Prima ediție a Jocurilor Olimpice moderne a fost organizată la Atena, în Grecia, în perioada 6 aprilie - 15 aprilie 1896, durata evenimentului fiind de exact zece zile. Aceste jocuri au fost primele Jocuri Olimpice care s-au desfășurat de când împăratul roman Teodosiu I a interzis Jocurile Olimpice în 393. Locul primei ediții moderne a fost ales ținând cont cu stictețe de istorie.
Asta pentru că Jocurile Olimpice își au originea în Grecia Antică cu 3000 de ani în urmă. Evenimentul atât de așteptat în prezent a fost reînviat la sfârșitul secolului XIX. În ultima sută de ani au devenit cea mai împortantă competiție sportivă din lume, acolo unde sportive din toate disciplinele se luptă cu toate armele pentru o medalie, indiferent de culoare. Din secolul al VIII-lea Î.Hr până în secolul al IV-lea D.Hr., jocurile s-au desfășurat la fiecare patru ani în Olympia, situată în vestul peninsulei Peloponez.

Prima ediție a Jocurilor Olimpice moderne – Grecia, 1896

Beijing 2022
Povestea Jocurilor Olimpice de iarnă din 1964. Debutul naționalei de hochei și al lui Ion Țiriac
ACUM O ORĂ
La Paris s-a luat hotărârea referitoare la locul de desfășurare a primei ediții modernă a Jocurilor Olimpice. Pierre de Coubertin a venit cu ideea, care a fost împărtășită în cadrul primului congres al Comitetului Internațional Olimpic (CIO) din 18-23 iunie 1894 de la Paris. Important de menționat este faptul că latifundiarul român, Evanghelie Zappa, a avut o influentă contribuție la reinițierea tradiționalei competiții.
La ediția din 1896 au participat 14 țări și 241 de sportivi care s-au întrecut în 43 de probe din 9 sporturi. Chiar dacă numărul de participanți a fost mic după standardele de azi, pentru acea vreme a fost cea mai mare participare internațională la un eveniment sportiv. Sporturile alese pentru acea ediție au fost: atletism, ciclism, scrimă, gimnastică, tir sportive, natație, tenis, haltere șilupte. România nu a luat parte la ediția din 1896.
https://i.eurosport.com/2020/03/06/2790119.jpg
Potrivit Comitetului Internațional Olimpic (CIO), la ediția din 1896 a existat o reprezentare de 14 țări participante, însă nu există o listă a lor. Următoarele 14 sunt probabil țările incluse de CIO: Australia, Austria, Marea Britanie, Bulgaria, Chile, Danemarca, Elveția, Franța, Germania, Grecia, Italia, SUA, Suedia și Ungaria. Unele surse susțin prezența a 12 țări participante, excluzând Chile și Bulgaria, iar altele o listă de 13 țări, incluzându-le pe cele două și excluzând Italia.
Ceremonia de inaugurare a fost deschisă de regele George I al Greciei chiar în ziua în care se sărbătoreau 75 de ani de la obținerea independenței Greciei. În conformitate cu tradiția antică grecească, femeile nu au luat parte la aceste prime întreceri olimpice. În urma acestei decizii, Stamata Revithi, poreclită Melpomene după muza tragediei în mitologia greacă, a protestat alergând maratonul pe 11 aprilie, a doua zi după proba desfășurată de sportivii bărbați.

Impresionați de locul ales – Atena, Grecia

După încheierea Jocurilor Olimpice din 1896, De Coubertin și membrii Comitetului Internațional Olimpic, împreună cu regele George I și alți competitori de la Atena, au cerut ca toate Jocurile Olimpice să se desfășoare la Atena. Totuși Jocurile Olimpice de vară din 1900 erau planificate să aibă loc la Paris. Olimpiada a revenit la Atena abia la ediția din 2004.
https://i.eurosport.com/2020/03/06/2790120.jpg
Interesant de menționat este fapul că grecii au construit Stadionul Panathinaikos, construit în formă de "U", în locul unei arene antice, pentru desfășurarea tuturor probelor. Circa 80.000 de spectator au fost prezenți la ceremonia de deschidere. De asemenea, mai mult de jumătate din totalul sportivilor înscriși în concurs au aparținut Greciei.

Evenimente marcante a primei ediții a JO din 1896

 • Ceremonia de inaugurare a primei Olimpiade din epoca modernă a avut loc pe 5 aprilie 1896, chiar de Paște, o sărbătoare atât pentru catolici, cât și pentru adepții ritualului ortodox. În plus, ziua de începere a competiției, 6 aprilie, a reprezentat comemorarea independenței Greciei.
 • La intonarea imnului olimpic, cântat de nouă orchestre și de un cor de circa 150 membri, a fost prezentă familia regală: regele, regina si prințul moștenitor au asistat la manifestare și au declarat deschise oficial Jocurile.
 • La jocurile antice primul laureat a fost Corebo, caștigător in 776 î.Hr. al cursei stadionului (pe un traseu ce măsura 192 de metri si 30 de centimetri); la jocurile moderne, prima medalie de aur i-a revenit americanului James Brendan Connolly, în proba de triplu salt, câștigată cu o saritură de 13,71 metri.
 • Singurul italian înscris, maratonistul Carlo Airoldi, a ajuns până în Atena pe jos. El a fost descalificat pentru că era profesionist.
https://i.eurosport.com/2020/03/06/2790117.jpg
 • În fața publicului său, grecul Spiridon Louis a câștigat proba de maraton. Aceasta a fost singura cursă la care a participat, însă victoria l-a transformat în erou national.
 • Învingător la gimnastică, germanul Carl Schumann a reușit performanța să termine învingător și la lupte.

Clasamentul medaliilor la final de eveniment

 • 1 Grecia – 46 de medalii (10 de aur, 17 de argint și 19 de bronz)
 • 2 Statele Unite ale Americii – 20 de medalii (11 de aur, 7 de argint și 2 de bronz)
 • 3 Germania – 13 medalii (6 de aur, 5 de argint și 2 de bronz)
 • 4 Franța – 11 medalii (5 de aur, 4 de argint și 2 de bronz)
 • 5 Marea Britanie – 7 medalii (2 de aur, 3 de argint și 2 de bronz)
 • 6 Ungaria – 6 medalii (2 de aur, 1 de argint și 3 de bronz)
 • 7 Danemarca - 6 medalii (1 de aur, 2 de argint și 3 de bronz)
 • 8 Austria – 5 medalii (2 de aur, 1 de argint și 2 de bronz)
 • 9 Elveția – 3 medalii (1 de aur, 2 de argint)
 • 10 Echipa mixtă – 3 medalii (1 de aur, 1 de argint și 1 de bronz)
 • 11 Australia – 2 medalii (2 de aur)
Jocurile Olimpice de la Tokyo se vor desfășura în perioada 24 iulie - 9 august, iar toate competițiile se vor vedea pe Eurosport 1, Eurosport 1 HD, Eurosport 2, Eurosport 2 HD, Eurosport 4 K și pe Eurosport Player, cu acoperire integrată digital pe site-ul eurosport.ro și pe pagina de Facebook a Eurosport.
Canalele Eurosport nu sunt disponibile în rețelele Telekom și NextGen, însă ele se regăsesc în continuare la principalii operatori de pe piață. Pentru a le putea urmări din nou, vă rugăm să le solicitați operatorului Telekom, prin apel la Serviciul Relații Clienți (021.404.1234 / 0766.12.1234) sau pe canalele oficiale de comunicare ale acestuia.
Beijing 2022
Când pleacă primii români spre Beijing? Vor fi trei Sate Olimpice în China!
IERI LA 16:53
Beijing 2022
Motivul pentru care bobul a fost "sărit" la Jocurile Olimpice de iarnă din 1960
IERI LA 15:31