Începem cu schi alpin. După zile în șir în care vântul a pus sub semnul întrebării probele, sportivii ne-au oferit un mic maraton de schi în ziua de joi. Coborâreamasculină a fost dominată de marii favoriți, iar Norvegia a reușit să întrerupă șirul de Jocuri fără medalie de aur la această probă. Aksel Lund Svindal a câștigat proba în fața bunului său prieten Kjetil Jansrud, iar elvețianul Beat Feuz s-a clasat pe locul trei. Toți s-au încadrat în mai puțin de două zecimi de secundă și sunt așteptați să se lupte vineri pentru podium și în proba de super-g.
Proba de slalom uriaș feminin i-a revenit tot uneia dintre favorite – americanca Mikaela Shiffrin. Clasată a doua după manșa inaugurală, ea a schiat suficient de bine în a doua pentru a-și asigura medalia de aur și va căuta să-și dubleze succesele în slalomul de vineri. Ragnhild Mowinckel din Norvegia a încheiat a doua, iar Federica Brignone din Italia a treia, ambele aflându-se la primele medalii olimpice din carieră.
Biatlonul și-a desfășurat proba individuală atât la masculin, cât și la feminin. JohannesThingnes Boe a lăsat în urmă performanțele sale slabe din sprint și urmărire și a urcat pe prima treaptă a podiumului, cucerind un nou aur pentru Norvegia grație evoluției sale extrem de rapide la fond. Cu treceri perfecte prin poligon, Jakov Fak din Slovenia și Dominik Landertinger s-au clasat pe următoarele poziții într-un final dramatic în care marele favorit, Martin Fourcade, a ratat chiar ultimele sale două gloanțe în poligon, căzând pe locul 5 în clasamentul final.
Jocurile Olimpice
Raluca Strămăturaru: "Ar fi o mare onoare să fiu port-drapelul României la Beijing!"
ACUM 13 ORE
Proba feminină i-a revenit Hannei Oeberg. Suedeza, campioană mondială de junioare la Cheile Grădiștei în 2016, a avut o evoluție remarcabilă și a scăpat fără greșeală din poligon. Chiar dacă și-a demonstrat valoarea la fond, Anastasiya Kuzmina a fost nevoită să se mulțumească doar cu medalia de argint la final, în timp ce Laura Dahlmeier a ratat o țintă la prima ei tragere și a obținut doar bronzul după două medalii de aur cucerite la sprint și urmărire.
Ragnhild Haga a obținut medalia de aur în proba de schi fond 10km liber feminin. Norvegianca a avut o evoluție de excepție, terminând cu un timp cu peste 20s mai rapid decât adversarele sale. Câștigătoarea aurului de la schiatlon, suedeza Charlotte Kalla, și-a adăugat medalia de argint la această probă terminând a doua. Locul trei a fost împărțit de veterana norvegiancă Marit Bjorgen – aflată la a 12-a medalie olimpică – și finlandeza Krista Parmakoski, care au terminat cu același timp.
Rămânând la sporturile desfășurate pe zăpadă, Pierre Vaultier s-a impus la proba de snowboard cross, câștigând finala în fața australianului Jarryd Hughes și spaniolului Regino Hernandez. Dacă pentru Vaultier performanța a fost apărarea titlului câștigat în urmă cu patru ani, Hughes și Hernandez s-au aflat în premieră pe podiumul olimpic. Mai mult, spaniolul a adus prima medalie țării sale la Jocurile Olimpice de Iarnă după o pauză de 26 de ani!
Un alt șir care s-a încheiat a fost șirul de victorii olandeze de la patinajul viteză. Canadianul – născut însă în Olanda – Ted-Jan Bloemen s-a încununat campion olimpic în proba de 10,000m masculin. Un olandez a încheiat pe locul doi în persoana lui Jorrit Bergsma, în timp ce italianul Nicola Tumolero a terminat pe ultima treaptă a podiumului. Bloemen și Bergsma au făcut de altfel schimb de recorduri olimpice, canadianul depășind performanța precedentă ce-i aparținea olandezului.
Continuând cu patinajul, dar cu patinajul artistic, medalia de aur în proba de perechi i-a revenit Germaniei prin Aljona Savchenko și Bruno Massot. Aflată la a 5-a sa prezență la Jocurile Olimpice, Savchenko și-a trecut în cont în sfârșit aurul grație evoluției din programul liber. Perechea chineză Sui Wenjing / Han Cong a obținut argintul după ce conducea la capătul programului scurt, iar canadienii Meagan Duhamel / Eric Radford au obținut bronzul.
Nu în ultimul rând, Germania a cucerit medalia de aur în proba pe echipe la sanie. Canada și Austria au obținut argintul, respectiv bronzul, iar sud-coreeanul Yun Sungbin conduce după două manșe ale probei masculine de skeleton. Turneele de curling și de hocheipegheață au continuat atât la masculin, cât și la feminin.
***
Program complet de transmisiuni (* indică medalii în joc) vineri, 16 februarie:
2:30 - Schi Alpin - Slalom feminin - Manșa 1
* 4:00 - Schi Alpin - Super-G masculin
5:00 - Hochei pe Gheață - Runda Preiminară masculin - SUA v Slovacia
* 5:30 - Snowboard - Snowboard Cross feminin
* 6:00 - Schi Alpin - Slalom feminin - Manșa 2
* 7:45 - Schi Fond - 15km Liber - masculin
9:30 - Hochei pe Gheață - Runda Preiminară masculin - Atleții Olimpici din Rusia v Slovenia
12:00 - Ceremonia de Decernare a Medalilor
* 12:45 - Patinaj Viteză - 5,000m feminin
14:00 - Hochei pe Gheață - Runda Preiminară masculin - Finlanda v Norvegia
14:15 - Skeleton - feminin - Manșa 2
15:15 - Sărituri cu Schiurile - Trambulina Mare (HS 140) - Calificări
15:45 - Hochei pe Gheață - Runda Preiminară masculin - Suedia v Germania
***
Jocurile Olimpice de Iarnă sunt transmise pe Eurosport 1, Eurosport 2 și Eurosport Player. Analiza competițiilor de la PyeongChang poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Eurosport, în cadrul emisiunii Stream Team, în fiecare luni și joi seară.
UPC este sponsorul transmisiunilor Jocurilor Olimpice de Iarnă de pe Eurosport. Dacă ai ratat o competiție, o poți revedea, timp de 7 zile, cu funcția Replay a mediaboxului Horizon. Iar cu aplicația Horizon Go pentru smartphone sau tabletă, te bucuri de competiții live sau în reluare, pe orice device.
Beijing 2022
Povestea Jocurilor Olimpice de iarnă din 1964. Debutul naționalei de hochei și al lui Ion Țiriac
ACUM 16 ORE
Beijing 2022
Când pleacă primii români spre Beijing? Vor fi trei Sate Olimpice în China!
IERI LA 16:53