Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a hotărât luni să nu atribuie medaliile în această probă, câştigată de echipa Rusiei, care a avut-o în componenţă pe Kamila Valieva, până când nu va fi reglată procedura care o vizează pe tânăra patinatoare rusă, testată pozitiv cu ocazia unui control antidoping, iar acest lucru nu este posibil până la încheierea JO 2022, transmite Agerpres.
Audierea apelului patinatorilor americani s-a derulat sâmbătă Beijing, cu o zi înainte de încheierea JO 2022, iar TAS a decis să respingă solicitarea înaintată de Evan Bates, Karen Chen, Nathan Chen, Madison Chock, Zachary Donohue, Brandon Frazier, Madison Hubbell, Alexa Knierim şi Vincent Zhou, componenţii echipei SUA.
Beijing 2022
Beijing 2022: Cum au trăit comentatorii Eurosport cele mai tari momente de la Jocurile Olimpice
23/02/2022 LA 11:05

Cererea patinatorilor americani, respinsă de TAS

Kamila Valieva (15 ani) a fost supusă unui control antidoping la Campionatele de patinaj artistic Rusiei, pe 25 decembrie, însă rezultatul pozitiv la un produs interzis, folosit pentru tratarea anginei pectorale, nu a fost comunicat decât pe 8 februarie, după ce sportiva concurase deja la JO 2022, în întrecerea pe echipe.
Ulterior, Tribunalul de Arbitraj Sportiv i-a permis rusoaicei să ia parte şi la concursul individual de la JO 2022, în care aceasta s-a clasat pe locul al patrulea. TAS şi-a motivat decizia prin faptul că o suspendare a patinatoarei înainte de o decizie finală în cazul său i-ar provoca prejudicii "ireparabile". Sportivii ruşi participă la Jocurile de la Beijing sub drapelul Comitetului Olimpic Rus, după ce ţara lor are interdicţie la Olimpiadă din cauza unui uriaş scandal de dopaj instituţionalizat, pe care Moscova l-a negat de ani de zile.
Beijing 2022
Poveștile impresionante ale Jocurilor Olimpice de la Beijing
21/02/2022 LA 05:21
Beijing 2022
Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing au fost declarate oficial închise
20/02/2022 LA 05:10