Până la finalul Jocurilor Olimpice de iarnă Beijing 2022, programat duminică, au mai rămas de decernat 16 titluri olimpice. Norvegia se află în fruntea ierarhiei, cu un avans de 4 titluri în fața Germaniei, și probabil că va rămâne aici până la final.
Scandinavii sunt printre cele mai tari națiuni la Jocurile Olimpice de iarnă de mai bine de două decenii. Au fost în afara Top 4 în clasamentul pe medalii doar o singură dată din 1992 și până azi, la Torino 2006.
Dar cum depășește o țară cu doar 5,3 milioane de locuitori în mod continuu marile puteri ale lumii? "Vreau să spun, avem multă zăpadă și este frig", a glumit Sturla Holm Laegreid, citat de The Guardian.
Beijing 2022
Beijing 2022: Cum au trăit comentatorii Eurosport cele mai tari momente de la Jocurile Olimpice
23/02/2022 LA 11:05
Sursa citată punctează însă faptul că la baza acestui succes nu este doar clima. Suedia, Austria și Elveția beneficiază de același avantaj, au populații mai mari, așadar, o arie de selecție mai mare. Apoi, geopolitica, bugetele și dimensiunea populației au creat întotdeauna echipe olimpice puternice în China, SUA și Rusia. Dar Norvegia se detașeazăprin accentul intens pe care îl pune pe sporturile de iarnă încă de la vârste fragede.

În Norvegia sunt peste 10.000 de cluburi sportive unde se practică schi fond și biatlon

Sportivii norvegieni glumesc adesea că sunt o națiune născută cu schiuri. Dar schiul fond și biatlonul sunt sporturi populare, televizate. În Norvegia există peste 10.000 de cluburi sportive. În 2018, proporția copiilor care practicau în mod regulat sporturi de iarnă era de 93%. Important este că la o vârstă fragedă se pune accent pe distracție. Nordicii nu țin de rezultate acolo unde sunt implicați copiii mici. Pe măsură ce copiii se dezvoltă, există un bazin imens de talente de unde se poate face selecția pentru sportul de mare performanță.
https://i.eurosport.com/2022/02/15/3318158.jpg
"Nu suntem mulți oameni, dar suntem un popor cu pasiune", este o altă declarație reținută de publicația The Guardian, care îi aparține lui Mons Roeisland și oferită după ce a câștigat argint la snowboard-ul masculin. "Există atât de mulți sportivi în Norvegia și este atât de impresionant și inspirant să vezi ce face toată lumea pentru a ajunge aici. ", a mai spus sportivul.

Norvegia nu investește în sporturi scumpe

Succesul Norvegiei nu este distribuit în mod egal în toate sporturile din programul Jocurilor Olimpice de iarnă. Națiunea este pe locul 1 all-time la medalii, la schi fond, sărituri cu schiurile și combinată nordică, iar 12 dintre cele 14 medalii de aur de la Beijing au ajuns la aceste trei discipline plus biatlon. Scandinavii nu au câștigat niciodată medalii la bob, sanie sau skeleton. De asemenea, nu au câștigat aur la patinaj artistic din 1928.
Norvegia cheltuie pentru JO, spre exemplu, o zecime din bugetul pe care îl pune la bătaie Marea Britanie, mai menționează sursa citată.
În 2018, Morten Aasen, un fost olimpic norvegian, a declarat: „Nu facem skeleton sau bob pentru că asta costă prea mulți bani. Suntem o țară foarte bogată, dar credem în modul socialist de a face lucrurile. Acest succes este rezultatul unei munci dificile și din dorința de a fi împreună".
Și totuși, Norvegia nu este foarte mulțumită cu tot ce a realizat până acum. Scandinavii au obținut 29 de medalii până acum, cu 10 mai pușin decât la Pyeongchang în 2018.
https://i.eurosport.com/2022/02/16/3319297.jpg
Critici au apărut în special după întrecerile de schi fond, unde rezultatele au fost sub așteptări. Spre exemplu, Johannes Hosflot Klaebo a terminat pe locul 40 la skiatlon, chiar și după românul Paul Pepene, în ciuda faptului că a ajuns ca un mare favorit în China.
Beijing 2022
Poveștile impresionante ale Jocurilor Olimpice de la Beijing
21/02/2022 LA 05:21
Beijing 2022
Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing au fost declarate oficial închise
20/02/2022 LA 05:10