Articol scris de Cezara Paraschiv
Planul inițial gândit de organizatorii japonezi a suferit modificări, Jocurile fiind mutate cu un an mai târziu, din cauza pandemiei de coronavirus izbucnite în China, la Wuhan, și care a cuprins cu repeziciune întreaga lume. Simbolic, organizatorii vor păstra însă denumirea inițială, Tokyo 2020, pentru a sugera, într-un fel, că viața merge mai departe și după COVID-19.
Cum arată planul pentru Tokyo 2020? Iată tot ce trebuie să știți despre a doua ediție a Jocurilor Olimpice moderne găzduite de Japonia.
Jocurile Olimpice
Rezumatul finalei de la Barcelona, Alcaraz - Carreno Busta
24/04/2022 LA 19:34

Parfum nou de surfing, baschet al străzii și escaladă

Pe lista sporturilor și a disciplinelor sportive din programul olimpic se vor regăsi șase nume noi la Tokyo 2020.
Escalada sportivă și surfing-ul și-au făcut loc în programul sportiv cu un format abreviat. Concret, câte 20 de sportivi și 20 de sportive vor concura într-o probă combinată, cu Dificultate, Bouldering și Viteză combinate, în care sportivii vor puncta în clasamentul final cu punctajele acumulate în fiecare sector. Abia în 2024, la Paris, toate aceste trei probe specifice vor face parte propriu-zis din programul olimpic, cu seturi proprii de medalii. Surfing-ul, un sport ultra-spectaculos care și-a găsit rapid calea către industria Hollywood-ului (să ne gândim doar la un film din 1991, cu Patrick Swayze și Keanu Reeves - La limita extremă), va debuta și el tot cu un concurs ca un episod-pilot, desfășurat pe placă de dimensiune standardizată la 1,8 metri. Arbitrii vor puncta dificultatea și execuția pentru fiecare sportiv în parte.
https://i.eurosport.com/2015/10/13/1711197.jpg
Skateboarding-ul, un sport urban foarte popular în rândul tinerilor, se va regăsi și el, în premieră, în programul olimpic, cu două probe.
Japonia a obținut ca 80 de sportivi să se întreacă în concursul de karate la Tokyo, cu două întreceri diferite: kumite (disciplina sparring, care implică doi adversari care se luptă față în față, cu trei categorii de greutate atât la masulin, cât și la feminin) și kata (unde se concurează individual, în fața unui adversar virtual).
Baseball-ul se întoarce la Jocurile Olimpice pentru prima dată din 2008 încoace.
Baschetul 3x3, varianta urbană, mai dinamică, mai rapidă și mai fizică a baschetului tradițional în cinci, își face și el debutul la Tokyo. O echipă de români, Sport Arena Streetball, a contribuit la planul de promovare al acestui sport, sub deviza “din stradă la Jocurile Olimpice”, iar naționala feminină a obținut deja biletul pentru Japonia.

42 de locații și o revitalizare a parcului olimpic din 1964

Jocurile Olimpice de la Tokyo vor folosi 42 de arene și zone special amenajate pentru competiția sportivă supremă. 27 dintre acestea se află în afara orașului Tokyo, în împrejurimi.
https://i.eurosport.com/2020/01/09/2749743.png
Niponii au investit multe milioane de dolari pentru a moderniza o parte dintre arenele care au găzduit și ediția 1964 a Jocurilor, într-un proiect “Heritage Zone” unic. Stadionul Național, cu o capacitate de 48.000 de locuri, care a găzduit Ceremoniile de Deschidere și de Închidere în urmă cu 56 de ani, a fost dărămât și transformat într-o arenă ultramodernă, cu 60.000 de locuri.

57% dintre locurile alocate pentru sportivi, decise

Pandemia de coronavirus a lovit într-un moment în care sportivii erau în plin proces de calificare la Jocurile Olimpice. Sportivii care și-au îndeplinit baremele sau care își obținuseră deja biletele pentru Tokyo până în martie 2020 își vor păstra automat eligibilitatea de a participa la întrecerile de la Tokyo. Potrivit estimărilor CIO, în acest moment aproximativ 57% din totalul pozițiilor disponibile au fost adjudecate de sportivi.
Există însă și sporturi, precum tenisul, care nu au nici măcar un sportiv sigur de prezența la Tokyo.

Deviză: Sportul are puterea de a schimba lumea și viitorul

Tokyo 2020 pornește cu ideea că sportul are puterea de a schimba lumea și viitorul. Pentru că Jocurile din 1964 au transformat radical fața Japoniei. Niponii propun trei piloni centrali: atingerea acelei cele mai bune versiuni a ta, toleranța față de ceilalți și predarea ștafetei către generația următoare.

Jocurile verzi: medalii din materiale reciclate

Începând cu 1904, s-a standardizat acordarea unor medalii de aur, argint și bronz pentru primele trei poziții la Jocurile Olimpice. Însă din 1912 nu s-au mai acordat niciodată medalii din aur masiv. La Londra, de exemplu, medalia de aur câștigată de Alin Moldoveanu era făcută preponderent din argint, cu doar 1,5% aur. Japonezi au pregătit medalii din metale reciclate, obținute din telefoanele mobile donate de cetățeni.
Și pentru că Japonia este, prin excelență, un lider pe piața mondială de tehnologie, încă dinainte de izbucnirea pandemiei a fost clar că tehnologia va avea un rol important în desfășurarea Jocurilor: mii de roboți au fost concepuți special pentru a asista spectatorii la intrarea în arene, pentru a oferi informații turiștilor și a deservi întreg sectorul de ospitalite. Mai mult, focul de artificii de la ceremonia de deschidere va fi înlocuit de o ploaie de meteoriți “fabricată” în laborator, iar inteligența artificială va asigura servicii de identificare și acces în complex.

Ce nu se va întâmpla la Tokyo

Deși susține lupta contra rasismului, Comitetul Olimpic Internațional a avertizat, în contextul tot mai popularei mișcări #BlackLivesMatter, că sportivilor le va fi interzis să îngenuncheze în semn de protest - ideea lansată la un meci de fotbal american și că orice manifestare cu iz politic este interzisă prin Carta Olimpică.
Sportivii care vor simți nevoia să repete gestul pe care Formula 1 l-a asimilat deja riscă să fie amendați și suspendați. În schimb, ei sunt încurajați să își exprime crezurile în interviuri și pe rețelele de socializare - un compromis găsit de CIO pentru situația actuală.
Olympic Games 2024
Burse lunare de 1.500 de dolari pentru trei potențiale vedete ale României la JO Paris 2024
14/04/2022 LA 10:09
Jocurile Olimpice
Jocurile Olimpice Paris 2024 | Organizatorii anunță un spectacol total la Ceremonia de Deschidere
23/03/2022 LA 14:23