#DORdeSPORT 3 medalii de aur pentru 3 finlandezi în finala olimpică la cal: un gimnast avea 40 ani

Cezara Paraschiv

Actualizat 13/08/2020 la 15:02 GMT+3

Pe 13 august 1948, trei gimnaști din Finlanda câștigau medalii de aur în concursul olimpic de cal cu mânere. Unul dintre ei avea 40 de ani, iar patru ani mai târziu avea să devină cel mai vârstnic medaliat olimpic din istoria gimnasticii, la 44 de ani.

1948 London Olympics closing ceremony

Credit imagine: AFP

România a fost în culmea fericirii în anul 2000, când pe podiumul finalei feminine de la individual compus au urcat trei românce. Și doar ele. Imaginea cu Andreea Răducan, Simona Amânar și Maria Olaru, cu steagurile tricolore arborate sus de tot, pe fundal, a făcut înconjurul lumii, chiar dacă la scurt timp a căzut ca un fulger vestea că, din cauza unei jumătăți de pastilă anti-răceală prescrisă Andreei de medicul echipei, aceasta avea să piardă titlul suprem în gimnastica artistică, iar bronzul avea să ajungă în China. Regulile gimnasticii s-au schimbat de-atunci, astfel încât în prezent o țară nu mai poate înscrie decât cel mult două gimnaste sau doi gimnaști într-o finală la competițiile majore.
Acum, imaginați-vă cum ar fi arătat fotografia realizată la ceremonia de premiere de la cal cu mânere, pe 13 august 1948, din concursul olimpic de gimnastică de la Londra. Trei finlandezi au câștigat cu punctaje trase la indigo medalii de aur (19,35). Trei steaguri ale țării care primise “la redistribuire” organizarea competeției supreme din 1940, dar care nu a mai ajuns să fie gazdă, din cauza Celui De-al Doilea Război Mondial, fluturând pentru sportivii înghesuiți pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. Erau doar ei, gimnaștii finlandezi: Paavo Aaltonen, Veikko Huhtanen și Heikki Savolainen. Medalii de argint și bronz nu s-au mai acordat.
Luați o gură zdravănă de aer în plămâni și meditați acum asupra faptului că Heikki Savolainen avea 40 de ani. Ați citit bine. 40 de ani. El concurase prima dată la Jocurile Olimpice în 1928, la Amsterdam și avea să mai concureze și în 1952, acasă, la Helsinki, la a cincea sa prezență la marea sărbătoare a sportului mondial. Savolainen și-a încheiat cariera cu două medalii olimpice de aur, una de argint și șase de bronz, ultima câștigând-o cu echipa țării sale, pe teren propriu, când avea deja 44 de ani! Cărțile de istorie ale olimpismului rețineau recordul: cel mai vârstnic gimnast medaliat la JO.

Finlanda a dominat clar concursul de gimnastică în 1948

Cei trei medaliați cu aur de la cal s-au aflat împreună pe podium, tot pe treapta cea mai înaltă, și la finalul probei pe echipe. Veikko Huhtanen avea să mai triumfe și la individual compus, fiind la finalul competiției cel mai decorat gimnast, cu 5 medalii, în timp ce Paavo Aaltonen a mai câștigat aurul și la sărituri, astfel încât Finlanda a încheiat concursul de gimnastică cu cele mai multe medalii de aur (6) și cele mai multe medalii per total (10), peste Elveția și Ungaria.
  • În programul Jocurilor Olimpice de la Londra, din 1948, s-a regăsit doar o probă la gimnastică artistică feminin: concursul pe echipe.
Savolainen a demontat mitul că gimnastica este un sport pentru sportivi tineri și foarte tineri.
În 1928, el adusese Finlandei prima medalie olimpică din istorie la gimnastică (bronz la cal) și de la niciuna dintre cele cinci ediții ale Jocurilor Olimpice la care a participat nu a plecat fără medalie. Savolainen este, de altfel, singurul gimnast finlandez introdus în Fall of Fame-ul Gimnasticii mondiale. Culmea, deși la Jocurile Olimpice a adunat nouă medalii, la Campionatele Mondiale nu a obținut decât un argint cu echipa, în 1950.
  • Într-o eră în care regulile de concurs erau total diferite față de cele din prezent, registrul oficial al competiției din 1948 listează 121 de sportivi din 16 țări la startul concursului olimpic de cal cu mânere.
  • Cei doi finlandezi cu care Savolainen a împărțit medalia de aur la cal erau cu 12 ani mai tineri decât el.
  • Savolainen a trăit o viață lungă, până la vârsta de 90 de ani. A urmat mai întâi cursuri pentru a deveni profesor de Educație Fizică, însă ulterior a absolvit și Medicina, devenind doctor în orașul său natal, Kajaani.
Știați că...? Jocurile Olimpice de la Londra, din 1948, au fost primele organizate după o pauză de 12 ani - provocată de Al Doilea Război Mondial, dar și prima ediție televizată în țara gazdă, potrivit enciclopediei “The Complete Book of the Olympics”.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo