WADA a decis excluderea Rusiei din toate competițiile majore de sport pentru patru ani, din cauza problemelor de dopaj. Astfel, ce se preconiza inițial, faptul că nu va participa la Jocurile Olimpice din 2020 și 2022 și Cupa Mondială de Fotbal din 2022, s-a adeverit.
Totuși, sportivii pot concura ”pe cont propriu”, iar eventualele performanțe pe care le pot obține, nu vor fi trecute în dreptul Rusiei. Acest lucru s-a întâmplat la Jocurile Olimoice din 2018, când nu mai puțin de 168 de sportivi au concurat sub steag neutru.
Decizia a fost luată de WADA în cadrul unei întruniri de la Lausanne (Elveția), în unanimitate. Totuși, naționala de fotbal a Rusiei va participa la EURO 2020, competiție în cadrul căreia va organiza și câteva meciuri.
Jocurile Olimpice
CIO "explorează modalităţile" de a-i reprimi pe ruşi şi bielaruşi în competiţii
ACUM 8 ORE
Întreg scandalul a început după ce Rusia a fost acuzată că a ascuns mii de rezultate pozitive la testele antidoping ale sportivilor.
Interesant e că jurnaliştii ruşi sunt de părere că măsura WADA este cea corectă. Totuşi, există o serie de nelămuriri legate de anumite competiţii şi de modalitatea de participare.
"Am primit ce am meritat", titrează themoscowtimes, care deplânge faptul că, după scandalul de acum câţiva ani, care a privat-o pe Rusia, printre altele, de prezenţa la Jocurile Olimpice de iarnă, nu s-a învăţat nimic.
Sursa citată mai ridică o problemă importantă. Dacă Euro 2020 nu e în vreun fel în pericol, WADA considerând că astfel de competiţii continentale nu sunt evenimente majore, atunci se pune problema ce se va întâmpla la CM 2022. Potrivit regulilor FIFA, doar naţionalele unor state pot evolua la Campionatul Mondial. Ca atare, o selecţionată care să evolueze sub steag neutru ar încălca prevederile forului mondial. Se aşteaptă ca în scurt timp FIFA să vină cu precizări asupra cazului, urmând a afla dacă jucătorii ruşi vor mai evolua în preliminariile CM 2022 sau nu.

Evenimentele majore la care va lipsi Rusia în următorii 4 ani

  • Jocurile Olimpice din 2020, din Tokyo
  • Mondialele de Atletism, din 2022
  • Jocurile Olimpice din 2022 (Beijing)
  • Campionatul Mondial din 2022 (Qatar)
  • Campionatul Mondial feminin de fotbal, 2023
  • Universiadele din 2021 şi 2023 (la ultima, chiar Rusia e ţară gazdă)

Titlurile din presa din Vest, după suspendarea Rusiei

The Sun - ”Națiunea care a găzduit Campionatul Mondial din 2018 a fost lovită cu o suspendare incredibilă de WADA”.
AS - ”Agenția Mondială Anti-Doping a exclus Rusia pentru că a ascuns testele ieșite pozitive la laboratorul din Moscova. Nu va putea organizaz niciun eveniment în toată această perioadă”.
Sky Sports - ”Rusia a fost suspendată timp de 4 ani, de către WADA, de la toate evenimentele sportive majore”.
L'Equipe - ”Agenția Mondială Anti-Doping a exclus Rusia de la Jocurile Olimpice și de la Campionatul Mondial. Suspendarea este de 4 ani”.
Olympic Games 2024
Jocurile Olimpice de la Paris: Prețurile biletelor, date, tragere la sorți, tot ce trebuie să știi
28/11/2022 LA 12:32
Jocurile Olimpice
Jocurile Olimpice din 2036 ar putea avea loc într-un oraș care urmează să fie construit
17/11/2022 LA 11:10