Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Sonja Henie, supranumită ''Zâna gheţii'', marea vedetă a Jocurilor Olimpice de iarnă din 1928

Eurosport
DeEurosport

Publicat 11/01/2022 la 17:44 GMT+2

A doua ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă s-a desfăşurat între 11 şi 19 februarie 1928 în staţiunea elveţiană Saint Moritz, cea mai veche staţiune montană din Europa, potrivit cosr.ro. Iar patinatoarea norvegiană a ieșit în evidență prin titlul olimpic câștigat la numai 15 ani. Recordul ei a rezistat 74 de ani!

Sonja Henie

Credit imagine: Getty Images

În așteptarea Jocurilor Olimpice de iarnă Beijing 2022, aruncăm o privire și asupra ediției din 1928, desfășurată la Saint Moritz.
A fost prima ediţie denumită oficial Jocurile Olimpice de iarnă şi, totodată, prima ediţie găzduită de o ţară diferită faţă de cea care a organizat Jocurile Olimpice de vară din acelaşi an.
L'ex stadio olimpico di St. Moritz, che ha ospitato i Giochi Invernali del 1928 e del 1948 (Getty Images)
Deschiderea oficială a competiţiei a fost făcută de Edmund Schulthess, preşedintele Confederaţiei Elveţiene.

Sonja Henie, supranumită ''Zâna gheţii'', marea vedetă a Jocurilor Olimpice de iarnă din 1928

La startul Olimpiadei de la Saint Moritz s-au aliniat 464 de sportivi, dintre care 26 de femei, din 25 de ţări. S-au disputat 14 probe (12 masculine, una feminină, una mixtă) la cinci sporturi: bob, hochei pe gheaţă, patinaj (artistic şi viteză), schi (sărituri, fond şi combinată nordică) şi skeleton, acesta din urmă fiind nou introdus.
Cele mai numeroase delegaţii au venit din Germania (49), Elveţia (44), Franţa (41) şi Austria (39). Argentina, Estonia, Germania, Japonia, Lituania, Luxemburg, Mexic, Olanda şi România au fost reprezentate în premieră la Jocurile Olimpice de iarnă.
Site-ul Comitetului Olimpic şi Sportiv Român relatează că vedeta ediţiei a fost patinatoarea norvegiană Sonja Henie, supranumită ''Zâna gheţii'', care a strălucit pentru prima oară la Jocurile Olimpice. La numai 15 ani, ea a obţinut medalia de aur la patinaj artistic, record ce a dăinuit timp de 74 de ani.
Sonja Henie
Cel mai medaliat sportiv a fost, conform sursei amintite, norvegianul Bernt Evensen, care şi-a adjudecat o medalie de aur, una de argint şi una de bronz la patinaj viteză.
Competiţia de 50 km de schi fond a fost dominată autoritar de suedezul Per Erik Hedlund, care a trecut linia de sosire cu peste 13 minute înaintea ocupantului locului doi.

România a participat la St. Moritz 1928 cu 17 sportivi

Primele locuri în clasamentul general pe medalii: Norvegia (15 medalii, din care 6 de aur), SUA (6 medalii, din care două de aur), Suedia (5 medalii, din care două de aur).
România a participat cu 17 sportivi, numai bărbaţi, la două sporturi, în două probe, fără să obţină nicio medalie şi niciun punct. Cel mai bun rezultat obţinut de România a fost locul 7, ocupat la bob 5 persoane de echipajul format din Grigore Socolescu (pilot), Mircea Socolescu (frânar), Iulian Gavăţ, Toma Petre Ghiţulescu şi Traian Niţescu.
Jocurile Olimpice Beijing 2022 vor putea fi urmărite pe Eurosport și Eurosport Player.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo