INTERVIU EXCLUSIV | "Ăsta e testul suprem!" Alin Alexuc-Ciurariu și visul său olimpic înainte de Paris 2024

Andrei Nicolae

Publicat 15/08/2023 la 14:26 GMT+3

Alin Alexuc este cel mai puternic român care poate ajunge la Jocurile Olimpice din 2024, dar până atunci luptătorul de greco-romane are misiunea să obțină "biletul" către Paris la Campionatele Mondiale din Belgrad din septembrie. Sportivul de 33 de ani a acordat un interviu pentru Eurosport.ro în care a vorbit despre visul său olimpic și despre cum îl poate atinge.

Alin Alexuc-Ciurariu

Credit imagine: facebook

Alin Alexuc-Ciurariu este una dintre cele mai marcante figuri din istoria recentă a luptelor greco-romane din România. Sportivul de 33 de ani are în palmares trei medalii la Campionatele Europene de Lupte (bronzul în 2018 și 2019 și aurul în 2020) și o altă medalie la Mondiale, obținută anul trecut la Belgrad, unde a urcat pe cea de-a treia treaptă a podiumului.
Alexuc se întoarce din nou la Belgrad în acest an pentru Mondiale, competiție ce va avea loc între 16 și 24 septembrie. Luptătorul ce va concura la cea mai grea categorie (130 KG) nu se va lupta în Serbia doar pentru o medalie, ci are și o altă miză în joc, și anume calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris.
Sportivul clasat pe locul secund în clasamentul mondial al celor mai buni luptători a mai participat deja la alte trei ediții de Olimpiadă, iar cel mai bun rezultat l-a înregistrat în 2016, la Rio de Janeiro, unde a terminat pe locul 5. Românul se poate califica din nou la Jocurile Olimpice, care vor avea loc de această dată la Paris, iar acesta speră să își îndeplinească visul, și anume să aducă o medalie sub tricolor la luptele greco-romane.
Alin Alexuc a acordat un interviu pentru Eurosport.ro în cadrul căruia a vorbit în detaliu despre dorința sa de a urca pe podium la Paris. De asemenea, sportivul de 33 de ani a discutat și despre turneul ce îl poate califica la Olimpiadă, și anume Campionatele Mondiale din Belgrad din septembrie.
Citește și:

Ce își dorește Alexuc de la Mondialele de Lupte de la Belgrad

Vei participa peste aproximativ o lună la Campionatele Mondiale de Lupte din Belgrad. Care este obiectivul tău principal pentru această competiție?
Obiectivul meu e să-mi mențin podiumul, cum l-am ținut și anul trecut, adică anul trecut am ieșit pe locul 3. Acum sper să fiu în același loc, sau mai sus, să ies pe 1, 2, că mă calific direct la Jocurile Olimpice, cotă-parte pentru calificare. Primii trei se califică direct la Jocurile Olimpice.
Cum arată pregătirea ta pentru un astfel de turneu de calibru mondial?
Pregătirea mea a început cu mult timp înainte, dar acum, îți zic perioada asta, am avut un cantonament de două săptămâni la Izvorani. Am avut vreo șase parteneri din toată lumea și mâine plec în Turcia să mă antrenez cu lotul Turciei, turcul (n.r. Riza Kayaalp) fiind cel mai bun luptător la ora actuală din Europa, de 12 ori campion european. O să stau două săptămâni acolo la ei în Turcia, după din Turcia plec într-un cantonament în Finlanda, de o săptămână, tot așa, o să fie în jur de 200 de sportivi. După aceea, mai sunt 10 zile, încerc să îmi intru în formă pentru Campionatul Mondial.
Cum spuneam și înainte, Mondialele vor avea loc la Belgrad, oraș în care tu ai obținut chiar anul trecut prima medalie la o astfel de competiție, se repetă locația. Cât de mult crezi că va conta faptul că revii într-un loc în care ai mai câștigat o dată o medalie pentru moralul tău înainte de competiție?
Îți dai seama că merg cu moralul sus, acolo m-am simțit cel mai bine, a fost prima mea medalie la Campionatul Mondial și sper să fac aceeași figură frumoasă ca anul trecut.
Tu ai reușit deja să câștigi o medalie de aur la Campionatele Europene. Cât de mult ar însemna pentru tine performanța de a urca pe primul loc și la nivel mondial?
Important e pentru mine la Campionatul Mondial să mă clasez în primii trei ca să mă calific la Jocurile Olimpice și la Jocurile Olimpice mi-aș dori să urc pe cea mai înaltă treaptă. Ar fi o surpriză frumoasă să urc pe cea mai înaltă treaptă la acest Campionat Mondial, după (n.r. titlul de) campion european, poate vine și Campionatul Mondial. Așa am început și la Europene, cu locul 3, locul 3 și am ieșit campion european. După aceea, acum am ieșit locul 3 mondial, sper să prind o finală mondială să am șansa să mă lupt pentru aurul mondial.

Alexuc-Ciurariu și visul său olimpic

Cum spuneai și tu, Mondialele vor reprezenta pentru tine o primă șansă să te califici și la Jocurile Olimpice de la Paris de anul viitor. Ce vei simți dacă îți vei asigura „biletul” pentru Olimpiadă încă de pe acum?
Bine, la mine fiind deja a patra ediție a Jocurilor Olimpice dacă mă calific la Paris, e important pentru mine să mă calific de la acest Campionat Mondial, deoarece pot să-mi fac pregătirea foarte bine pentru Jocurile Olimpice. Dacă nu prind calificarea (n.r. pentru Olimpiadă) la acest Campionat Mondial, mai sunt două turnee de calificare, în luna mai și iunie, dar după ultimul turneu mai e o lună sau două până la Jocurile Olimpice. Cum am zis, important e să mă calific de la Mondiale să pot să-mi fac pregătirea aproape un an de zile, să mă pregătesc cum știu eu cel mai bine.
Dacă te vei califica la Paris, va fi a patra ta participare la Jocurile Olimpice, unde cel mai bun rezultat al tău a fost locul 5, la Rio. Care este visul tău în ceea ce privește Olimpiada din 2024?
Visul meu a fost de la 20 de ani, de când m-am calificat la prima ediție a Jocurilor Olimpice: să iau medalie. Ăsta e testul suprem al unui sportiv, să aducă o medalie, e foarte importantă, am și vârsta zic eu. Nu cred că pot să mai duc foarte mult în acest sport și ar fi o medalie binevenită acum la Jocurile Olimpice de la Paris. Mai bine aveam o ediție a Jocurilor Olimpice și luam o Medalie decât să merg la patru și să nu iau nicio medalie, dar mergem cu gânduri bune. Ce să facem, mergem să luăm medalii, ca alte șanse nu avem.
picture

Alexuc Ciurariu

Credit imagine: Eurosport

Ce ar însemna pentru tine, dar și pentru întregul sportul românesc o medalie la Jocurile Olimpice?
Pentru mine ar fi testul suprem că nu am făcut lupte degeaba, nu am făcut sport degeaba. Această medalie poate să fie munca mea răsplătită, atâția ani de lupte, 25 de ani de lupte. Pentru România probabil ar însemna mai mult, sunt foarte puține medalii olimpice câștigate de România, acum sper să îmi pui această întrebare, ce înseamnă medalia, după ce o câștig, că înainte mi-e foarte greu să vorbesc de o medalie și ce sentimente aș avea sau ce-ar însemna, că nu am câștigat-o.
Care crezi că va fi „rețeta” unui astfel de rezultat măreț la Paris?
În afară de muncă și disciplină, nu este altă (n.r. rețetă). Performanța nu merge pe ocolișuri, nu ai cum, doar prin muncă și disciplină poți să urci pe cele mai înalte trepte ale podiumului. Nu există ocolișuri, scurtături nu există în acest sport. Și în sportul de performanță (n.r. în general) nu există scurtături, nu ai cum.
Tu ai declarat că după Olimpiadă ai în plan să te retragi din luptele greco-romane. Ce va face cel mai puternic român care poate ajunge la Paris după ce își ia „adio” de la acest sport?
Probabil o să rămân antrenor la Clubul Sportiv Dinamo și probabil antrenor la lotul național, dar încă nu se știe, nu am zis că o să mă retrag. Probabil o să mai fac un an, doi, trei după această ediție a Jocurilor Olimpice. Vedem întăi rezulatul la această ediție și după aceea o să iau o decizie. În principiu, după ce pun ghetele "în cui", dacă asta am făcut toată viața mea, vă dați seama că o să fiu antrenor, asta îmi doresc să fiu pe viitor. Să cresc copii, să le inspir acest sport și să îi îndrum spre performanță.
picture

Alin Alexuc s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Tokyo

Credit imagine: Eurosport

Ar fi o medalie la Paris o metodă de a te retrage împăcat?
Da, e o metodă de afla și mai multă lume de acest sport, dacă aș câștiga o medalie. Sper dacă voi câștiga această medalie să aduc cât mai mulți copii la acest sport.
Tu ai spus că pleci constant în cantonamente și în alte țări, deoarece la noi în țară nu ai neapărat adversari de calibrul tău alături de care să te antrenezi. Cât de mult crezi că te afectează acest lucru în vederea pregătirii tale pentru diverse competiții?
Mă afectează foarte mult, e foarte greu să fii plecat de acasă, dar cum am spus, performanța cere sacrificii, fără sacrificii nu ai cum să aduci medalii. E un minus pentru mine că acasă nu am parteneri de calibrul meu, dar avem câțiva cadeți care cresc, dar probabil o să mă las când ei o să fie la seniori. Acum momentan mă antrenez cel mai bine în afară cu luptători cu aceeași valoare cu a mea, doar așa pot să cresc.
Ai o carieră remarcabilă, pe care ai început-o încă de la vârsta de 10 ani. Ce vrei să lași în urmă și cum vrei să te recunoască lumea după ce te vei retrage din luptele greco-romane?
Eu nu o să mă retrag niciodată din luptele greco-romane, dacă nu o să mai fiu sportiv, am zis, o să fiu antrenor probabil la club, la lotul național. Eu nu o să mă retrag că asta am făcut toată viața mea, nu pot să mă retrag din ceea ce iubesc, nu pot să mă retrag niciodată. Eu aș vrea să cresc copii. Dacă eu nu reușesc să iau o medalie la Jocurile Olimpice, (n.r. aș vrea) să formez un sportiv care poate să aducă această medalie.
Cea de-a 33-a ediţie a Jocurilor Olimpice de vară va avea loc la Paris între 26 iulie şi 11 august 2024.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo