Situată în nord-estul statului New York, în vecinătatea Canadei, Lake Placid era o aşezare izolată şi lipsită de faima staţiunilor europene, motiv pentru care alegerea făcută de Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) de a o desemna gazdă a Jocurilor Olimpice de iarnă din 1932 a surprins lumea sportului.
La momentul evenimentului sportiv, Lake Placid număra mai puţin de 4.000 de locuitori. Dificultăţile financiare cauzate de Marea criză economică din anii 1929-1933 l-au determinat pe Godfrey Dewey, preşedintele comitetului organizatoric, să doneze o parcelă din pământul deţinut pentru construcţia pistei de bob, potrivit olympics.com.
Fiind amplasată într-o depresiune a Munţilor Apalaşi, la o altitudine de doar 568 metri, staţiunea Lake Placid a atras un număr mai mic de sportivi decât ediţia precedentă a Jocurilor Olimpice de iarnă, din cauza distanţei mari şi, implicit, a costurilor de transport.
Beijing 2022
4.000 de participanți au fost prezenți la o repetiție pentru deschiderea JO de la Beijing
ACUM 2 ORE
Deschiderea oficială a celei de-a III-a Olimpiade de iarnă a fost făcută de Franklin Delano Roosevelt, la vremea aceea guvernatorul statului New York.
Citește și:

Jocurile Olimpice de iarnă | Lake Placid 1932, o ediție a premierelor

La Jocurile Olimpice de iarnă din anul 1932 s-au înregistrat mai multe premiere. A fost introdus podiumul pentru ceremonia de decernare a medaliilor obţinute de primii trei clasaţi, la sfârşitul fiecărei probe, potrivit site-ului Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. Prima femeie portdrapel la ceremonia de deschidere a fost britanica Mollie Phillips. Femeile au putut să concureze la proba de patinaj viteză, însă întrecerea a avut doar un statut demonstrativ. Pentru prima dată, concursurile de patinaj artistic şi cel de hochei s-au desfăşurat într-o arenă acoperită.
Proba de bob 4 persoane s-a desfăşurat la două zile după ceremonia de închidere a Jocurilor, temperaturile crescute dând peste cap programarea iniţială.
Au fost prezenţi 252 de sportivi în competiţii, dintre care 21 de femei, care au reprezentat 17 ţări şi s-au întrecut la patru sporturi: bob, hochei pe gheaţă, patinaj (artistic şi viteză), schi (nordic, sărituri, fond, combinată nordică). S-au acordat medalii la 14 întreceri.
Eroul Jocurilor Olimpice de la Lake Placid poate fi considerat americanul Edward Eagan, care, la 44 de ani, a câştigat medalia de aur la bob 4 persoane, după ce, cu 12 ani în urmă, devenise campion olimpic de box (categoria semigrea) la Jocurile Olimpice de vară de la Anvers.
La rândul său, americanul J. Hubert Stevens a obţinut două medalii de aur şi una de bronz la întrecerile de bob. Un al treilea american, Irvin Jaffe, a câştigat de două ori aurul olimpic la patinaj viteză, performanţă reuşită şi de compatriotul său Jack Shea, notează site-ul CIO.
Patinatoarea norvegiană Sonja Henie a câştigat pentru a doua oară titlul de campioană olimpică în proba feminină de patinaj artistic.
Primele locuri în clasamentul general pe medalii: SUA (12 medalii, din care 6 de aur); Norvegia (10 medalii, din care 3 de aur); Canada (7 medalii, dintre care una de aur), conform olympics.com.
România a participat cu şase sportivi, numai bărbaţi, obţinând patru puncte (locul 10). Echipajul de bob-2 persoane, alcătuit din Alexandru Papană şi Dumitru Hubert, a ocupat locul al patrulea, palmaresul ţării noastre fiind completat de locul 6 la bob-4.
Sursa: Agerpres
Beijing 2022
Fără cazuri de COVID-19 în rândul sportivilor străini care au ajuns în China!
ACUM 2 ORE
Beijing 2022
Povestea Jocurilor Olimpice de iarnă din 1980, care au avut loc în SUA, la Lake Placid
IERI LA 16:02