Jocurile Olimpice

#DORdeSPORT Trei momente magice ale României la JO: gimnastica și voleiul au strălucit pe 1 august

Distribuie cu
Copiere
Distribuie acest articol

Lavinia Milosovici a strălucit la Jocurile Olimpice de la Barcelona, 1992

Credit imagine: Getty Images

DeCezara Paraschiv
01/08/2020 la 09:22 | Actualizat 01/08/2020 la 09:46

1 august este o dată specială în istoria participărilor olimpice ale României: astăzi se împlinesc 40 de ani de la unica medalie olimpică din istoria voleiului românesc, 36 de ani de la prima medalie de aur câștigată de echipa feminină de gimnastică tricoloră și 28 de ani de la momentul în care Lavinia Miloșovici primea primul “10 perfect” pentru un exercițiu la sol prezentat în cadrul JO.

România a adunat, de-a lungul anilor, 307 medalii la Jocurile Olimpice (89 de aur, 95 de argint și 123 de bronz). Fiecare dintre acestea are o poveste a sa, însă pentru moment, privim înapoi spre trei dintre bucuriile trăite de sportul românesc în prima zi a lui “Gustar”.

1 august 1980: unica medalie olimpică pentru voleiul românesc

Jocurile Olimpice

#DORdeSPORT 3 medalii de aur pentru 3 finlandezi în finala olimpică la cal: un gimnast avea 40 ani

ACUM 14 ORE

România a reușit să ducă echipe de volei la doar trei ediții ale Jocurilor Olimpice. La debutul înregistrat în acest sport, în 1964, România a încheiat la baza podiumului, pe locul patru, atât la feminin, cât și la masculin. În 1972, la Jocurile Olimpice au ajuns doar băieții, terminând pe cinci. Ediția din 1980, de la Moscova, a fost ultima la care România a mai obținut calificarea la Jocurile Olimpice, dar și momentul celei mai mari performanțe tricolore.

Marius Căta Chițiga, Corneliu Chifu, Laurențiu Dumănoiu, Gunther Enescu, Dan Gîrleanu, Sorin Macavei, Viorel Manole, Florin Mina, Corneliu Oros, Neculae Pop, Constantin Sterea și Nicu Stoian, sub conducerea Antrenorului Emerit Nicolae Sotir, au câștigat medalia bronz, după 3-1 în finala mică, contra Poloniei.

România își câștigase biletul de participare pe tabloul cu zece echipe de la Jocurile Olimpice de la Moscova la un turneu de calificare organizat în Bulgaria, în ianuarie 1980. Evoluând în Grupa B, România a terminat a doua, cu trei victorii (cu Libia, Brazilia și Iugoslavia) și o înfrângere (în fața Poloniei). Calificată în “Final 4”, naționala tricoloră a cedat clar în fața echipei gazdă, a URSS (0-3) - care avea să își adjudece aurul în fața Bulgariei, însă ulterior și-a luat revanșa în fața Poloniei care o învinsese în grupă, impunându-se cu 3-1 în meciul pentru locul 3.

Ecaterina Szabo la Jocurile Olimpice din 1984

Credit imagine: Getty Images

1 august 1984: primul titlu olimpic pentru echipa feminină de gimnastică a României

Gimnastica artistică a fost un sport în care România a reușit să își impună dominația la nivel mondial, la feminin, prin generații de excepție. În total, gimnastica a adus 71 de medalii României de la Jocurile Olimpice, băieții aducându-și și ei aportul în câteva rânduri.

Echipa feminină de gimnastică a României a urcat pe podium de 12 ori dintr-un total de 20 de apariții ale acestei probe în programul olimpic. Începând cu 1976, când în echipă își făcea debutul Nadia Comăneci, gimnastele tricolore au fost abonate la podium timp de zece ediții consecutive ale Jocurilor. Evident, este notoriu faptul că în 2016 a urmat o prăbușire istorică, echipa României nemaireușind nici măcar calificarea la întrecerea supremă de la Rio, scenariul repetându-se apoi pentru Tokyo.

Nadia Comăneci nu a reușit să își adauge în palmares aurul olimpic cu echipa, însă pe 1 august 1984, o generație crescută practic cu gândul de a emula rezultatele Nadiei, urca în premieră România pe treapta întâi a podiumului olimpic. Lavinia Agache, Laura Cutina, Cristina Elena Grigoraș, Simona Păucă, Mihaela Stănuleț și Ecaterina Szabo se impuneau în fața echipelor din Statele Unite (unde începuse munca de reconstrucție chiar fostul antrenor al Nadiei, Bela Karolyi) și China, profitând de absența gimnastelor sovietice, provocată de boicotul impus de URSS pentru Jocurile de la Los Angeles.

România a mai câștigat aurul cu echipa feminină de gimnastică în 2000 și 2004.

Lavinia Milosovici a cucerit aurul olimpic pe 1 august 1992

Credit imagine: Getty Images

1 august 1992: Laviania Miloșovici, pe urmele Nadiei Comăneci la Jocurile Olimpice

România rămâne în istoria Jocurilor Olimpice cu primul “10 perfect” din istoria gimnasticii, trecut în dreptul Nadiei Comăneci, în 1976. Nadia a prins în offsaid tabela electronică din Montreal, prin evoluția sa de la paralele, oferind unul dintre cele mai cunoscute momente din istoria olimpismului.

În 1992, Lavinia Miloșovici reușea să arate lumii întregi, tot în premieră, cum arată perfecțiunea la sol. Gimnasta născută la Lugoj își făcuse debutul internațional cu un an înainte, câștigând titlul național la individual compus și contribuind la medalia de bronz a echipei României de la Campionatul Mondial. În 1991, la CM de la Indianapolis, Miloșovici se încoronase și campioană la sărituri.

Lavinia Miloșovici a încheiat concursul olimpic cu patru medalii: aur la sol și sărituri, argint cu echipa și bronz la individual compus.

Jocurile Olimpice

#DORdeSPORT Interviu cu Valeria Răcilă: “La final, eu am fost pedepsită”. România: 5xAUR din 6 probe

07/08/2020 LA 17:36
Jocurile Olimpice

#DORdeSPORT Ryan Lochte, “campionul-problemă” al bazinului, visează la reabilitare la JO de la Tokyo

03/08/2020 LA 17:23
Subiecte asemănătoare
Jocurile Olimpice
Distribuie cu
Copiere
Distribuie acest articol