Flacăra olimpică, pe covorul roşu al Festivalului de la Cannes

Maria Olteanu

Actualizat 22/05/2024 la 17:20 GMT+3

Flacăra olimpică a ajuns, marţi, pe covorul roşu al celei de-a 77-a ediţii a Festivalului de la Cannes, purtată de un grup de sportivi de înalt nivel îmbrăcaţi în ţinută de gală, relatează AFP.

Paris 2024 : Urmărește Torța Olimpică - Ziua 11

Pe muzica lui Vangelis din filmul "Carele de foc", din 1981, temă utilizată drept muzică de fond pentru majoritatea ceremoniilor de înmânare a medaliilor, sportivii au apărut în jurul orei locale 18:05, aclamaţi de public.


Cu 99 de zile înaintea Jocurilor Paralimpice (28 august-8 septembrie), patru sportivi care s-au ilustrat în probele paralimpice au avut onoarea de a purta torţa olimpică.

Arnaud Assoumani, campion paralimpic la săritura în lungime în 2008 la Beijing, a făcut primii paşi pe covorul de la Cannes, în costum şi papion, ridicând torţa spre înaltul cerului. El a fost schimbat de Alexis Hanquinquant, medaliat cu aur la paratriatlon la Tokyo în 2021, urmat de Nelia Barbosa, vicecampioană paralimpică la kaiac în Japonia, şi de Marie Patouillet, dublă medaliată cu bronz la paraciclism în 2021.


Întâmpinat de delegatul general al festivalului, Thierry Fremaux, preşedintele Comitetului de organizare a JO de la Paris 2024, Tony Estanguet, sportivi şi foşti sportivi precum Marie-Jose Perec (atletism), Thierry Rey (judo) şi Iliana Rupert (baschet), au purtat apoi emblema Jocurilor.

Cu această ocazie a fost proiectat în cursul serii şi filmul "Olimpice! Franţa Jocurilor", un documentar de Mickael Gamrasni.


Conform preşedintei Festivalului, Iris Knobloch, filmul retrasează "un secol de participări la Jocurile Olimpice, care au marcat pentru totdeauna memoria noastră colectivă".

Campioni olimpici şi paralimpici precum David Douillet, Guy Drut, Jean Galfione, Celine Gerny, Laura Flessel, Laure Manaudou şi Cedric Nankin au fost prezenţi la eveniment.

Flacăra olimpică va reveni apoi la Cannes pe 18 iunie, în cadrul periplului său în Franţa ce se va încheia în ziua deschiderii Jocurilor Olimpice, pe 26 iulie, la Paris.
Sursă: AGERPRES
Jocurile Olimpice de la Paris încep pe 26 iulie și vor fi la Eurosport și în aplicația Max
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo