olimpice din vara anului 2008, care au avut loc tot în capitala chineză.
De asemenea, forul olimpic mondial a trebuit să-și justifice în ultimele săptămâni "diplomația sa discretă", percepută ca una de complezență față de Beijing, în gestionarea situației jucătoarei chineze de tenis Shuai Peng, după acuzațiile de agresiune pe care aceasta le-a formulat împotriva unui fost conducător chinez.
Sursa: AGERPRES
Beijing 2022
Poveștile impresionante ale Jocurilor Olimpice de la Beijing
21/02/2022 LA 05:21
Beijing 2022
Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing au fost declarate oficial închise
20/02/2022 LA 05:10