De MARIAN URSESCU
China a devenit epicentrul sportului mondial pe perioada Jocurilor Olimpice. Capitala Beijing a fost primul oraș care a găzduit pe lângă întreceri de vară și întreceri pe zăpadă. În proporție de 99 la sută, aceasta a fost zăpadă artificială.
Meticuloși din fire, chinezii au oferit niște condiții de concurs incredibile. Arenele de întreceri au arătat superb, au fost cele mai înalte standarde de concurs. Au lipsit spectatorii, din cauza pandemiei, nu însă și eroii. Sportivii și-au făcut treaba și au oferit momente de neuitat, concursuri care i-au ținut pe telespectatori cu sufletul la gură.
Beijing 2022
Beijing 2022: Cum au trăit comentatorii Eurosport cele mai tari momente de la Jocurile Olimpice
23/02/2022 LA 11:05
Eurosport v-a oferit sute de ore de transmisii, am asistat la recorduri mondiale și olimpice. 109 medalii olimpice de aur au fost oferite într-una dintre cele mai spectaculoase ediții de până acum.
Peste ediția a 24-a ediție a întrecerilor olimpice de iarnă s-a tras cortina. Au fost două săptămâni cu momente captivante, magice, suspans, eroi și modele pentru generații întregi, personaje incredibile, întâmplări neobișnuite. Vom încerca să vă spunem câteva dintre ele.

SNOWBOARD / Nu a încetat nicio clipă să creadă că va reuși

Lindsey Jacobellis este considerată cea mai bună raideră în snowboardul cross din lume. Dar ce sportiv e ăla, considerat cel mai valoros în disciplina sa, dacă nu are și o medalie olimpică de aur? Jacobellis (36 de ani) a participat în China la a cincea ediție din carieră. Până acum, ghinioanele se ținuseră scai.
La Torino, în 2006, în timpul finalei pentru aur la snowboard cross, Jacobellis se apropia de finalul cursei cu un avans de 43 de metri. Avea peste trei secunde avantaj față de elvețianca Tanja Frieden. La penultima săritură, americanca a încercat o acrobație, dar a aterizat pe marginea pistei și a căzut. Friden a trecut pe lângă ea, până ce Jacobellis să se ridice. A trebuit să se mulțumească doar cu argintul. La interviurile televizate, de după, a declarat: "M-am distrat. Snowboardingul este distractiv și am vrut să împărtășesc entuziasmul meu cu mulțimea!".
https://i.eurosport.com/2022/02/09/3310052.jpg
La Vancouver a fost descalificată pentru că a încălecat o poartă, la Soci s-a prăbușit când era pe primul loc în semifinal sa, iar la PyeongChang acondus în cea mai mare parte a finalei, dar avea să termine pe 4, la doar 0.003 secunde! ”Am fost hărțuită timp de 16 ani ani cu întrebări legate de căzătura de la Torino. Ce s-ar fi întâmplat dacă?... Gafa de la Torino nu m-a îndepărtat de snowboard. Din contră, m-a făcut să îndrăgeasc și mai mult această probă”, a declarant ea. Și la 36 de ani, la Beijing, a câștigat aurul pe care-l căuta de 16 ani. Lecție despre ambiție, perseverență, încredere în încăpățânare.

PATINAJ ARTISTIC / Kamila Valieva, un copil care a clacat psihic

A ajuns la Beijing din postura de campioană europeană, patinatoarea care doborâse la doar 15 ani toate recordurile posibile. Săriturile cvadruple, în programul său, erau ceva normal. Le executa cu o ușurință nemaiîntâlnită. Era, pe gheață, ca un copil care își găsise cel mai frumos loc de a se juca.
Mai în glumă, mai în serios, campionul mondial de la simplu masculin, Nathan Chen declara că se bucură că nu trebuie să se întreacă în concurs cu noua stea a patinajului mondial! "Face lucruri cu adevărat spectaculoase!", a spus Chen. La Beijing, în concursul pe echipe, a reușit un concurs impecabil. Iar Rusia a luat aurul.
https://i.eurosport.com/2022/02/17/3320830.jpg
Toată lumea a vorbit, vreme de o zi, doar de Kamila Valieva. Până când a sosit bomba: Kamila a fost descoperită pozitiv la un concurs în Rusia, pe 25 decembrie anul trecut, cu trimetazidină, o substanță interzisă, folosită pentru combaterea problemelor cardiace! Cum a ajuns în corpul puștoaicei? Au apărut explicații puerile în presa din Rusia, cum că ar fi băut medicamentul bunicului! Cine va știi cu adevărat? Va mai putea să concureze, va fi suspendată? Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne a dat o decizie fără precedent: poate să concureze. Nu avea 16 ani împliniți și s-a considerat că nu ea este vinovată, ci cei din staful său, cei care au sfătuit-o, au forțat-o. Poate, odată se va afla.
Cert e că micuța patinatoare a concurat în programul scurt, la individual și, deși s-a văzut clar că nu mai e Valieva dinaintea scandalului, a terminat pe primul loc. În timpul programului liber însă, pe Boleroul lui Maurice Ravel, muzica atât de cunoscută, Kamila a clacat. A avut probleme la cinci dintre sărituri, a căzut de trei ori și cu punctajul obținut nu a obținut nici măcar bronzul!
Tomas Bach: ”Nu pot să am încredere în apropiații Kamilei!”
Venită la mantinelă, sportiva în vârstă de 15 ani a fost întâmpinată cu răceală de Eteri Tutberidze, antrenoarea care o pregătește atât pe ea, cât și pe campioana olimpică, Anna Scherbakova: „De ce nu te-ai luptat? De ce ai cedat? Explică-mi, de ce?”. Acestea au fost cuvintele antrenoarei în vârstă de 47 de ani. În schimb, când cele două așteptau afișarea rezultatelor, antrenoarea și-a îmbrățișat sportiva.
„Când am văzut cum e întâmpinată de anturajul ei, mi s-a părut un tratament foarte rece, înfricoșător. Tot ce am văzut nu mă face să am încredere în apropiații Kamilei, nici în ceea ce privește trecutul ei, nici în ceea ce privește viitorul”, a explicat Thomas Bach, președintele CIO.
Una dintre poveștile triste de la Beijing despre care se va vorbi multă vreme. Va reuși patinatoarea rusă să treacă peste coșmarul acestor zile olimpice sau talentul său se va topi cu trecerea timpului?

PATINAJ ARTISTIC / "Urăsc acest sport. Nu voi mai intra niciodată pe gheață!"

După ce a ratat medalia de aur la patinaj artistic, în proba individuală, rusoaica Alexandra Trusova a avut o izbucnire nervoasă. Sportiva de 17 ani, care executat cinci sărituri cvadruple în cadrul programului liber, s-a simțit nedreptățită de notarea arbitrilor, considerând că ar fi meritat aurul, înaintea colegei sale, Anna Schcherbakova.
Trusova a declarant printer lacrimi: „Urăsc pe toată lumea! Urăsc sportul ăsta! O urăsc pe ea, urăsc tot! Nu voi mai intra niciodată pe gheață! Toată lumea are o medalie de aur, toată lumea! Doar eu nu am!”, a spus Trusova, potrivit presei din Rusia.
https://i.eurosport.com/2022/02/20/3324237.jpg
Ulterior s-a calmat, spunând la conferință doar că nu e mulțumită de rezultat. „Nu am câștigat competiții majore în ultimii 3. Mereu vreau să-mi ating obiectivul, astfel că adaug mai multe cvadruple. Credeam că voi câștiga. Nu s-a întâmplat asta și de aceea am fost supărată. A fost multă emoție. Am vrut să plâng, așa că am plâns. Am stat trei săptămâni fără mama și de aceea am plâns”, a adăugat medaliata cu argint.

SCHI ALPIN / Fenomenala Ester Ledecka, schioarea-snowboard completă!

Ester Ledecka e fantastică. Sportiva născută la Praga continuă să uluiască lumea sportului. Acum patru ani, la PyeongChang, a devenit primul olimpic din lume care a câștigat titlul atât la schi alpin (Super-G), cât și la snowbord. Acum, pe pârtia de snowboard de la Beijing, a reușit tripla. La slalom uriaș paralel și-a învins toate adversarele și și-a păstrat titlul olimpic de acum patru ani.
Ledecka recunoaște că pentru un sportiv care începe cu snowboard și apoi trece la schi, „ar putea fi un avantaj”. Combinația celor două sporturi continuă însă pentru ea. Nu se poate rupe de niciuna dintre probe. "Dacă simt că vreau să merg la snowboard, fac snowboard și nimic nu mă va opri. Și exact e și invers!". Acum, la Beijing, la Super-G a terminat pe 5, dar cehoaica rămâne un fenomen al sporturilor de iarnă.

SCHI ALPIN / Mikaela Shiffrin a rămas fără medalie

Mikaela Shiffrin era considerată, pe bună dreptate, unul dintre starurile ediției olimpice actuale. Dubla campioană olimpică era favorită să câștige aurul în cel puțin trei dintre cele șase evenimente în care plănuia să concureze. Regina slalomului nu concepea să nu obțină un podium olimpic. Dacă nu la slalom, măcar la slalom gigant. Numai că, în cele două curse, americanca a ratat de fiecare dată la a cincea poartă, în prima manșă! A terminat apoi pe locul 9 la Super-G. Nici în proba de coborâre și combinată nu a reușit. Ultima șansă rămânea în proba pe echipe mixte, la slalom paralel. A terminat doar pe locul 4, ratând în fața Norvegiei medalia de bronz.
https://i.eurosport.com/2022/02/20/3323886.jpg
O ediție complet ratată pentru sextupla campioană mondială, de trei ori câștigătoare a Globului cel mare de cristal în Cupa Mondială. La 26 de ani, Mikaela va aștepta Jocurile Olimpice de peste patru ani cu mare interes.

PATINAJ VITEZĂ / Olandeza care s-a întors mereu cu aurul la gât

Ireen Wüst are 12 medalii olimpice, dar este singurul sportiv care a câștigat un titlu olimpic într-o probă individuală, la cinci ediții ale Jocurilor Olimpice, atât ediții de iarnă, cât și de vară! Ireeneste, cu siguranță, cea mai de succes patinatoare de viteză din toate timpurile. Este cea mai tânără, dar și cea mai vârstnică medaliată olimpică din istoria Olandei, la edițiile de iarnă.
https://i.eurosport.com/2022/02/07/3307659.jpg
”Prima medalie este cel mai ușor de câștigat!”, a spus, glumind, Wust după cursă.”A câștiga pentru a cincea oară, este ceva mai greu”, a adăugat olandeza.
Ireen Wust a urcat pe locul 3 în topul medaliilor olimpice obținute în carieră prin cea cu numărul 12 obținută luni, la Beijing. Este devansată doar de norvegianca Marit Bjorgen (ski fond) care are 15 medalii la JO (8-4-3). Pe doi este legendarul biatlonist norvegian Ole Einar Bjorndalen (8-4-1). Bjorn Daehlie (schi fond) are și el tot 12 medalii la JO, fiind la egalitate cu Wust pe locul 3. Daehlie are însă 8 de aur și 4 de argint.

PATINAJ VITEZĂ / În 2018 a vrut să se retragă, acum e trimplă campioană olimpică

Irene Schouten a trăit o dramă în 2018, când nu a reușit să se califice la PyeongChang. ”Am patinat destul de bine în acel sezon, dar în calificările pentru Olimpiadă a fost dezastru. M-am blocat complet pe cei trei kilometri. Picioarele îmi erau atât de încordate încât nu știam pur și simplu ce să mai fac. La fel a fost și la 5.000 de metri. Nici acolo nu s-a legat nimic”, a povestitit Irene.
https://i.eurosport.com/2022/02/10/3311969.jpg
Sora sa Catherine a povestit că atunci Irene a sunat-o și i-a spus că nu mai rezistă, că simte că a dezamăgit pe toată lumea. ”Am mers foarte greu la antrenamente”. Mama i s-a îmbolnăvit grav. Jolanda a suferit o hemoragie cerebrală și, de atunci, ea a locuit într-un azil de bătrâni, cinci zile pe săptămână. Toți cei de lângă ea, frații, tata i-au spus: ”Vom avea noi grijă de mama, te duci să de antrenezi pentru Olimpiadă!”.
Irene i-a ascultat. La Beijing, olandeza a fost cu ”olandeza zburătoare!”. A câștigat trei medalii de aur, la 3.000 de metri, la 5.000 de metri și la start în bloc. În plus, a mai fost bonus și un bronz, la urmărire echipe. Afacerea familiei, creștere de lalele, poate să mai aștepte. Irene mai are încă treabă pe pistele cu gheață lucioasă.

BIATLON / Când pierzi gloria dintr-un foc, în poligon

Biatloniștii ruși au trăit o adevărată dramă la ștafeta de 4x7,5 kilometri de la Beijing. Înainte de ultima trecere prin poligon, pe schimbul patru, Eduard Latypov avea aproape un minut distanță de urmăritori.
Coborâse de pe podiumul de la urmărire, luase bronzul venind de pe locul 14, și tocmai de aceea antrenorii ruși l-au trimis în ultimul schimb. Mai erau cinci ținte de atins și aurul parcă îi aștepta, după colt! Putea face chiar și un tur de penalizare. Numai că Latypov a făcut două tururi, a trebuit să schieze 300 de metri în plus, și de aici totul s-a năruit. Rusul a fost blamat de unii, apărat de alții.
”Sportul nu este însă un război, iar Eduard Latypov cu siguranță nu este un inamic. Este doar un om care nu a făcut față presiunii olimpice", a sintetizat foarte bine eșecul antrenorul de schi Elena Vyalbe.
În arenele mari, eșecurile se întâmplă în fiecare zi. Important e să știi să treci peste ele.

BOB / De la film la realitate și invers

La mai bine de trei decenii după ce bob-urile jamaicane au debutat la Jocurile Olimpice de la Calgary 1988, inspirând filmul „Cool Running”, o echipă jamaicană a concurat și la Jocurile Olimpice de la Beijing din 2022. Jamaica a avut în competiție, în China, o echipă de bob de patru persoane, una de două persoane, dar și într-o premieră pentru țară, o atletă care a concurat în competiția de monobob.
Boberii jamaicani care au concurat în Canada, în 1988, au fost recrutați din Forțele de apărare Jamaicane.
Prima participare la o ediție a Jocurilor Olimpice de Iarnă a echipajului de bob 4 persoane din Jamaica, la Calgary 1988 (Canada), a inspirat acțiunea filmului de comedie „Cool Running”.
https://i.eurosport.com/2022/02/19/3322548.jpg
În film, trei atleți reprezentând Jamaica, nu reușesc să se califice la JO de vară din 1988, de la Seul, după ce unul dintre ei se împiedică și-i doboară și pe ceilalți, în timpul cursei de 100 de metri. Pentru a se revanșa, reușesc să se califice la Jocurile Olimpice de iarnă în competiția de bob.
La câțiva ani după debutul ”Cool Running”, unul dintre protagoniști a spus că aproximativ 1% din film este adevărat într-un interviu ESPN.

BOB / Cea mai tatuată sportivă de la JO

Kaillie Humphries este primul sportiv din lume care a câștigat titluri olimpice pentru două națiuni diferite. Dublă campioană olimpică pentru Canada, ea a câștigat la Beijing al treilea aur pentru SUA în proba de monobob!
”M-am simțit vizată, hărțuită, abuzată verbal și speriată fizic pentru siguranța mea. Așa că trebuia să schimb ceva”, a explicat Humphries de ce a plecat din Canada. A primit o grămadă de solicitări, au fost țări precum China, care îi acordau imediat cetățenia, dar ea a preferat să aștepte cetățenia americană. Și a avut de așteptat aproape trei ani.
https://i.eurosport.com/2022/02/14/3316752.jpg
Kaillie Humphries este fascinate de tatuaje. Are acum aproape tot corpul plin.
”Întotdeauna am fost fascinată de tatuaje. Iubesc operele de artă, intensitatea și puterea pe care o aduc. Cu fiecare tatuaj nou mă simt mai completă. Ele reprezintă cine sunt, în ce cred, familia mea, succesul și greutățile. Ele m-au ajutat să sărbătoresc victoriile și să depășesc tristețea. Tatuajele mele îmi spun povestea, iar eu voi continua să le obțin cu fiecare nouă călătorie de-a lungul vieții”, a declarant Kaillie.

COMBINATA NORDICA / Watabe Akito: "A venit timpul să mă joc cu copilul meu!"

La 33 de ani, Watabe Akito continua să impresioneze într-o probă foarte complexă, cea de combinată nordică. La Beijing, japonezul a câștigat pentru prima dată două medalii la o ediție a Jocurilor Olimpice.
Aflat la a cincea participare, Watabe a urcat pe podium la Soci 2014, apoi la PyeongChang 2018 și acum la Beijing 2008. Au fost două bronzuri, una în proba pe echipe, și alta la indididual, pe trambulina normală.
Watabe Akito recunoaște că a venit în China după medalia care-I lipsește atât de mult, aurul olimpic. ”În inima mea încă vreau să văd vârful, evident, și am încercat să ajung în vârful muntelui”, a spus plastic japonezul. "Este un munte frumos și l-am văzut din diverse unghiuri. Îmi place să cred că eu cunosc muntele mai bine decât oricine", a explicat niponul.
https://i.eurosport.com/2019/12/14/2736415.jpg
Watabe a fost la doar șase zecimi de secundă distanță să obțină aurul pe care îl tânjea la cursa individual de 10 km de la Beijing. A condus la intrarea în complexul stadionului, dar a fost depășit de norvegianii Joergen Graabak și Jens Luraas Oftebro pe ultimii 200 de metri, A trebuit să se mulțumească cu bronzul.
Toți se întreabă acum dacă japonezul va fi present și peste patru ani la Milano-Cortina, în Italia.
"Beijing a fost cea de-a cincea mea Olimpiadă, dar este prima ca tată. Acum vreau doar să merg acasă și să mă joc cu fiul meu. În ultimii doi ani, nu l-am văzut prea mult din cauza COVID-19, așa că vreau să merg acasă și să petrec cât mai mult timp cu el. Jocurile tocmai s-au terminat. E prea mult să mă gândesc peste patru ani", a încheiat cvadruplul medaliat olimpic.

România, în regres față de PyeongChang

România a avut 21 de sportivi în concurs la Beijing, 21 de băieți și 8 fete. Acum patru ani, am avut 27 de sportivi.
Rezultatele din China au fost însă mai slabe. În Top 10 a terminat doar echipa mixtă de sanie, locul 9. La PyeongChang avuseserăm două echipaje între primii 10: Raluca Strămăturaru, locul 7 la sanie, și aceeași echipă mixtă de sanie, locul 10.
29 de țări au punctat în clasamentul pe medalii la Beijing. Pe tabloul medaliaților se găsesc națiuni care nu au deloc o tradiție în sporturile de iarnă: Belgia, Noua Zeelandă, Spania, Ungaria.
https://i.eurosport.com/2022/02/11/3312381.jpg
Din cele 91 de națiuni prezente în China, România a avut a 27-a cea mai numeroasă delegație. Au fost țări însă care s-au axat pe unul-două sporturi, cu rezultate foarte bune.
România a avut rezultate bune la unele sporturi, chiar dacă nu a luat medalii. Cum at fi, de exemplu, la biatlon. La ediția actuală am avut doar doi biatloniști, nu am mai reușit să calificăm echipe, iar rezultatele acestora au fost mai mult decât modeste.
Beijing 2022
Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing au fost declarate oficial închise
20/02/2022 LA 05:10
Beijing 2022
TAS a respins cererea patinatorilor americani, care nu-și vor primi medaliile la Beijing
19/02/2022 LA 17:54