Situată în nord-estul statului New York, în vecinătatea Canadei, staţiunea Lake Placid a devenit, după 48 de ani, pentru a doua oară gazda Olimpiadei de iarnă.
Deschiderea oficială a celei de-a XIII-a ediţii a Jocurilor Olimpice de iarnă a fost făcută de Walter Mondale, vicepreşedintele SUA, notează site-ul CIO, olympics.com.
Participarea a fost şi de această dată numeroasă, 1.072 de sportivi, dintre care 232 de femei, din 37 de ţări luând parte la întreceri. S-a concurat la şase sporturi: bob, biatlon, hochei pe gheaţă, patinaj (artistic şi viteză), sanie, schi (alpin, sărituri, fond şi combinată nordică). Au fost acordate 38 de titluri olimpice. În premieră, au participat sportivi din Republica Populară Chineză, Cipru şi Costa Rica.
Beijing 2022
Beijing 2022: Cum au trăit comentatorii Eurosport cele mai tari momente de la Jocurile Olimpice
23/02/2022 LA 11:05
Pentru prima dată în istoria Jocurilor Olimpice de iarnă, au fost folosite tunuri de zăpadă pentru a asigura buna desfăşurare a competiţiilor.
Biatlonul a primit o nouă probă individuală, cea de 10 km, pe lângă cea clasică de 20 km individual şi ştafetă. Sportivii din Republica Democrată Germană au dominat această nouă probă, clasându-se pe locul întâi cu 24 de puncte.
Patinatorul de viteză american Eric Heiden, vedeta acestei ediţii a Jocurilor Olimpice de iarnă, a fost medaliat cu aur în toate cele cinci probe ale competiţiei masculine (500, 1.000, 1.500, 5.000 şi 10.000 m), stabilind recorduri olimpice la fiecare, arată cosr.ro. Heiden este prima persoană din istoria Jocurilor Olimpice care a reuşit să cucerească 5 titluri olimpice individuale la aceeaşi ediţie, arată olympics.com.
Patinatoarea sovietică Irina Rodnina a cucerit cel de-al treilea titlu olimpic la patinaj artistic.

Jocuirile Olimpice de iarnă, Lake Placid (1980)

La schi alpin s-a remarcat suedezul Ingemar Stenmark, învingător la slalom special şi uriaş. Aceleaşi performanţe le-a avut, la cursa de slalom feminin, Hanni Wenzel, Liechtenstein devenind, astfel, cea mai mică ţară care a produs un campion olimpic.
Sovieticul Nikolai Zimiatov a câştigat trei medalii de aur la schi nordic. La hochei pe gheaţă, titlul olimpic a fost adjudecat de reprezentativa ţării gazdă, care a învins, la limită, titrata echipă a URSS.
Uniunea Sovietică a cucerit cele mai multe medalii de aur, în număr de 10, fiind urmată de Republica Democrată Germană, cu 9 medalii, şi de SUA, cu 6 medalii. În total, Germania de Est a cucerit 23 de medalii, urmată de URSS, cu 22 de medalii, şi de SUA, cu 12 medalii, potrivit olympics.com.
Delegaţia României a fost formată dintr-un număr-record de participanţi, 35 de sportivi şi sportive, care au concurat la patru sporturi şi opt probe, fără a obţine vreun punct. Cel mai bun rezultat a fost adus de echipa de hochei pe gheaţă, care s-a clasat pe poziţia a şaptea în clasament, conform site-ului COSR.
Rezultatele românilor, potrivit lucrării "România la Jocurile Olimpice", de Maria Bucur Ionescu (Bucureşti, Ed. Sport-Turism, 1986):
 • - locurile 7-8 - echipa de hochei pe gheaţă (Elod Antal, Istvan Antal, Dumitru Axinte, Ion Berdilă, Traian Cazacu, Marin Costea, Sandor Gall, Alexandru Hălăucă, Gheorghe Huţan, George Justinian, Doru Moroşan, Bela Nagy, Zoltan Nagy, Valerian Netedu, Constantin Nistor, Adrian Olenici, Marian Pisaru, Mihai Popescu, Laszlo Solyom, Doru Tureanu)
 • - locul 8 - bob-4: Dragoş Panaitescu, Dorel Cristudor, Sandu Mitrofan, Gheorghe Lixandru
 • - locul 11 - bob-2: Dragoş Panaitescu, Gheorghe Lixandru
 • - locul 14 - bob-4: Constantin Iancu, Ion Duminicel, Doru Frâncu, Constantin Obreja
 • - locul 15 - sanie-2: Ioan Apostol, Cristinel Piciorea
 • - locul 18 - bob-2: Constantin Iancu, Constantin Obreja
 • - locul 20 - 10.000 m: Andrei Erdely - patinaj viteză
 • - locul 20 - sanie: Elena Stan
 • - locul 21 - sanie: Maria Maioru
 • - locul 22 - patinaj viteză 5.000 m: Andrei Erdely
 • - locul 27 - patinaj viteză, 500 m: Vasile Coroş
 • - locul 30 - patinaj viteză 500 m: Dezideriu Jenei
 • - locul 31 - patinaj viteză 1.000 m: Vasile Coroş
 • - locul 33 - patinaj viteză 1.000 m: Dezideriu Jenei
Sursa: Agerpres
Beijing 2022
Poveștile impresionante ale Jocurilor Olimpice de la Beijing
21/02/2022 LA 05:21
Beijing 2022
Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing au fost declarate oficial închise
20/02/2022 LA 05:10