Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Jocurilor Olimpice de iarnă Calgary 1988, ediția în care a strălucit Tomba "La Bomba"

Eurosport
DeEurosport

Publicat 24/01/2022 la 20:22 GMT+2

Italianul Alberto Tomba şi elveţianca Vreni Schneider au fost eroii concursurilor de schi alpin la Jocurile Olimpice de la Calgary 1988.

OLYMPIC GAMES 1988 Calgary Alberto Tomba

Credit imagine: Imago

Cea de-a XV-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă a avut loc la Calgary, între zilele de 13 şi 28 februarie 1988.
Calgary, situat în provincia Alberta, este, alături de Toronto şi Vancouver, unul dintre cele mai mari oraşe din Canada.Jocurile au fost deschise oficial de Jeanne Mathilde Sauvé, guvernatoarea generală a Canadei.
Au participat 1.423 de sportivi, dintre care 301 femei, din 57 de ţări. Cele şase sporturi incluse în programul olimpic au fost: bob, biatlon, hochei pe gheaţă, patinaj (artistic şi viteză), sanie, schi (alpin, sărituri, fond şi combinata nordică). Sportivii s-au întrecut în 46 de probe (28 masculine, 16 feminine, două mixte).
În premieră, întrecerile de patinaj viteză au avut loc într-o arenă acoperită. Tot pentru prima dată, au fost acceptaţi în competiţie hocheiştii profesionişti. Probele de schi alpin s-au desfăşurat pe pârtii amenajate cu zăpadă artificială, potrivit cosr.ro.
Curlingul, joc sportiv de origine scoţiană, patinajul viteză pe pistă scurtă (short track) şi schi freestyle au avut statut demonstrativ.

Alberto Tomba a făcut senzație la schi alpin

La Calgary a revenit în programul oficial, după o absenţă de 40 de ani, proba de slalom super-uriaş. Eroii concursului de schi alpin au fost italianul Alberto Tomba şi elveţianca Vreni Schneider, învingători la slalom şi slalom uriaş. Săriturile cu schiurile au fost dominate de "finlandezul zburător", Matti Nykanen, care a obţinut trei medalii de aur. La rândul său, sportiva olandeză Yvonne Van Gennip a cucerit de trei ori aurul olimpic la patinaj viteză.
Christa Rothenburger din Republica Democrată Germană a scris istorie, fiind prima femeie care a câştigat medalii atât la Jocurile Olimpice de iarnă, cât şi la cele de vară. Astfel, atleta germană a cucerit la Calgary titlul olimpic la patinaj viteză, pe distanţa de 1.000 m; argintul olimpic la patinaj viteză pe distanţa de 500 m, iar şapte luni mai târziu a obţinut argintul olimpic la ciclism, la Jocurile Olimpice de vară de la Seul.
La patinaj artistic feminin, est-germana Katarina Witt şi-a apărat cu succes titlul olimpic. La competiţia masculină, americanul Brian Boitano a triumfat în faţa rivalului său canadian, Brian Orser.
Katarina Witt
Cele mai multe medalii de aur, în număr de 11, au fost obţinute de sportivii sovietici. Republica Democrată Germană a cucerit 9 medalii de aur, iar Elveţiei i-au revenit 5 medalii de aur, potrivit olympics.com.
Primele locuri în clasamentul general pe medalii: URSS (29 de medalii), R.D. Germană (25 medalii), Elveţia (15 medalii), Finlanda (7 medalii).

România nu a avut niciun reprezentant în Top 10

România a participat cu doar 11 sportivi (cinci bărbaţi şi şase femei), la trei sporturi şi 12 probe, notează cosr.ro.
Rezultatele românilor:
  • - locul 12 - schi fond, ştafeta 4x5 km: Mihaela Cârstoi, Rodica Drăguş, Ileana Hanganu, Adina Ţuţulan
  • - locul 17 - sanie: Livia Pelin
  • - locul 20 - bob-4: Lakatos Nagy, Grigore Anghel, Florian Olteanu, Costel Petrariu
  • - locul 21 - schi alpin, combinata alpină: Mihaela Fera
  • - locul 24 - bob-2: Lakatos Nagy, Costel Petrariu
  • - locul 27 - bob-2: Dorin Degan, Anghel Grigore
  • - locul 34 - schi alpin, slalom super-uriaş: Mihaela Fera
  • - locul 39 - schi fond, 10 km clasic: Rodica Drăguş
  • - locul 39 - schi fond, 20 km liber: Rodica Drăguş
  • - locul 46 - schi fond, 20 km liber: Adina Ţuţulan
  • - locul 47 - schi fond, 10 km clasic: Adina Ţuţulan
  • - locul 48 - schi fond, 20 km liber: Mihaela Cârstoi
  • - locul 51 - schi fond, 5 km clasic: Mihaela Cârstoi.
Sursa: Agerpres
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo