Peste 1.000 de persoane au început miercuri să poarte torţa olimpică prin diferite locuri care vor găzdui întrecerile, la Beijing şi în oraşul vecin Zhangjiakou, înaintea ceremoniei de deschidere, programată vineri seara (ora 14:00 în România) pe Stadionul Olimpic, celebrul "Cuib de pasăre".
Flacăra a sosit joi dimineaţă la Badaling, una din secţiunile Marelui Zid, cea mai apropiată de Beijing (75 km).
Beijing 2022
Beijing 2022: Cum au trăit comentatorii Eurosport cele mai tari momente de la Jocurile Olimpice
23/02/2022 LA 11:05
Actorul de filme de arte marţiale Jackie Chan, originar din Hong Kong, care a participat şi la ştafeta din 2008, la Jocurile Olimpice de vară de la Beijing, a fost unul dintre purtătorii torţei olimpice.

Jackie Chan a purtat flacăra olimpică pentru a doua oară

"Sunt foarte mândru să port flacăra pentru a doua oară", a precizat starul american de cinema, evocând un "sentiment diferit" de data asta.
"Flacăra aduce lumii iubire şi pace, iar ştafeta oferă oportunitatea ca un număr mai mare de oameni să poată descoperi cultura chineză graţie Marelui Zid", a adăugat Jackie Chan.
Parcursul flăcării a demarat miercuri la Beijing. Primele schimburi ale ştafetei au fost asigurate de Luo Zhihuan, fost patinator de viteză care a câştigat în 1963 primul titlu mondial pentru China într-o disciplină hibernală, de astronautul Jing Haipeng şi inginerul aerospaţial Ye Peijian.
Participarea la ştafeta olimpică a unui soldat chinez, implicat într-un incident la graniţa chinezo-indiană din Himalaya, în 2020, a produs nemulţumire în India.
Qi Fabao, comandantul unui regiment al Armatei de eliberare a poporului chinez, a fost prezent în 2020 la înfruntarea violentă la altitudine, în Valea Galwan. Presa chineză de stat l-a descris pe Qi drept ''erou'', el fiind rănit grav la cap în această confruntare soldată cu moartea a 20 de soldaţi indieni şi patru chinezi.
Parcursul flăcării pânăîn China a început în luna octombrie, la situl antic grec de la Olympia, unde ceremonia a fost perturbată de manifestanţi care acuzau gazda JO 2022 de încălcări ale drepturilor omului.
Jocurile Olimpice de iarnă Beijing 2022 pot fi urmărite în direct și integral pe Eurosport și pe platforma Eurosport Player.
Sursa: Agerpres
Beijing 2022
Poveștile impresionante ale Jocurilor Olimpice de la Beijing
21/02/2022 LA 05:21
Beijing 2022
Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing au fost declarate oficial închise
20/02/2022 LA 05:10