Articol scris de Cezara Paraschiv
Pentru o lume întreagă, întrecerea canadiană avea să rămână în istorie drept momentul în care românca Nadia Comăneci a atins perfecțiunea în gimnastica artistică, dând peste cap tabela electronică a organizatorilor. Eurosport vă prezintă cele mai interesante zece repere ale Jocurilor Olimpice de la Montreal, ediție la startul căreia s-au prezentat 6.084 de sportivi, din 92 de țări.
  • 1. "Zeița" Nadia
Jocurile Olimpice
Jocurile Olimpice din 2036 ar putea avea loc într-un oraș care urmează să fie construit
17/11/2022 LA 11:10
La 14 ani, “fetița care nu zâmbea niciodată” a devenit prima gimnastă din lume notată cu 10 la o ediție a Jocurilor Olimpice. Nadia Comăneci a primit de șapte ori nota maximă, câștigând trei medalii de aur, la individual compus, paralele și bârnă. Pentru că nu era proiectată să afișeze o valoare cu patru cifre, pe tabela electronică de la Montreal Forum – gazda concursului de gimnastică, în dreptul Nadiei a apărut nota 1.00.
  • 2. Boicotul Africii
25 de țări africane au boicotat Jocurile Olimpice de la Montreal, în lupta lor împotriva apartheidului din Africa de Sud. Ele ceruseră Comitetului Olimpic Internațional să dicteze o suspendare împotriva Noii Zeelande, după ce naționala de rugby a acestei țări inițiase un turneu în Africa de Sud, ceea ce ar fi fost văzut drept o “aprobare tacită politicii apertheidului”. Inițial, Maroc, Camerun și Egipt au luat startul la întreceri, însă s-au retras după câteva zile. În cele din urmă, doar Senegal și Coasta de Fildeș au reprezentat continentul african la Jocurile din 1976.
Trebuie spus că nici China nu a trimis o delegație în Canada, așa cum s-a întâmplat de altfel la fiecare ediție a Jocurilor Olimpice de vară între 1952 și 1980.
  • 3. Eroul "adâncit în uitare"
Montreal 1976 a reprezentat singura dintre cele cinci ediții ale Jocurilor Olimpice din cariera lui Ivan Patzaichin de la care acesta a revenit fără vreo medalie. Marele campion de la canoe i-a explicat lui Ovidiu Ioanițoaia, în cadrul emisiunii “Prietenii lui Ovidiu”, că pur și simplu s-a speriat. “Eram prea în față. Nu știam unde îmi sunt adversarii. Aveam avansul prea mare, m-am blocat și am abandonat cursa”, a declarat Patzaichin. România nu a rămas însă fără aur la kaiac-canoe, responsabil cu medalia fiind un alt uriaș al acestui sport, tot dinamovist: Vasile Dîba.
Debutant și având doar 22 de ani, Vasile Dîba s-a impus în prima finală olimpică din istorie pe distanța de 500 de metri la kaiac simplu, devenind primul și, deocamdată singurul, kaiacist român medaliat cu aur în proba individuală. “În serii mi s-a rupt padela încă din primii 10 metri, numai că am avut noroc că s-a întors cursa şi mi-am luat altă padelă. A fost greu fără padela mea, abia am reuşit să mă calific în finală, dar acolo am câştigat!” a reconstituit Dîba drumul spre aur, potrivit “Adevărul”.
  • 4. De la tir, la șefia Guvernului în Japonia
Printre cei 4.824 de sportivi, bărbați, participanți la Jocurile Olimpice din 1976, în lotul Japoniei la tir sportiv s-a regăsit și un anume Taro Aso, care, la 32 de ani distanță, avea să fie numit în fruntea Guvernului din țara sa. În 2008, Taro Aso a devenit al 92-lea prim-ministru al Japoniei, mandatul său fiind însă doar de un an.
  • 5. Start pentru handbalul feminin
Handbalul feminin, singurul sport de echipă la care România a reușit să contabilizeze prezențe multiple la Jocuri de la începutul acestui mileniu, a intrat în programul olimpic chiar la ediția 1976. URSS s-a impus în finala contra Germaniei de Est, podiumul fiind completat de Ungaria.
La masculin, cu Ștefan Birtalan și Cristian Gațu pe parchet, România reușea să câștige cea mai strălucitoare medalie a sa în sporturile pe echipe – un argint. Aceasta a fost a doua, din patru ediții consecutive ale Jocurilor Olimpice la care România a urcat pe podium la handbal masculin.
România a încheiat competiția cu 27 de medalii, pe locul 9 în clasamentul pe medalii.
  • 6. A adus aurul țării sale cu ruptură la genunchi!
Japonia a dus o luptă crâncenă cu URSS pentru titlul olimpic la echipe, în concursul masculin de gimnastică, impunându-se în cele din urmă la patru zecimi. Pentru a asigura victoria echipei sale, gimnastul Shun Fujimoto a făcut însă un sacrificiu imens: deși suferise o fractură la genunchiul drept în timpul exercițiului de la sol, sportivul a ascuns gravitatea accidentării și a intrat și în rotațiile de la cal cu mânere și inele – unde a reușit o coborâre perfectă, în ciuda dificultății ridicate a elementului. Notat cu 9.5 și, respective, 9.7, gimnastul a securizat victoria Japoniei, însă Fujimoto și-a dislocat total rotula, medicii spunându-i că riscă chiar și să rămână invalid pe viață.
La câțiva ani după acest moment, Fujimoto a recunoscut că, dacă ar avea posibilitatea să dea timpul înapoi, nu ar mai intra la inele.
  • 7. Aur pentru președinte!
1976 este și anul în care actualul președinte al Comitetului Olimpic Internațional, Thomas Bach, câștiga titlul olimpic cu echipa Germaniei de Vest, la floretă. Bach a fost ales președinte al CIO în septembrie 2013.
  • 8. "Dream Team"-ul din box al Americii
Sugar Ray Leonard, Leon Spinks, Michael Spinks, Leo Randolph și Howard Davis Jr. au devenit toți campioni olimpici la box pentru Statele Unite în 1976. Cei cinci sunt considerați a fi cea mai bună echipă de box din istoria SUA. Iar acest lucru nu este de ici de colo, având în vedere faptul că SUA domină categoric clasamentul pe medalii în acest sport – cu 114 medalii olimpice câștigate în total, dintre care 50 de aur.
Primii patru pugiliști enumerați au făcut ulterior carieră și la profesioniști.
  • 9. Excepție pentru prințesă
Canadienii le-au impus tuturor atletelor participante să se supună unui test pentru stabilirea sexului. Singura care a fost scutită de procedură a fost prințesa Anne a Marii Britanii, componentă a echipei de echitație a țării sale.
  • 10. Flacăra Olimpică s-a stins!
O furtună puternică a stins cel mai cunoscut simbol al Jocurilor – Flacăra Olimpică. Publicația “Inside The Games” notează că un oficial deloc inspirat a folosit o brichetă pentru a reaprinde Flacăra. Colegii săi au reacționat însă prompt, au stins din nou Flacăra și au reaprins-o folosindu-se de o flacără de rezervă, păstrată pentru situații de urgență.
Jocurile Olimpice
Mascotele pentru Jocurile Olimpice de la Paris au fost dezvăluite! Ce simbolizează fiecare
14/11/2022 LA 11:14
Jocurile Olimpice
"Poarta de intrare în Franța". Marsilia "luptă" pentru flacăra olimpică venită de la Atena
04/11/2022 LA 12:40