Jocurile Olimpice de la Paris 2024 | De la Paris la Versailles, un maraton olimpic sub semnul revoluției

Irina Aldea

Actualizat 08/10/2022 la 08:30 GMT+3

Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice a dezvăluit traseul maratonului pentru Jocurile Olimpice. Inspirat de "Marșul femeilor la Versailles", un episod marcant al Revoluției Franceze, traseul va face un tur de forță de la Paris la Versailles. De notat că, pe lângă maratonul pentru toți, va fi organizată și o cursă de 10 kilometri.

Paris 2024 : Așa vor arăta Jocurile Oimpice

Încă de când era oraș candidat, Paris 2024 promisese o revoluție. Un maraton pentru sportivi. Un maraton pentru toți. Miercuri, Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice a făcut public traseul de 42,195 de kilometri cu o inspirație istorică, cea a "Marșului femeilor asupra Versailles-ului" din 5 și 6 octombrie 1789, un episod semnificativ la începutul Revoluției franceze.
În Place de Grève, femeile se adunaseră în fața Primăriei pentru a cere pâine în timp ce foametea făcea ravagii. Pentru a se face auzite, acestea, în număr de aproximativ 6 000, au mărșăluit spre Versailles pentru ca regele Ludovic al XVI-lea să audă mesajul lor. Acest episod i-a forțat pe rege, pe Maria-Antoinette și pe familia sa să părăsească orașul regal pentru a se întoarce la Paris și a se instala la Palatul Tuileries.
Maratoniștii vor face, așadar, un drum dus-întors între Paris și Versailles, urmând malul drept al Senei la plecare, iar la întoarcere malul stâng. "Am vrut să spunem o poveste și am decis să ne inspirăm din istoria țării noastre", explică Aurélie Merle, director al competițiilor sportive. "Marșul femeilor a fost firul comun și o adevărată sursă de inspirație pentru conceperea traseului", a transmis și Alain Blondel, manager sportiv.
CITEȘTE ȘI:

7.000 DE SPECTATORI SUNT AȘTEPTAȚI LA LINIA DE SOSIRE

"Traseul, cu fundamentele sale istorice, reflectă, de asemenea, dorința noastră constantă de a aduce sportul în inima orașului", spune Tony Estanguet, președintele Comitetului de organizare. Acesta asociază performanța sportivă cu un patrimoniu cultural și o caracteristică arhitecturală excepțională, dar și pentru a aduce Jocurile Olimpice către diferite teritorii. Comitetul de organizare analizează traseul încă de la sfârșitul anului 2020. Puțin anticipat, cartierul Montmartre nu va fi luat în considerare.
Startul va fi dat în fața primăriei, iar sosirea afișată în fața Invalides, în fața celor aproximativ 7.000 de spectatori așteptați la sosire. Cursa se anunță dificilă, cu urcări de 13,5% și coborâri de 13,4%.
picture

Roxana Mărăcineanu, despre JO de la Paris 2024

Pentru prima dată de la introducerea sa în cadrul Jocurilor Olimpice, în 1984, maratonul feminin se va disputa după proba masculină. Sportivii vor alerga pe 10, iar sportivele pe 11, cu câteva ore înainte de ceremonia de închidere.
Cum rămâne cu maratonul pentru toți? Acesta va ocupa 99% din traseul profesionist. Și va fi disputat de 20.024 de maratoniști cu paritate bărbați - femei, care își vor câștiga până atunci baremul. Paris 2024 va organiza, de asemenea, o cursă de 10 kilometri care va porni de la Hôtel de Ville și va acoperi primii șapte kilometri ai maratonului, înainte de a se ramifica pe podul Alma până la sosirea la Les Invalides.
Le parcours du marathon Olympique EMBARGO until 100522_5pm
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo