Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Dansul pe gheață, marea noutate a Jocurilor Olimpice de iarnă Innsbruck 1976

Eurosport
DeEurosport

Publicat 21/01/2022 la 20:40 GMT+2

Jocurile Olimpice de iarnă Innsbruck 1976 a adus la start un număr record de sportivi până la acea dată: 1.123 de sportivi.

Lyudmila Pakhomova - Aleksandr Gorshkov Innsbruck 1976

Credit imagine: Getty Images

Cea de-a XII-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă s-a desfăşurat la Innsbruck, Austria, între zilele de 4 şi 15 februarie 1976.Astfel, oraşul austriac Innsbruck, capitala provinciei Tirol, a devenit pentru a doua oară gazda Olimpiadei hibernale, după ediţia din 1964.
Innsbruck este considerat de localnici "inima Munţilor Alpi". Situat în sud-vestul Austriei, oraşul este vizitat cu regularitate de adepţii sporturilor de iarnă, dar şi de cei îndrăgostiţi de natură, libertate, cultură, artă şi istorie.
Potrivit site-ului cosr.ro, competiţia trebuia să aibă loc la Denver (SUA), dar americanii au declinat organizarea considerând că pregătirile şi construcţia facilităţilor necesare desfăşurării evenimentelor sportive ar fi adus grave atingeri mediului înconjurător. Au mai candidat la organizarea olimpiadei oraşele: Sion (Elveţia), Tampere (Finlanda) şi Vancouver (Canada).
Deschiderea oficială a celei de-a XII-a ediţii a Jocurilor Olimpice de iarnă a fost făcută de Rudolf Kirchschlaeger, preşedintele Austriei. Fiind pentru a doua oară când Olimpiada albă s-a desfăşurat în acest oraş, au fost aprinse două torţe cu flacăra olimpică.
La ediţia din 1976 au fost depăşite toate recordurile de până atunci de participare şi audienţă: 1.123 de sportivi din 37 de ţări, dintre care 231 de femei, peste 1,5 milioane de spectatori şi 600 de milioane de telespectatori, inclusiv din Oman sau Iran. Andorra şi San Marino au fost reprezentate în premieră la Jocurile Olimpice de iarnă.
S-a concurat la şase sporturi: bob, biatlon, hochei pe gheaţă, patinaj (artistic şi viteză), sanie, schi (alpin, sărituri, fond şi combinata nordică), fiind acordate 37 de titluri olimpice. Pentru prima dată în programul olimpic, la patinaj artistic a fost inclusă şi proba de dans.

Dansul pe gheaţă a fost dominat de sovietici la Jocurile Olimpice de iarnă Innsbruck 1976

Cea mai frumoasă imagine a competiţiei a fost cea a schiorului austriac Franz Klammer, care a zburat literalmente spre aurul olimpic, cu doar 0,12 secunde diferenţă faţă de următorul clasat.
S-a mai remarcat, cu trei medalii de aur şi una de argint, schioarea Rosi Mittermaier, din Republica Federală Germania. Sovietica Tatiana Averina a cucerit patru medalii la patinaj viteză.
Dansul pe gheaţă a fost dominat de sovietici. La proba masculină a patinajului artistic, britanicul John Curry a impresionat juriul prin eleganţa prestaţiei sale, obţinând cel mai bun punctaj din istoria patinajului artistic masculin, precizează olympics.com.
Cele mai multe titluri olimpice, în număr de 13, au fost adjudecate de sportivii sovietici. Competitorii din Republica Democrată Germană au obţinut 7 medalii de aur, iar cei din Norvegia şi SUA, câte 3.
Primele locuri în clasamentul general pe numărul de medalii: URSS (27 de medalii), Republica Democrată Germană (19 medalii), Republica Federală Germania (10 medalii) şi SUA (10 medalii), potrivit olympics.com.
România a avut cea mai numeroasă prezenţă la o olimpiadă de iarnă de până atunci, 33 de sportivi, toţi bărbaţi, fără însă ca acest lucru să-i aducă vreun punct. Românii au concurat la patru sporturi (schi alpin, hochei pe gheaţă, biatlon şi bob) şi opt probe.
Cel mai bun rezultat l-a obţinut reprezentativa de hochei, care s-a clasat pe locul 7. În proba de bob - 4 persoane, echipajul format din Dragoş Panaitescu, Costel Ionescu, Paul Neagoe, Gheorghe Lixandru s-a situat pe poziţia a opta.
Rezultate:
  • - locul 7 - echipa de hochei pe gheaţă (Elod Antal, Dumitru Axinte, Marian Costea, Şandor Gall, Ion Gheorghiu, Alexandru Hălăucă, Vasile Huţanu, Ion Ioniţă, George Justinian, Tiberiu Miklos, Vasile Morar, Doru Moroşan, Valerian Netedu, Gabriel Nuţescu, Eduard Pană, Marian Pisaru, Doru Tureanu, Dezideriu Varga, Nicolae Vişan)
  • - locul 8 - bob-4: Dragoş Panaitescu, Costel Ionescu, Paul Neagoe, Gheorghe Lixandru
  • - locul 10 - biatlon, ştafeta 4x7,5 km: Gheorghe Voicu, Victor Fontana, Gheorghe Gîrniţă, Nicolae Cristoloveanu
  • - locul 11 - bob-2: Ion Panţuru, Gheorghe Lixandru
  • - locul 12 - bob-2: Dragoş Panaitescu, Costel Ionescu
  • - locul 14 - bob-4: Ion Panţuru, Constantin Romaniuc, Gheorghe Tănăsescu, Mihai Nicolau
  • - locul 16 - biatlon, 20 km: Gheorghe Voicu
  • - locul 30 - schi alpin, slalom special: Ion Cavaşi
  • - locul 32 - biatlon, 20 km: Gheorghe Gîrniţă
  • - locul 34 - schi alpin, slalom special: Dan Cristea
  • - locul 45 - schi fond, 20 km: Nicolae Cristoloveanu
  • - locul 45 - schi alpin, slalom uriaş: Dan Cristea
  • - locul 49 - schi alpin, coborâre: Dan Cristea
  • - locul 57 - schi alpin, coborâre: Ion Cavaşi
Sursa: Agerpres
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo