A fost pentru a doua oară când Saint Moritz a găzduit Jocurile Olimpice de iarnă, după ediţia din 1928.
Astfel, Jocurile Olimpice de iarnă s-au întors în Elveţia, ţară neutră, neafectată de distrugerile războiului, după 12 ani în care nu se mai organizase nicio Olimpiadă de iarnă din cauza celui de-Al Doilea Război Mondial. Din acest motiv, ele au fost denumite ''Jocurile renaşterii'', potrivit cosr.ro. Germania şi Japonia nu au fost invitate.
Beijing 2022
Distribuție de gală pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2022. Echipa de experți Eurosport, inegalabilă
ACUM O ZI
Deschiderea oficială a Jocurilor Olimpice a fost făcută de Enrico Celio, preşedintele Confederaţiei Elveţiene.

La Jocurile Olimpice de iarnă de la Saint Moritz 1948 au fost prezenți 669 de sportivi

Au concurat 669 de sportivi din 28 de ţări, dintre care 77 de femei. În premieră, au participat sportivi din Chile, Danemarca, Islanda, Coreea şi Liban. S-a concurat la cinci sporturi: bob, hochei pe gheaţă, patinaj (artistic şi viteză), schi (alpin, sărituri, fond şi combinata nordică), skeleton. Au fost acordate 22 de titluri olimpice.
După o pauză de 20 de ani, skeletonul (proba sportivă ce presupune o sanie de metal foarte joasă, pe care se stă culcat pe burtă) a fost reintrodus în programul olimpic. Aveau să treacă 54 de ani până când această probă a fost reintrodusă la Jocurile Olimpice de iarnă, la ediţia din Salt Lake City.
S-a concurat, demonstrativ, la pentatlon de iarnă, sportivii întrecându-se la schi fond, tir (pistol aer comprimat - 20 de focuri), schi alpin (slalom uriaş), scrimă şi echitaţie, conform cosr.ro.
Una dintre vedetele competiţiei a fost săritorul norvegian Birger Ruud, medaliat cu aur în 1932 şi 1936, care a reuşit să obţină şi argintul olimpic, la 16 ani de la debutul său la Olimpiadă.
Schiorul francez Henri Oreiller, supranumit "nebunul coborârilor", a fost singurul care a obţinut trei medalii (două de aur la coborâre şi combinata nordică, precum şi una de bronz, la slalom). La schi nordic, suedezul Martin Lundstrom a obţinut două titluri olimpice.
Barbara Ann Scott, o tânără în vârstă de 19 ani din Canada, a cucerit aurul olimpic la patinaj artistic, impresionând, deopotrivă, juriul şi audienţa. La finalul Jocurilor Olimpice, a trecut la profesionism.
Norvegia şi Suedia au obţinut, fiecare, câte 4 medalii de aur, 3 de argint şi 3 de bronz. Palmaresul sportivilor elveţieni a numărat 3 medalii de aur, 4 de argint şi 3 de bronz, potrivit olympic.com.
România a participat cu 15 sportivi la două sporturi şi patru probe, fără a reuşi să puncteze. Cel mai bun rezultat a fost locul 38 la schi alpin, obţinut de Ion Coliban, notează site-ul COSR. La ştafeta de schi, patrula militară formată din Ştefan Ionescu, Constantin Vlădea, Cornel Nicolae Crăciun şi Ion Koschi, a obţinut locul 7, proba fiind una demonstrativă.
Alte rezultate ale românilor:
 • - locul 39 - schi alpin, slalom: Dumitru Sulică
 • - locul 40 - schi alpin, combinata alpină: Dumitru Frăţilă
 • - locul 41 - schi alpin, combinata alpină: Ion Coliban
 • - locul 42 - schi alpin, combinata alpină: Dumitru Sulică
 • - locul 51 - schi alpin, coborâre: Radu Scîrneci
 • - locul 53 - schi alpin, combinata alpină: Vasile Ionescu
 • - locul 57 - schi alpin, coborâre: Dumitru Frăţilă
 • - locul 57 - schi alpin, slalom: Bela Imre
 • - locul 58 - schi alpin, coborâre: Dumitru Sulică
 • - locul 66 - schi alpin, coborâre: Ion Coliban
 • - locul 71 - schi alpin, coborâre: Mihai Bâră
 • - locul 74 - schi alpin, coborâre: Vasile Ionescu
Sursa: Agerpres
Beijing 2022
Zăpada a acoperit oraşul Beijing, cu două săptămâni înaintea Jocurilor Olimpice 2022
IERI LA 08:02
Beijing 2022
POVESTEA JOCURILOR OLIMPICE DE IARNĂ DIN 1968. EDIȚIA LA CARE A VENIT SINGURA MEDALIE DIN ISTORIE
IERI LA 17:38