Fuentes a fost doctorul în jurul căruia s-a desfășurat "Operațiunea Puerto", probabil cel mai cunoscut scandal de dopaj din istoria sportului, după "Festina" (1998). Acesta a indicat deja că s-a ocupat cu doparea sistematică a atleților încă dinainte de Jocurile Olimpice din 1992, desfășurate la Barcelona. Ulterior, s-a dedicat ciclismului, însă a avut legături strânse și cu mulți fotbaliști sau tenismeni.
Acum, la mulți ani distanță de la cazurile care au ținut prima pagină a ziarelor de pretutindeni, Fuentes a acceptat să ofere un interviu pentru emisiunea Lo de Évole. Nu au fost foarte multe dezvăluiri, însă una a zguduit sportul spaniol: medicul a lăsat de înțeles că l-a ajutat cu substanțe interzise pe Fermin Cacho, medaliat cu aur la Jocurile Olimpice de la Barcelona.
https://i.eurosport.com/2016/08/02/1903588.jpg
Jocurile Olimpice
CIO "explorează modalităţile" de a-i reprimi pe ruşi şi bielaruşi în competiţii
IERI LA 09:00

Fermin Cacho, "elevul" lui Eufemiano Fuentes. Dar nu precizează când

Fermin Cacho e o legendă a sportului din Spania. Ajuns la 52 de ani, el a câștigat aurul la Jocurile Olimpice, în proba de 1500 la Barcelona și argintul 4 ani mai târziu, la Atlanta. Campion european, atletul a cucerit și două medalii de argint la Mondiale (1993 - Stutgart și 1997 - Atena). Performanțe uluitoare, în contextul în care a trebuit să concureze mereu cu Hicham El Guerrouj, poate cel mai bun atlet din istorie pe distanța de 1500 de metri.
"Dacă îți spun că nu-mi amintesc, nu mă vei crede", a fost prima reacție a lui Fuentes când a fost întrebat pe cine a dopat, pentru ca apoi să lase senzația că totul a fost sub gir politic, de la cel mai înalt nivel. "Nu vreau pozitivi (n.r. sportivi pozitivi), vreau rezultate", i s-ar fi transmis.
Apoi, ușor - ușor, medicul a dezvăluit că a adoptat metode în afara regulilor pentru îmbunătățirea performanțelor la "cicliști, fotbaliști, boxeri".
În cele din urmă l-a nominalizat pe Fermin Cacho ca sportiv de top care a beneficiat de tratament din partea sa, însă a precizat că performanțele acestuia nu trebuie sub nicio formă "îngropate".
"Fermin Cacho este cel mai bun sportiv pe care l-a avut vreodată Spania. Faptul că la un moment dat i-am prescris un tratament pentru a-și reveni mai devreme sau pentru a-i îmbunătăți performanța nu înseamnă că a câștigat ceea ce a câștigat din cauza asta. Indiferent de faptul că i-am fost medic, Fermin Cacho a fost și va rămâne un atlet excepțional, cel mai bun pe care l-a avut Spania. Un măgar nu este un cal de curse. Fermin Cacho nu era măgar. La un moment dat a fost ghidat, a fost ajutat, dar atâta tot. Relația mea cu Fermin Cacho a fost întotdeauna bună", a spus Fuentes, care a precizat că a ajutat aproximativ 15 sportivi iberici înainte de Jocurile Olimpice de la Barcelona.
Întrebat cu subiect și predicat dacă l-a dopat pe Cacho în 1992, când acesta a câștigat aurul olimpic, Fuentes a driblat întrebarea.
"Știu lucruri care s-au întâmplat în Barcelona 92, dacă le-aș spun, ar dăuna grav. Așa că nu le voi spune. Am păstrat secretul profesional atât de mulți ani încât ce rost are să-l spun acum? Spun multe lucruri pe care nu le-am spus până acum, dar nu sunt dispus să intru într-un război. Dar dacă mă întrebați despre cineva care a recunoscut relația cu mine, vom vorbi. Medaliile de la Barcelona 1992 ​​ar cădea, de aceea nu vreau să spun mai multe", a precizat Fuentes, pe final.
Întrebat ce metode folosea pentru a îmbunătăți performanțele sportivilor, Fuentes a dezvăluit: "Am fost înaintea timpului meu (n.r. în ideea că ce prescria el nu putea fi depistat de laboratoarele de la acea vreme). Extensori de plasmă, reductori de acid lactic, stimulatori ai producției de testosteron, aminoacizi".
Olympic Games 2024
Jocurile Olimpice de la Paris: Prețurile biletelor, date, tragere la sorți, tot ce trebuie să știi
28/11/2022 LA 12:32
Jocurile Olimpice
Jocurile Olimpice din 2036 ar putea avea loc într-un oraș care urmează să fie construit
17/11/2022 LA 11:10