România a adunat, de-a lungul anilor, 307 medalii la Jocurile Olimpice (89 de aur, 95 de argint și 123 de bronz). Fiecare dintre acestea are o poveste a sa, însă pentru moment, privim înapoi spre trei dintre bucuriile trăite de sportul românesc în prima zi a lui “Gustar”.

1 august 1980: unica medalie olimpică pentru voleiul românesc

România a reușit să ducă echipe de volei la doar trei ediții ale Jocurilor Olimpice. La debutul înregistrat în acest sport, în 1964, România a încheiat la baza podiumului, pe locul patru, atât la feminin, cât și la masculin. În 1972, la Jocurile Olimpice au ajuns doar băieții, terminând pe cinci. Ediția din 1980, de la Moscova, a fost ultima la care România a mai obținut calificarea la Jocurile Olimpice, dar și momentul celei mai mari performanțe tricolore.
Olympic Games 2024
Jocurile Olimpice de la Paris: Prețurile biletelor, date, tragere la sorți, tot ce trebuie să știi
28/11/2022 LA 12:32
Marius Căta Chițiga, Corneliu Chifu, Laurențiu Dumănoiu, Gunther Enescu, Dan Gîrleanu, Sorin Macavei, Viorel Manole, Florin Mina, Corneliu Oros, Neculae Pop, Constantin Sterea și Nicu Stoian, sub conducerea Antrenorului Emerit Nicolae Sotir, au câștigat medalia bronz, după 3-1 în finala mică, contra Poloniei.
România își câștigase biletul de participare pe tabloul cu zece echipe de la Jocurile Olimpice de la Moscova la un turneu de calificare organizat în Bulgaria, în ianuarie 1980. Evoluând în Grupa B, România a terminat a doua, cu trei victorii (cu Libia, Brazilia și Iugoslavia) și o înfrângere (în fața Poloniei). Calificată în “Final 4”, naționala tricoloră a cedat clar în fața echipei gazdă, a URSS (0-3) - care avea să își adjudece aurul în fața Bulgariei, însă ulterior și-a luat revanșa în fața Poloniei care o învinsese în grupă, impunându-se cu 3-1 în meciul pentru locul 3.

Ecaterina Szabo

Credit imagine: Getty Images

1 august 1984: primul titlu olimpic pentru echipa feminină de gimnastică a României

Gimnastica artistică a fost un sport în care România a reușit să își impună dominația la nivel mondial, la feminin, prin generații de excepție. În total, gimnastica a adus 71 de medalii României de la Jocurile Olimpice, băieții aducându-și și ei aportul în câteva rânduri.
Echipa feminină de gimnastică a României a urcat pe podium de 12 ori dintr-un total de 20 de apariții ale acestei probe în programul olimpic. Începând cu 1976, când în echipă își făcea debutul Nadia Comăneci, gimnastele tricolore au fost abonate la podium timp de zece ediții consecutive ale Jocurilor. Evident, este notoriu faptul că în 2016 a urmat o prăbușire istorică, echipa României nemaireușind nici măcar calificarea la întrecerea supremă de la Rio, scenariul repetându-se apoi pentru Tokyo.
Nadia Comăneci nu a reușit să își adauge în palmares aurul olimpic cu echipa, însă pe 1 august 1984, o generație crescută practic cu gândul de a emula rezultatele Nadiei, urca în premieră România pe treapta întâi a podiumului olimpic. Lavinia Agache, Laura Cutina, Cristina Elena Grigoraș, Simona Păucă, Mihaela Stănuleț și Ecaterina Szabo se impuneau în fața echipelor din Statele Unite (unde începuse munca de reconstrucție chiar fostul antrenor al Nadiei, Bela Karolyi) și China, profitând de absența gimnastelor sovietice, provocată de boicotul impus de URSS pentru Jocurile de la Los Angeles.
România a mai câștigat aurul cu echipa feminină de gimnastică în 2000 și 2004.

Lavinia Milosovici a cucerit aurul olimpic pe 1 august 1992

Credit imagine: Getty Images

1 august 1992: Laviania Miloșovici, pe urmele Nadiei Comăneci la Jocurile Olimpice

România rămâne în istoria Jocurilor Olimpice cu primul “10 perfect” din istoria gimnasticii, trecut în dreptul Nadiei Comăneci, în 1976. Nadia a prins în offsaid tabela electronică din Montreal, prin evoluția sa de la paralele, oferind unul dintre cele mai cunoscute momente din istoria olimpismului.
În 1992, Lavinia Miloșovici reușea să arate lumii întregi, tot în premieră, cum arată perfecțiunea la sol. Gimnasta născută la Lugoj își făcuse debutul internațional cu un an înainte, câștigând titlul național la individual compus și contribuind la medalia de bronz a echipei României de la Campionatul Mondial. În 1991, la CM de la Indianapolis, Miloșovici se încoronase și campioană la sărituri.
Lavinia Miloșovici a încheiat concursul olimpic cu patru medalii: aur la sol și sărituri, argint cu echipa și bronz la individual compus.
Jocurile Olimpice
Jocurile Olimpice din 2036 ar putea avea loc într-un oraș care urmează să fie construit
17/11/2022 LA 11:10
Jocurile Olimpice
Mascotele pentru Jocurile Olimpice de la Paris au fost dezvăluite! Ce simbolizează fiecare
14/11/2022 LA 11:14