Jocurile de iarnă de la Beijing, care vor debuta pe 4 februarie, vor fi primele care vor folosi aproape 100% zăpadă artificială, prin utilizarea a peste 100 de generatoare de zăpadă și 300 de tunuri de zăpadă pentru a acoperi pârtiile de schi.
"Acest lucru nu este doar consumator de energie și apă, folosind în mod frecvent substanțe chimice pentru a încetini topirea, dar oferă și o suprafață despre care mulți concurenți spun că este imprevizibilă și potențial periculoasă", se precizează în raportul realizată de cercetători din cadrul Sport Ecology Group al Universității Loughborough (Anglia) și grupul de mediu Protect Our Winters.
Aflate în medii naturale aride, cele două orașe care vor găzdui întrecerile JO 2022, Beijing și Zhangjiakou, ar putea folosi aproximativ 49 de milioane de galoane de apă tratată chimic și înghețată cu ajutorul mașinilor de zăpadă, conform cercetătorilor.
Beijing 2022
Beijing 2022: Cum au trăit comentatorii Eurosport cele mai tari momente de la Jocurile Olimpice
23/02/2022 LA 11:05
Deși China a susținut în mod repetat că folosește numai precipitații naturale și apă reciclată pentru zăpadă, au existat îngrijorări legate de faptul că rata mare de utilizare a apei ar putea pune presiune suplimentară asupra resurselor deja limitate ale regiunii.
Citește și:
Zăpada naturală devine din ce în ce mai puțin abundentă în unele regiuni, iar disponibilitatea apei pentru zăpadă scade ca urmare a schimbărilor climatice, punând în pericol industria mondială a sporturilor de zăpadă.
"Riscul este clar: încălzirea provocată de om amenință viitorul pe termen lung al sporturilor de iarnă. De asemenea, reduce numărul locurilor potrivite din punct de vedere climatic să găzduiască Jocurile Olimpice de iarnă", precizează raportul.
Din cele 21 gazde ale Jocurilor Olimpice de iarnă, începând cu prima ediție din 1924, de la Chamonix (Franța), cercetătorii estimează că până în 2050 doar 10 vor avea o climă adecvată şi niveluri ale căderilor de zăpadă naturală pentru a găzdui un astfel de eveniment.
Chamonix este clasat în prezent cu "risc ridicat", alături de situri din Norvegia, Franța şi Austria, în timp ce Vancouver, Soci şi Squaw Valley (SUA) sunt considerate "incerte".
Sursa: AGERPRES
Beijing 2022
Poveștile impresionante ale Jocurilor Olimpice de la Beijing
21/02/2022 LA 05:21
Beijing 2022
Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing au fost declarate oficial închise
20/02/2022 LA 05:10