Lumea nu are încă un răspuns la întrebarea dacă Jocurile Olimpice de la Tokyo vor putea fi avea loc în 2021, între 23 iulie și 8 august. Organizatorii se agață cu speranță, însă entuziasmul este moderat. Incertitudinea guvernează încă societatea, în fiecare sector al ei, iar lumea sportului începe să fie îngrijorată nu doar de contextul strict sanitar, ci și de alte aspecte conexe.
Într-o perioadă în care nemulțumirile cresc pe diverse teme majore, iar sportivii au ales să își facă cunoscute punctele de vedere din ce în ce mai des, președintele Comitetului Olimpic Internațional, Thomas Bach, a tras un semnal de alarmă, care îmbie la cumpătare și echilibru. Forul pe care îl conduce are misiunea de a armoniza valorile și principiile fundamentale înscrise în Carta Olimpică, evitând totodată capcana cenzurii dar și ratarea unor bune oportunități de a influența în mod pozitiv lumea zilelor noastre.
''Jocurile Olimpice sunt în primul rând despre sport. Sportivii personifică valorile excelenţei, solidarităţii şi păcii. Ei exprimă această incluziune, acest respect reciproc şi neutralitate din punct de vedere politic, atât în competiţii cât şi la ceremoniile de premiere. Puterea unificatoare a Jocurilor Olimpice se poate manifesta doar dacă toată lumea arată respect şi solidaritate unul faţă de celălalt. În caz contrar, Jocurile Olimpice vor coborî la nivelul unei pieţe a protestelor politice şi nu vor mai uni lumea ci o vor diviza", a atras atenția Thomas Bach, citat de Reuters.
Jocurile Olimpice
Echipa Marii Britanii: Sprijinul Reginei pentru mișcarea olimpică "nu trebuie subestimat sau uitat"
09/09/2022 LA 04:01
Cum mișcarea Black Lives Matter câștigă tot mai mulți și mai vehemenți adepți în sport, CIO a primit mai multe solicitări de a înlătura interdicțiile asupra protestului olimpic. Pentru moment, sportivii au fost avertizați că în cazul în care vor încerca să îngenuncheze în semn de solidaritate cu BLM pe podium vor fi sancționați dur. Sebastian Coe, președinte al Federației Internaționale de Atletism - unul dintre cele mai puternice foruri sportive din lume, militează pentru ca sportivii să aibă dreptul de a protesta în limite respectuoase la Jocuri.

Tokyo a inaugurat centrul acvatic pentru Jocurile Olimpice

Sâmbătă, autoritățile de la Tokyo, în frunte cu guvernatorul Yuriko Koike, au inaugurat noul centru acvatic care ar trebui să găzduiască întrecerile de natație. Ceremonia de inaugurare a avut loc cu șapte luni întârziere față de data preconizată inițial - 22 martie - din cauza pandemiei de coronavirus.
  • Pe 24 martie a fost luată decizia amânării cu un an a Jocurilor Olimpice de la Tokyo.
Organizatorii speră ca până la 15.000 de oameni să poată asista la întrecerile de la Aquatics Centre, însă o decizie va fi luată mult mai aproape de eveniment.
"Au fost multe lucruri neprevăzute, inclusiv amânarea, însă avem nevoie să organizăm niște Jocuri de succes. Ne dorim cu tărie ca extraordinarii înotători ai lumii să obțină performanțe minunate în acest centru", a declarat Yuriko Koike.
Printre înotătorii care au plonjat în bazin imediat după ceremonia de inaugurare s-a numărat și tânărul înotător japonez Rikako Ikee, 20 ani, care a dus o luptă dură cu leucemia, începând cu anul trecut.
Olympic Games 2024
Terenurile de la Roland Garros vor găzdui turneele de tenis de la Jocurile Olimpice Paris 2024
09/08/2022 LA 13:39
Olympic Games 2024
Calendarul Jocurilor Olimpice Paris 2024. Când se decernează primele medalii și ce sporturi noi apar
03/08/2022 LA 08:40