Competiția din acest an va prilejui intrarea în rândul disciplinelor olimpice a 4 sporturi noi (karate, surfing, alpinism sportiv – escaladă și skateboarding), în timp ce baseballul și softballul vor reveni dupăce au absentat la ultimele 2 ediții.
În rândurile care urmează vă prezentăm câteva detalii foarte interesante despre această competiție, pe care puțini le cunosc. De altfel, mitologia greacă continuă să suscite interes maxim și în zilele noastre, anual fiind produse filme, seriale sau jocuri inspirate din aceasta. Chiar și producătorii de sloturi online îi acordă o atenție deosebită, aceștia încorporând în produsele lor legende și mituri grecești - vezi seria Age of Gods de la Playtech sau Age of Troy, unul din cele mai bune jocuri ca la păcănele EGT.

Când au apărut Jocurile Olimpice?

Beijing 2022
România, reprezentată de 22 de sportivi la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing
ACUM 3 ORE
https://i.eurosport.com/2021/03/10/3009386.jpg
Deși există dovezi literare și arheologice despre desfășurarea unor întreceri încă din secolele X sau IX î. Hr., începuturile Jocurilor Olimpice sunt plasate în anul 776 î.Hr, în regiunea Olympia, un loc unde se afla un sanctuar dedicat lui Zeus. Denumirea Sanctuarului vine de la Muntele Olympos care, în vechea mitologie greacă, era casa celui mai mare dintre zei.
Întrecerea a început, se pare, ca un festival dedicat lui Zeus, iar concurenții erau cetățeni bărbați ai orașelor state grecești care împărtășeau aceeași credință. Jocurile Olimpice (Olympiakoi Agones) s-au desfășurat din 4 în 4 ani timp de 12 secole, până în anul 393, când au fost interzise de împăratul roman Teodosiu I. Creștin fiind, acesta a considerat jocurile manifestări păgâne.

Jocurile Olimpice moderne

În 1894, baronul francez Pierre de Coubertin a organizat un simpozion internațional la Sorbona, în timpul căruia a lansat ideea reluării Jocurilor Olimpice. Proiectul original prevedea ca prima ediție modernă să se desfășoare la Paris în 1900. Cei 34 de delegați prezenți la convenția respectivă au fost atât de încântați de idee încât au hotărât ca prima ediție să aibă loc în 1896 la Atena. După Congresul de la Sorbona a fost creat și Comitetul Internațional Olimpic al cărui prim secretar general a fost chiar Pierre de Coubertin.
https://i.eurosport.com/2021/03/10/3009387.jpg
Începând cu 1924, s-au organizat și Jocurile Olimpice de Iarnă. Autorizate încă din 1911, ele ar fi trebuit să înceapă din 1916, dar au fost amânate din cauza Primului Război Mondial. Prima ediție a acestor jocuri a avut loc la Chamonix, în Franța. Până în 1994 Jocurile de iarnă au avut loc în același an cu Olimpiada de Vară, dar începând cu ediția de la Lillehamer s-a stabilit ca fiecare an par să găzduiască o întrecere.

A fost maratonul prima întrecere olimpică?

Mulți oameni cred că proba de maraton are legătură cu începuturile Olimpiadelor. De fapt, primele 13 ediții ale acestora au însemnat o singură cursă de alergare pe o distanță de 600 de metri.
Proba olimpică de maraton a fost introdusă la prima ediție a Jocurilor Olimpice moderne din 1896. Cursa s-a desfășurat între localitatea Maraton și Stadionul Olimpic din Atena și a comemorat alergarea lui Pheidippides, ostașul atenian care în 490 î.Hr. a alergat 149 de mile până în Sparta pentru a solicita ajutor împotriva invaziei persane.
Cursa din 1896 s-a desfășurat pe distanța de 40 km. Distanța maratonului modern a fost standardizată la 26 de mile și 385 de metri sau 42,195 km în timpul Olimpiadei de la Londra din 1908. Actuala lungime a cursei reprezintă distanța exactă dintre Palatul Windsor și linia de sosire de pe pista Stadionului White City.

Când a fost folosită prima dată Flacăra Olimpică?

În Jocurile Olimpice Antice nu au existat ștafete cu torțe, deși în alte festivaluri atletice grecești acestea erau folosite. Ideea Torței Olimpice a prins contur în cadrul Olimpiadei de la Amsterdam din 1928. Releul modern al torței olimpice a fost instituit o dată cu Olimpiada de la Berlin din 1936.

Alte aspecte interesante legate de Olimpiade

  • Jurământul Olimpic a fost introdus in 1920
  • • Drapelul Olimpic cu 5 cercuri întrepătrunse de culori diferite a apărut pentru prima dată la Olimpiada din 1908.
  • Dacă în perioada antică erau suspendate războaiele dintre orașele state grecești pe timpul Festivalului lui Zeus, în epoca modernă au fost anulate 3 întreceri din cauza celor două războaie mondiale.
  • Primul campion olimpic a fost bucătarul grec Koroibos
  • La primele 13 ediții s-a desfășurato singură cursă de alergare pe distanța de 600 metri
  • Nu există informații clare despre nuditatea la Jocurile Olimpice, dar cum aceasta era o tradiție spartană, a devenit o obșnuință printre atleți. Se știe totuși că, în 720 î.Hr., alergătorul Orrhippos din Megara a terminat cursa gol după ce și-a pierdut pantalonii scurți în timpul cursei.
  • La prima ediție modernă s-au disputat întreceri la atletism, ciclism, scrimă, gimnastică, tir, natație, tenis, haltere și lupte.
  • Americanul Francis Lane este primul campion olimpic modern. El a câștigat cursa de 100 m cu timpul de 12,2 secunde.
  • Grecul Spiridon Louis a fost primul câștigător al cursei olimpice de maraton. Aceasta s-a desfășurat între Maraton și Atena, exact pe distanța pe care a alegat Pheidippides în urmă cu 2386 de ani pentru a anunța atenienilor victoria împotriva perșilor (40 km).
  • • Paris 1900 este prima Olimpiadă la care au participat și femei. Primul titlu olimpic feminin a fost obținut de Charlotte Cooper la tenis.
Beijing 2022
România va miza pe 22 de sportivi la Jocurile Olimpice de iarnă Beijing 2022
IERI LA 11:22
Beijing 2022
Distribuție de gală pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2022. Echipa de experți Eurosport, inegalabilă
IERI LA 10:52