Cum poți să condensezi o carieră sportivă legendară precum cea aparținând Serenei Williams, care este încă departe de a se fi încheiat, într-o listă de momente definitorii? Ei bine, am ales 10 pentru început, care servesc pentru a demonstra cât de remarcabilă a fost cariera ei până acum.
De 23 de ori campioană de Grand Slam la simplu, Serena va începe săptămâna viitoare un nou drum la Australian Open, în încercarea de a egala recordul de 24 de titluri de Grand Slam, deținut de Margaret Court. Vor urma noi momente de magie, de genul celor pe care Serena le-a produs de nenumărate ori într-o ilustră carieră care a dus tenisul - și sportul - la un nou nivel.
1.Prima apariție pe tabloul principal la un Grand Slam
Jocurile Olimpice
Echipa Marii Britanii: Sprijinul Reginei pentru mișcarea olimpică "nu trebuie subestimat sau uitat"
09/09/2022 LA 04:01
Serena și-a făcut în premieră apariția pe tabloul principal al unui Grand Slam în 1998, la Australian Open, pe când avea doar 16 ani. Și-a pus amprenta de la început, învingând-o în runda de deschidere pe românca Irina Spîrlea, a 6-a favorită, înainte de a pierde în fața surorii sale, Venus, în turul al doilea. Aceea a fost prima confruntare dintre surorile Williams la nivel profesionist.
De atunci, Serena și Venus au jucat una contra celeilalte în alte 30 de ocazii, inclusiv în nouă finale de Grand Slam, ducându-și astfel meciurile de pe terenurile din Compton până la cele mai înalte culmi din tenisul mondial.
https://i.eurosport.com/2020/09/10/2884151.jpg
2.Primul dintre numeroasele titluri de Grand Slam
Serena Williams a obținut primul său titlu de Grand Slam la US Open în 1999, în țara în care a început călătoria sa în tenis, fiind antrenată de tatăl ei Richard, împreună cu sora ei Venus.
A învins-o în semifinale pe compatriota ei și pe campioana în exercițiu, Lindsay Davenport, înainte să o depășească în finală pe Martina Hingis, liderul mondial la acea vreme, pentru a deveni a doua femeie afro-americană, după Althea Gibson în 1958, care a câștigat un Grand Slam la simplu. Lumea tenisului era deja foarte conștientă de talentul ei incredibil, dar de atunci trofeele majore au început să curgă. Era clar că în elita tenisului sosise un superstar, care era hotărât să rămână acolo mult timp.
3.Indian Wells-2001
Ediția din 2001 de la Indian Wells nu oferă amintiri plăcute pentru Serena Williams, în ciuda faptului că a învins-o pe Kim Clijsters în finală pentru a obține titlul, dar apoi s-a ajuns la un boicot de 14 ani al evenimentului din partea ambelor surori Williams.
Venus a fost forțată să se retragă înainte de o semifinală foarte așteptată împotriva surorii sale de 19 ani, din cauza unei accidentări la tendon, iar fanii au huiduit cu emfază în momentul în care acel anunț s-a făcut pe arenă. Apoi a urmat un episod rușinos două zile mai târziu, când o arenă plină de fani preponderent albi a avut reacții neadecvate la adresa Serenei și a familiei sale.
Drept răspuns, Richard (tatăl Serenei) a ridicat un pumn încleștat, evocând iconicul salut al puterii negre a lui John Carlos și Tommie Smith la Jocurile Olimpice din 1968. Atât Venus, cât și Richard au susținut că au suferit abuzuri rasiale pe tot parcursul meciului. Deși acest episod din cariera Serenei nu este unul pozitiv, acesta a evidențiat tenacitatea și capacitatea ei de a depăși adversitățile extreme; o abilitate pe care a fost forțată să o perfecționeze de-a lungul întregii sale cariere.
4.Primul "Serena Slam"
În 2002-2003 a fost finalizată realizarea remarcabilă supranumită „The Serena Slam”. În 2002, a cucerit trofeele de la Roland-Garros și Wimbledon, înainte de a câștiga al doilea titlu de la US Open al carierei. Apoi, datorită unei victorii pline de tensiune împotriva surorii sale în finala de la Melbourne Park, Serena și-a adăugat și Australian Open în palmares și a devenit doar a cincea femeie din istorie care deținea toate cele 4 Grand Slam-uri în același timp.
Jucând contra lui Venus în toate acele finale, cele 2 au devenit, de asemenea, singurele femei din Era Open care au apărut în patru finale consecutive de Grand Slam. Dacă acest lucru nu ar fi fost suficient, surorile Williams și-au adjudecat la Melbourne cea de-a șasea coroană de dublu la un Grand Slam, pentru a-și demonstra în continuare dominația în acest sport.
https://i.eurosport.com/2007/01/27/333408.jpg
5.O revenire provocatoare
Se uită adesea cât de greu a fost pentru Serena Williams să-și recapete forma și să-și reafirme poziția în vârful lumii tenisului prin victoria de la Australian Open din 2007. Mulți considerau improbabilă acea performanță, după câțiva ani istovitori, marcați de accidentări și contracarări, inclusiv tragicul eveniment în care sora sa Yetunde a fost împușcată.
Ea a reușit să revină prima dată în martie 2004, după opt luni de pauză, dar apoi s-a accidentat în 2005, în ciuda faptului că începuse cu mult succes acel an, prin cucerirea celui de-al șaptelea titlu de Grand Slam la simplu.
Dar aveau să treacă doi ani până când ea va mai gusta din nou succesul la un Grand Slam; Sezonul 2006 al Serenei a fost unul complicat, ea stând din nou departe de tenis timp de 6 luni. US Open 2008 a declanșat o nouă cursă uimitoare în Grand Slam-uri, deoarece a triumfat și la Australian Open și la Wimbledon în anul următor, încheind anul 2009 în fruntea clasamentului mondial, performanță atinsă pentru a doua oară în carieră. Această renaștere a demonstrat încă o dată remarcabila ei voință și hotărâre după experiențe extrem de provocatoare.
6.Colaborarea cu antrenorul Mouratoglou
În 2011, Serena a suferit mai multe accidentări, precum și o embolie pulmonară, care i-a amenințat chiar viața. După prima ei înfrângere în primul tur al unui turneu de Grand Slam (Roland Garros 2012), Serena l-a angajat pe Patrick Mouratoglou ca antrenor.
Doar o lună mai târziu, Serena a cucerit al cincilea titlu la Wimbledon, iar apoi a obținut aurul atât la simplu, cât și la dublu la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012. Lucrând cu Mouratoglou, Serena Williams și-a adăugat în palmares trei titluri la Wimbledon, trei la US Open, două la Roland Garros și două la Australian Open, parteneriatul dintre sportivă și antrenorul ei fiind considerat unul dintre cele mai de succes din toată istoria tenisului.
https://i.eurosport.com/2020/04/26/2811110.jpg
7.Glorie olimpică la Londra 2012
Serena deținea deja 2 titluri olimpice la dublu, la Sydney 2000 și Beijing 2008, cucerite alături de Venus, dar când a învins-o pe Maria Sharapova cu 6-0/6-1 și a câștigat aurul la simplu, la Londra în 2012, a atins noi culmi și s-a alăturat lui Steffi Graf ca fiind singurele femei care au în palmares „Golden Slam-ul” - câștigarea Jocurilor Olimpice și a celor patru Grand Slam-uri.
8.Al doilea "Serena Slam"
De parcă un singur "Serena Slam" nu ar fi fost suficient, a urmat un al doilea, odată cu uimitorul triumf de la Wimbledon din 2015. A fost cea de-a șasea coroană de la Wimbledon și cel de-al 21-lea titlu de Grand Slam la simplu.
În primăvara acelui an, prin victoria de la Roland-Garros, Serena Williams și-a asigurat locul în istorie, fiind doar a 3-a jucătoare care a câștigat fiecare Grand Slam de cel puțin trei ori, alăturânduli-se lui Margaret Court și Steffi Graf.
https://i.eurosport.com/2018/08/27/2405959.jpg
9.Un titlu special de Grand Slam
Dintre toate realizările remarcabile ale Serenei Williams, poate cea mai uimitoare a fost triumful ei la Australian Open 2017, în timp ce era însărcinată în opt săptămâni. Învingând-o pe Venus în încă o finală majoră, Serena a obținut cel de-al 23-lea său titlu de Grand Slam la simplu, depășind recordul de 22 de astfel de trofee în Era Open, deținut de Steffi Graf. Abia la sfârșitul lunii aprilie a dezvăluit că era însărcinată în 20 de săptămâni și că va rata restul sezonului. În luna septembrie a acelui an, Serena Williams a născut o fiică pe nume Alexis Olympia Ohanian Jr.
10 - Cea mai recentă revenire
Titlul de Mare Șlem cu numărul 24 este încă acolo și așteaptă să fie revendicat de Serena Williams. Dar o va egala sau o va depăși vreodată pe Margaret Court? Nașterea fiicei sale a fost traumatizantă, iar Serena a dezvăluit mai târziu că aproape a murit în timpul acesteia.
Dar rezistentă și plină de spirit ca întotdeauna, ea a revenit la Roland-Garros în 2018 și s-a apropiat agonizant de titlul cu numărul 24, prin atingerea a patru finale de Grand Slam de atunci.Serena a câștigat șapte dintre cele 23 de titluri de Grand Slam la simplu la Melbourne, ultima sa victorie venind în 2017 , dar mai poate triumfa încă o dată în Australia? Istoria așteaptă să vadă dacă Serena poate finaliza în cele din urmă o nouă revenire incredibilă cu un alt titlu de Grand Slam la simplu.
"Deschizătorii de drumuri" este o serie din 10 părți care prezintă cele mai impunătoare povești și eroi ai sportului care au inspirat schimbări semnificative în lume. Premiera va avea loc vineri, 5 februarie, avdând-o în centru pe Serena Williams și va fi disponibil pe eurosport.ro și pe aplicația Eurosport Player.
Olympic Games 2024
Terenurile de la Roland Garros vor găzdui turneele de tenis de la Jocurile Olimpice Paris 2024
09/08/2022 LA 13:39
Olympic Games 2024
Calendarul Jocurilor Olimpice Paris 2024. Când se decernează primele medalii și ce sporturi noi apar
03/08/2022 LA 08:40