Comitetul Internațional Olimpic a decis să ia atitudine, la începutul acestei săptămâni, cu privire la războiul din Ucraina, iar în urma unei întruniri de urgență a Comitetului Executiv, oficialii forului au recomandat tuturor organizatorilor de competiții de la nivel global interzicerea sportivilor din Rusia și Belarus.
Reprezentanții CIO au punctat că prezența acestora în concursuri ar fi nedreaptă față de "sportivii ucraineni care nu pot concura dacă cei din Rusia și Belarus ar continua să participe la competiții, astfel că, pentru a proteja integritatea competițiilor sportive globale și pentru siguranța tuturor participanților, Comitetul Executiv al CIO recomandă federațiilor sportive internaționale și organizatorilor de competiții să nu invite sau să permită participarea sportivilor din Rusia și Belarus, precum și a oficialilor din aceste țări la competițiile internaționale".
Reacția rușilor nu a întârziat să apară. Președintele Comitetului Olimpic Rus a emis un comunicat de presă în care și-a exprimat dezacordul față de această recomandare și a specificat că decizia contravine spiritului mișcării olimpice.
Jocurile Olimpice
Rezumatul finalei de la Barcelona, Alcaraz - Carreno Busta
24/04/2022 LA 19:34
"Noi avem un singur comentariu: ne opunem cu fermitate. Decizia de azi a colegilor noștri de la Comitetul Internațional Olimpic, după părerea noastră, contrazice ambele acte normative ale CIO și Cartei Olimpice, în primul rând, și spiritul mișcării olimpice, care ar trebui să unească și nu să dezbine", a punctat președintele COR, Stanislav Pozdnyakov.
Citește și:

REACȚIA RUȘILOR DUPĂ EXCLUDEREA DIN COMPETIȚIILE INTERNAȚIONALE

Rușii nu sunt de acord nici cu excluderea din competițiile internaționale a echipelor de fotbal. În opinia oficialilor de la Moscova, decizia luată de UEFA și FIFA nu are niciun temei.
Aceștia au lăsat să se înțeleagă că războiul provocat de armata rusă în Ucraina nu este un motiv pentru ca sportul să fie afectat, deoarece nu trebuie amestecat cu politica. În același timp, cei de la Federația Rusă au menționat că vor ataca decizia FIFA și UEFA, în conformitate cu legislația internațională a sportului.
"Uniunea Rusă de Fotbal nu este deloc de acord cu decizia FIFA și a UEFA de a suspenda toate echipele rusești de la participarea la meciuri internaționale pentru o perioadă nedeterminată.
Considerăm că această decizie este contrară normelor și principiilor competiției internaționale, precum și spiritului sportului. Are un caracter discriminatoriu evident și dăunează unui număr foarte mare de sportivi, antrenori, angajați ai cluburilor și echipelor naționale și, cel mai important, milioanelor de fani ruși și străini, ale căror interese trebuie protejate de organizațiile internaționale în primul rând.
Astfel de acțiuni separă comunitatea sportivă mondială, care a aderat întotdeauna la principiile egalității, respectului reciproc și independenței față de politică. Ne rezervăm dreptul de a contesta decizia FIFA și a UEFA în conformitate cu legislația internațională a sportului", s-a arătat în cominicatul emis de Federația Rusă de Fotbal.
Olympic Games 2024
Burse lunare de 1.500 de dolari pentru trei potențiale vedete ale României la JO Paris 2024
14/04/2022 LA 10:09
Jocurile Olimpice
Jocurile Olimpice Paris 2024 | Organizatorii anunță un spectacol total la Ceremonia de Deschidere
23/03/2022 LA 14:23