Peste 1.000 de persoane urmează să poarte torţa olimpică prin diferite locuri care vor găzdui întrecerile, la Beijing şi în oraşul vecin Zhangjiakou, înaintea ceremoniei de deschidere, programată vineri seara pe Stadionul Olimpic, celebrul "Cuib de pasăre".
Primele schimburi ale ştafetei au fost asigurate de Luo Zhihuan, fost patinator de viteză care a câştigat în 1963 primul titlu mondial pentru China într-o disciplină hibernală, de astronautul Jing Haipeng şi inginerul aerospaţial Ye Peijian, conform cotidianului Beijing Daily.
Beijing 2022
Imagini incredibile din China. Ce se întâmplă noaptea, pe străzi, în timpul Jocurilor Olimpice
15/02/2022 LA 06:05
Parcursul flăcării până în China a început în luna octombrie, la situl antic grec de la Olympia, unde ceremonia a fost perturbată de manifestanţi care acuzau gazda JO 2022 de încălcări ale drepturilor omului.
CITEȘTE ȘI:
PROGRAMUL JOCURILOR OLIMPICE DE IARNĂ BEIJING 2022. TOT CE TREBUIE SĂ ȘTII DESPRE JO 2022
Boicot diplomatic la Jocurile Olimpice
Mai multe ţări occidentale, printre care SUA, Australia, Marea Britanie şi Canada, au anunţat un boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice, pentru a denunţa bilanţul Chinei în materie de drepturi ale omului, în special modul în care tratează minorităţile musulmane din Xinjiang şi represiunea opozanţilor din Hong Kong.
În ceea ce priveşte pandemia, China, singura mare economie mondială care a urmat o strategie "Zero Covid", nu şi-a asumat niciun risc în organizarea Jocurilor Olimpice. Evenimentul se va derula într-o bulă sanitară închisă, fără contact între participanţi şi public, pentru a preveni răspândirea virusului în rândul populaţiei.
Numărul spectatorilor care pot asista la ştafeta torţei olimpice va fi limitat, în condiţiile în care China încurajează cetăţenii să urmărească evenimentul online.
Un oficial al Comitetului de organizare Beijing-2022, Cai Qi, şi-a exprimat speranţa că Jocurile vor contribui la "risipirea tristeţii" generate de pandemie.
Sursă: Agerpres
Beijing 2022
Președintele CIO crede că JO de la Beijing "vor schimba pentru totdeauna" sporturile de iarnă
03/02/2022 LA 10:30
Jocurile Olimpice
"Vor plăti preţul!". China, despre cele 4 ţări care boicotează diplomatic Jocurile Olimpice
09/12/2021 LA 10:50