Nu există nicio îndoială că subiectul va fi discutat la întâlnirea dintre Tony Estanguet, președintele Comitetului de organizare a JO de la Paris (COJO), și reprezentanții Comitetului Internațional Olimpic (CIO), sosiți marți pentru două zile în capitala Franței ca să facă un bilanț al pregătirilor în vederea Jocurilor.
Ceremonia de deschidere ar putea prevedea părăsirea stadionului. Ideea ca delegațiile să defileze pe ambarcațiuni pe Sena, cu public pe cheiuri ridică "numeroase întrebări în materie de securitate", a explicat un responsabil al poliției pariziene.
Pe de o parte, organizatorii JO și primăria Parisului, al căror proiect este susținut de Emmanuel Macron, care doresc să marcheze spiritele cu o "sărbătoare populară", potrivit primarului Anne Hidalgo, reunind cât mai multă lume, "în jur de două milioane în proiectul inițial", amintește o sursă apropiată de municipalitatea pariziană.
Olympic Games 2024
Jocurile Olimpice de la Paris: Prețurile biletelor, date, tragere la sorți, tot ce trebuie să știi
28/11/2022 LA 12:32
Pe de altă parte, poliția pariziană, care se va ocupa de securitatea evenimentului, pledează pentru limitarea publicului, departe de ambițiile organizatorilor. Două puncte de vedere până acum ireconciliabile.
În urmă cu câteva luni, poliția pariziană și-a exprimat rezervele cu ocazia unei întâlniri cu Anne Hidalgo, Tony Estanguet și Michel Cadot, delegatul interministerial la JO (DIJOP). Poliția a indicat că dorește limitarea publicului la 250.000 de persoane.
O estimare care nu a fost deloc pe gustul lui Hidalgo, ce a remarcat că la festivitățile organizate cu ocazia zilei naționale a Franței, capitala a primit aproape un milion de oameni.
În urmă cu mai mult de o săptămână, premierul Jean Castex i-a cerut ministrului de Interne propuneri referitoare la securitatea ceremoniei "până la sfârșitul anului".
Din punct de vedere tehnic, cheiurile mai joase, care sunt mai aproape de nivelul Senei, ar putea fi amenajate cu tribune pentru a permite publicului să se așeze și să se bucure de ceremonie. O zonă în care ar putea fi instalați oficialii și VIP-urile.
"Problema sunt cheiurile înalte, unde ar putea sta publicul fără bilet. Aici sunt puncte de vedere diferite în legătură cu ce trebuie făcut. Trebuie ca lumea să poată fi controlată. Închipuiți-vă că un terorist se infiltrează în mulțime, trebuie să putem preveni un astfel de scenariu", a asigurat un responsabil al poliției.
Poliția pledează pentru stabilirea unei zone tampon de mai mult de un metru cincizeci, pentru ca oamenii să nu cadă și publicul să poată vedea ambarcațiunile defilând pe Sena. În orice caz, proiectul nu este pus în discuție, în ciuda rezervelor forțelor de ordine.
"Știți, lucrurile se pot schimba repede: este de ajuns ca Emmanuel Macron să nu fie reales peste patru luni și ca noul președinte să se răzgândească în privința acestui subiect", a afirmat o sursă apropiată discuțiilor.
Sursa: AGERPRES
LG îți aduce mai aproape transmisiunile Eurosport din sporturile de iarnă.
Jocurile Olimpice
Jocurile Olimpice din 2036 ar putea avea loc într-un oraș care urmează să fie construit
17/11/2022 LA 11:10
Jocurile Olimpice
Mascotele pentru Jocurile Olimpice de la Paris au fost dezvăluite! Ce simbolizează fiecare
14/11/2022 LA 11:14