În 1968, la Grenoble, România obținea prima și singura medalie în istoria participărilor la Jocurile Olimpice de iarnă, prin echipajul de bob de două persoane alcătuit din Ion Panțuru și Nicolae Neagoe. Cei doi români au terminat atunci pe podium, câștigând medalia de bronz.
Fără o infrastructură adecvată pentru sporturile de iarnă în România, campionii naționali din țara noastră nu reușesc să aibă rezultate foarte bune la Jocurile Olimpice de iarnă. Paul Olteanu, Master Trainer & Executive Coach, fondator al MindArchitect, a vorbit despre ce poate simții un sportiv atunci când descoperă că, pe plan internațional, este departe de performanțele pe care le obține pe plan național:
"Cred că e un reality check bun. Un moment ca acesta poate să ne ajute să ne dăm seama că performanțele în ecosistemul în care obișnuiam eu să activez, cel național, cu nivelul meu curent, pot să fiu numărul 1 aici, dar când intru în competiția la nivel global, performanța care pe mine în România mă face numărul 1, aici poate să mă țină pe poziția 87 sau 43.
Beijing 2022
Beijing 2022: Cum au trăit comentatorii Eurosport cele mai tari momente de la Jocurile Olimpice
23/02/2022 LA 11:05
În general, când avem performanțe proaste, apare fenomenul în care crește nivelul de hormoni de stres. Te poți simți rău cu tine, nu te simți în stare, capabil. Realitatea clasamentului e o realitate obiectivă, acolo m-am situat. Eu pot în momentul respectiv să spun că nu sunt făcut pentru asta, mai bine mă las, iar genul acesta de gânduri o să mă umple de hormoni de stres.
Performanța slabă poate să fie demobilizantă, pur și simplu să simt că nu mai sunt în stare, mai bine renunț sau poate să fie mobilizantă, dacă încep să mă gândesc la tot ce nu mi-a ieșit bine și să văd ce e în controlul meu să fac mai bine", a spus Paul Olteanu, pentru Eurosport.
Citește și:

Starea emoțională, schimbată de lucrurile pe care le poți controla

În România, infrastructura în ceea ce privește sporturile de iarnă este la un nivel extrem de scăzut, în comparație cu multe alte țări care trimit sportivi la Jocurile Olimpice de iarnă. Sportivii români sunt de cele mai multe ori nevoiți să se antreneze în afara țării, din cauza condițiilor din țara noastră, iar performanțele lor sunt afectate de aceste lucruri.
Campioni pe plan naționali, dar în coada clasamentului la JO, sportivii trebuie să analizeze foarte bine performanțele lor și să fie motivați de lucrurile pe care le reușesc și le pot controla:
"Când nu ne iese, există două rute. Cea în care mă umplu de frustrare, pentru că aveam așteptări, să fiu mai bun, aveam referința propriei performanțe locale, unde eram numărul 1, aici nu sunt nici măcar în primii 50. Să spun ok, s-a întâmplat asta, hai să văd ce pot să învăț, hai să văd ce e în controlul meu să schimb, că s-ar putea, parțial, performanța asta să nu țină doar de lucruri pe care le pot controla.
De buget, de resurse, de starea pe care am avut-o în ziua respectivă, care e mult la mine, dar poate nu e doar la mine. Poate am trăit ceva. Să îmi focalizez atenția pe ce în puterea mea, ce pot să fac diferit, și asta îți schimbă automat starea emoțională. Simți că ai energie când ai sentimentul că lucrurile sunt în controlul tău, chiar și când o dai în bară", a mai spus Paul Olteanu.
Beijing 2022
Poveștile impresionante ale Jocurilor Olimpice de la Beijing
21/02/2022 LA 05:21
Beijing 2022
Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing au fost declarate oficial închise
20/02/2022 LA 05:10