În drumul spre Jocurile Olimpice de iarnă Beijing 2022 ne oprim azi asupra ediție din 1936, desfășurată în Germania, la Garmisch-Partenkirchen. Întrecerile au avut loc între 6 şi 16 februarie 1936.
Pitoreasca staţiune Garmisch-Partenkirchen este situată în sudul Germaniei, în imediata apropiere a graniţei cu Austria. Aflată la o altitudine de 707 m, este considerată inima Alpilor Bavarezi. Iniţial au existat două oraşe separate, Garmisch şi Partenkirchen, fiecare cu o vechime de 1.100 de ani. S-au unificat în 1935, în vederea organizării Olimpiadei de iarnă din 1936.Complexul din staţiunea bavareză a fost inaugurat de Pierre de Coubertin.
La startul competiţiei s-au aflat 646 de sportivi, dintre care 80 de femei, din 28 de ţări. Au avut loc 17 probe (14 masculine, două feminine, una mixtă) la patru sporturi: bob, hochei pe gheaţă, patinaj şi schi. Au fost nou introduse două probe în programul olimpic la schi alpin: coborâre şi slalom. La Garmisch-Partenkirchen a fost exclus, în schimb, patinajul viteză feminin.
Beijing 2022
Accesul spectatorilor la JO de iarnă se va face doar pe bază de invitație! Decizia organizatorilor
ACUM 2 ORE
Eisschiessen (un fel de curling) şi patrula militară (pentru a treia oară) au fost incluse în program, ca sporturi demonstrative.

Flacăra olimpică a fost aprinsă în premieră la o ediţie de iarnă la Garmisch-Partenkirchen 1936

În premieră, la startul competiţiei s-au aflat sportivi din Australia, Bulgaria, Grecia, Liechtenstein, Spania şi Turcia, evidențiază cosr.ro. Întrecerile au fost urmărite de peste 500.000 de spectatori şi 400 de ziarişti.
Flacăra olimpică a fost aprinsă în premieră la o ediţie a Jocurilor de iarnă, iar la finalul ceremoniei de închidere a avut loc, pentru prima oară, un spectacol de artificii.
Performerul ediţiei a fost norvegianul Ivar Ballangrud, câştigător a trei medalii de aur (500 m, 5.000 m şi 10.000 m) şi una de argint (1.500 m) la patinaj viteză. Ajunsese la un total de şapte medalii olimpice.
Patinatoarea norvegiană Sonja Henie a cucerit al treilea titlu olimpic consecutiv la patinaj artistic, în proba individuală. După această ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă, ea a trecut la profesionism. În paralel, a efectuat turnee-spectacol pe plan internaţional, devenind extrem de populară în special în Statele Unite ale Americii, precizează olympics.com.
În mod cu totul neaşteptat, echipa de hochei pe gheaţă a Marii Britanii a cucerit medalia olimpică de aur, depăşind mult mai bine cotata echipă a Canadei.
O situaţie inedită a apărut la cele două noi probe de schi alpin. Comitetul Internaţional Olimpic nu le-a permis sportivilor care erau şi instructori de schi să intre în competiţie, pe motiv că sunt profesionişti. Drept urmare, schiorii austrieci şi elveţieni au boicotat probele.

România a participat cu 29 de sportivi, iar cea mai bună clasare a fost un loc 13

Primele locuri în clasamentul general pe medalii: Norvegia (15 medalii, din care 7 de aur); Germania (6, din care 3 de aur); Suedia (7, din care două de aur), potrivit olympics.com.
România a fost reprezentată de 29 de sportivi, din care 27 bărbaţi, la trei sporturi (bob, patinaj, schi) şi opt probe, rezultatele fiind modeste. Cel mai bun loc a fost 13, ocupat la patinaj artistic de perechea Irina Timcit (Minculescu)/Alfred Eisenbeisser (Fieraru).
Un loc 14 la schi fond a fost ocupat de ştafeta 4x10 km formată din Wilhelm Zacharias, Iosif Covaci, Ioan Coman, Rudolf Klockner.
Alte rezultate ale românilor:
  • - locul 15 - bob-2: Alexandru Frim, Tiţă Rădulescu
  • - locul 16 - bob-2: Alexandru Budişteanu, Dumitru Gheorghiu
  • - locul 19 - patinaj artistic: Roman Turuşanco
  • - locul 24 - schi, combinata alpină: H. Scheeser
  • - locul 42 - schi, sărituri: Hubert Clompe
  • - locul 60 – schi fond, 18 km: Ioan Coman
  • - locul 61 – schi fond, 18 km: Iosif Covaci.
Ediţiile Jocurilor Olimpice de iarnă din 1940 - Sapporo (Japonia) şi 1944 - Cortina d'Ampezzo (Italia) au fost anulate din cauza celui de-al Doilea Război Mondial. În cazul Jocurilor Olimpice de iarnă, ediţiile care nu s-au ţinut nu au fost numărate, spre diferenţă de cele de vară. Astfel, după o pauză de 12 ani, a fost organizată a V-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă.
Sursa: Agerpres
Beijing 2022
Jocurile Olimpice de iarnă din 1956, prima ediție transmisă în direct de televiziuni
ACUM 21 ORE
Beijing 2022
Povestea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Saint Moritz 1948
14/01/2022 LA 14:25