Articol scris de Romeo Ene
În vârstă de 26 de ani, el va concura pentru SUA şi este deja unul dintre cei mai de succes skateri din toate timpurile. S-a apucat de acest sport la vârsta de 4 ani şi a impresionat peste tot, iar acum este milionar, fiind cel mai bine plătit din lume în domeniul său. Huston are în vedere medalia de aur la Jocurile Olimpice.
Definiția copilului minune este considerată a fi o persoană sub vârsta de 10 ani care produce rezultate semnificative într-un domeniu specific la nivelul unui adult expert. În sport, termenul este folosit mult prea uşor, iar de foarte multe ori tinerii nu se ridică niciodată la nivelul aşteptărilor după ce an de an sunt supuşi unor presiuni foarte mari. Cu toate acestea, la skateboarding, totul este privit ușor diferit. Cuvântul ’’eșuează” nu există în acest sport. Regula nescrisă este să încerci și să încerci din nou până când stăpânești în cele din urmă mişcările, nu contează de câte ori cazi, te ridici și încerci din nou. Deci, pentru Nyjah Huston, nu a existat niciodată vreo îndoială că nu va ajunge în top.
Beijing 2022
Jocurilor Olimpice de iarnă Calgary 1988, ediția în care a strălucit Tomba "La Bomba"
ACUM 12 ORE

Cine este Nyjah Huston?

Născut într-o familie strictă de rastafari, fiind crescut în mod izolat, Huston a trebuit să lupte și să-și deschidă drumul către skateboarding. A început să practice acest sport începând cu vârsta de 4 ani, împreună cu fraţii săi, Huston a fost presat să-şi dedice viaţa sportului de către tatăl său, care a ales în locul lui.
Până la vârsta de șapte ani, Huston a impresionat lumea skateboardingului, fiind recunoscut pentru dreadlock-urile sale lungi, în timp ce colegii săi mult mai în vârstă au fost umbriţi de abilitățile sale, iar pentru el străzile din California erau propriul său loc de joacă. Patru ani mai târziu, Huston a fost sponsorizat de Element Skateboards, când participa la X Games - un eveniment anual de sporturi extreme care a găzduit unele dintre cele mai notabile evenimente din istoria acestor sporturi.

Nyjah Huston a fost mereu un rebel al sportului

Credit imagine: SID

Cu toate acestea, tânărul de 12 ani, pe nume Huston, era în top și făcea furori în skateboarding, dar viața sa a fost schimbată brusc de tatăl său. În 2006, Huston a fost înlăturat din zona sa de confort, pe coasta de vest a Americii, și a fost mutat la o fermă din Puerto Rico împreună cu restul familiei sale - o proprietate cumpărată din câștigurile sale din concursurile de skate. De asemenea, avea propriul său skatepark privat, astfel încât să poată exersa în fiecare zi.
"A fost dur la vremea aceea, nu am de gând să mint", a declarat Huston pentru CNBC în februarie.
’’A fost destul de dur cu mine, mai ales în acei ani. Îmi impunea să concurez, dar eu eram doar un copil mic care avea opt sau nouă ani. M-am speriat cu adevărat.’’, spunea despre tatăl său.
Huston a fost școlarizat acasă și a fost ținut într-o dietă vegană strictă.
Problemele au apărut pentru Huston și frații săi, astfel, în timp ce era plecat la o competiție de skate la Barcelona, ​​mama sa, Kelle, și-a făcut bagajul și a părăsit ferma din Puerto Rico împreună cu ceilalți patru copii ai ei pentru a se întoarce în California cu scopul de a scăpa de obsesivul ei soț.

Huston era membrul familiei care aducea principalul venit

După aproape doi ani de procese cu tatăl său, Huston a fost în cele din urmă pus în grija mamei sale după ce un judecător i-a acordat custodia completă, permițându-i să se întoarcă în California și să-şi înceapă ascensiunea înapoi în lumea skateboardingului. Dar, bucuria nu a durat mult, deoarece Huston, mama şi fraţii săi, au fost lăsaţi de izbelişte de tatăl său, care deţinea controlul asupra câştigurilor lui Huston din domeniul său.
Familia s-a confruntat cu o situaţie financiară destul de grea, iar toată presiunea a căzut pe umerii lui Huston, care devenise brusc membrul familiei cu principalul venit, chiar înainte de adolescenţă.Dar talentul său de neegalat şi-a spus cuvântul, el câştigând competiția Street League din Glendale, Arizona. Fondatorul competiției, legenda skateboardingului, Rob Dyrdek, s-a oferit să ajute familia Huston să își plătească hotelul, deoarece era foarte conștient de potențialul imens al lui Nyjah, iar pariul de a-l trimite până în Arizona pentru turneu a dat roade.

Nyjah Huston uimește lumea sportului din 2011

Credit imagine: AFP

Performanţe notabile obţinute de Nyjah Huston

Huston a terminat pe primul loc în acea competiție din 2010, obținând un premiu uriaș de 150.000 de dolari pentru a ajuta la ușurarea poverii financiare pentru mama sa. ’’Acesta a fost cel mai important și cel mai bun sentiment pe care l-am avut vreodată într-un concurs. Ne-a salvat viața”, a declarat Huston pentru Rolling Stone, într-un interviu din 2015. Victoria obţinută în acea competiție s-a dovedit a fi o trambulină către noi culmi nespuse pentru nativul din California, unde va continua să domine competițiile de skateboarding din întreaga lume.
La trei ani de la acel triumf, în cadrul Street League din Arizona, Huston a devenit cel mai bine plătit skater din lume, după ce a obținut mai multe premii la diferite concursuri. În prezent, el deține recordul celor mai multe victorii la evenimentele Super League (19) de la înființarea competiției în 2010. Alături de victoriile sale din Street League, Huston a câștigat 12 medalii de aur la cele nouă Summer X Games la care a concurat din 2011 până în 2019. De asemenea, are patru medalii de aur la Campionatele Mondiale de Skateboarding pe care să le adauge deja colecției sale uriașe, făcându-l deja unul dintre cei mai consacrați skateri din generația sa. În total, a câștigat 41 de evenimente și competiții, făcându-l unul dintre cei mai comercializabili sportivi din America de Nord.
Dar, cu toate acestea, deşi deţine un conac luxos pe dealurile Laguna Beach, are milioane de dolari în contul bancar și foarte mulţi urmăritori pe rețelele de socializare, el își propune acum să devină primul skater care a câștigat vreodată aurul olimpic. Chiar şi aşa, Huston se bucură, de asemenea, că skateboardingul ajunge la un public mai larg.
’’Sunt încântat că va fi văzut de un număr mai mare de oameni., a spus Huston pentru Yahoo.
’’Și mă bucur că (skateboarding-ul) va fi la olimpiadă. Cred că este bine pentru noi și cred că este benefic pentru acest sport în ansamblu.’’
După ce a realizat deja atât de multe lucruri la o vârstă atât de fragedă, Huston mai are un singur obiectiv, care este destul de realizabil, aurul la Jocurile Olimpice din această vară, competiţie care va fi transmisă de Eurosport.
Beijing 2022
Cele trei Sate Olimpice de la Beijing gata să primească primii concurenți!
ACUM 15 ORE
Beijing 2022
"Bolero" de Ravel şi sportul s-au împletit excepţional la Jocurile Olimpice de iarnă Sarajevo 1984
ACUM 15 ORE