Singurul campion olimpic ucrainean de la Tokyo nu vrea sportivi ruși la JO de la Paris 2024

Eurosport
DeEurosport

Publicat 18/04/2024 la 14:21 GMT+3

Singurul medaliat cu aur la Jocurile Olimpice de la Tokyo, ales în Parlamentul țării sale, luptătorul Jan Beleniuk, consideră că noile restricții impuse sportivilor ruși de către Comitetul Internațional Olimpic (CIO) vor determina sportivii din această țară să boicoteze Jocurile Olimpice de la Paris.

Zhan Beleniuk (Ukraine)

Credit imagine: Getty Images

"Am citit articole citând conducători din sportul din Rusia, care susțineau că au în vedere un boicot al Jocurilor Olimpice din cauza noilor condiții impuse de CIO", a explicat Beleniuk într-un interviu acordat AFP.
"Pentru noi, este un lucru foarte bun, ca ei să nu poată concura în acest gen de competiție alături de noi, ceilalți sportivi, împotriva cărora sunt în război", a mai spus luptătorul născut din mamă ucraineană și tată din Rwanda, primul metis intrat în Parlamentul ucrainean în 2019 pe listele partidului președintelui Volodimir Zelenski.
"Astăzi, vedem că Rusia nu este de acord cu această participare sub anumite condiții. Deci, următoarea etapă pentru sportul rus ar putea fi boicotul și ar fi cel mai bun lucru", a mai spus Beleniuk (33 ani).
Relațiile dintre Rusia și CIO s-au înrăutățit mult în perioada premergătoare Jocurilor Olimpice, la care sportivii ruși și belaruși vor concura ca neutri, fără steaguri și imnuri, din cauza războiului din Ucraina. De asemenea, acestor sportivi li s-a interzis să participe la ceremonia de deschidere.
CIO a anunțat, de asemenea, înființarea unei comisii pentru a evalua eligibilitatea fiecărui sportiv rus sau belarus care se califică la JO de la Paris.
Sursa: AGERPRES
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo