Totul s-a desfășurat pe Francis Field, în campusul Washington University din St. Louis. A fost pentru prima oară când Jocurile Olimpice se disputau în afara Europei.
Cu toate că inițial Chicago a câștigat concursul pentru găzdui Jocurile Olimpice din 1904, organizatorii St. Louis World Fair – o expoziție internațională găzduită în St. Louis – au anunțat că nu vor accepta un alt eveniment major în aceeași perioadă. Având o influență majoră, expoziția lor fiind una extrem de importantă pentru economia locală, dar și din cauza faptului că riscau să eclipseze Olimpiada, a fost decis ca totul să se mute în St. Louis.
Tensiunile cauzate de războiul dintre Imperiul Rusiei și Imperiul Japonez dar și faptul că era extrem de dificil să ajungi în St. Louis în 1904 au contribuit la faptul că foarte puțini atleți de top din afara SUA sau Canadei au participat la eveniment. Doar 12 națiuni au fost reprezentate în total.
Jocurile Olimpice
Rezumatul finalei de la Barcelona, Alcaraz - Carreno Busta
24/04/2022 LA 19:34
O premieră majoră a fost introducerea sistemului cu cele trei medalii – aur, argint și bronz.
https://i.eurosport.com/2020/03/20/2796420.jpg

Totul a durat cinci luni

Olimpiadele moderne durează de obicei puțin peste două săptămâni, însă ediția din 1904 s-a întins în total pe o perioadă de 146 de zile. Deși majoritatea evenimentelor de atletism s-au desfășurat între 29 august și 3 septembrie, restul concursurilor au avut loc timp de mai multe luni la evenimentele sportive de la St. Louis World Fair.
De altfel, organizatorii expoziției au preluat denumirea de „olimpic” pentru toate competițiile lor, creând astfel confuzie privind care dintre evenimente aparțin de Jocurile Olimpice și care de expoziție. O analiză ulterioară a dezvăluit că Jocurile s-au desfășurat între 1 iulie și 23 noiembrie și au fost compuse din 94 de evenimente.
https://i.eurosport.com/2020/03/20/2796422.jpg

Maratonul a creat controverse majore

Jocurile Olimpice de la St. Louis sunt recunoscute pentru că au avut unul dintre cele mai controversate maratoane din istorie. Cursa a avut loc la o temperatură de 33 de grade Celsius pe un drum acoperit de praf. Din cauza acestor condiții, 18 din cei 32 de competitori s-au retras înainte de final. Unul dintre participanți a suferit chiar de o hemoragie la stomac și a fost aproape de moarte înainte să fie salvat de staff-ul medical.
Nici câștigătorul cursei, Thomas Hicks, nu a stat mult mai bine. El a petrecut ultimii 15 km ai cursei într-o agonie continuă și a primit ouă și chiar brandy pentru a putea rezista. Staff-ul lui l-a cărat practic pentru a trece linia de finish după 3 ore și 28 de minute.
Problemele nu s-au oprit aici. Cubanezul Felix Carbajal s-a oprit în timpul cursei pentru a mânca un măr pentru ca apoi să fie doborât de crampe stomacale. Sud-africanul Len Tau a fost atacat de o haită de câini sălbatici.
https://i.eurosport.com/2020/03/20/2796423.jpg

Acuzații de trișat

Una dintre cele mai neobișnuit controverse de la Jocurile din 1904 este legată de competiția de box, unde un boxer, James Bollinger, a intrat în competiția sub numele unui boxer local popular, Carroll Burton, cu ideea că va fi astfel mai popular pentru juriu. Impostorul a câștigat chiar un meci așa pentru ca apoi să fie descoperit și descalificat.
Dar controversele nu se termină aici. La maraton, Fred Lorz era pe locul patru după 12 km, moment în care a fost doborât de niște crampe puternice și a trebuit să renunțe. El a luat o mașină până la stadion, însă vehiculul s-a defectat pe drum. Lorz își revenise între timp așa că s-a hotărât să continue să alerge pentru ca apoi să încheie maratonul pe primul loc. A primit chiar medalia de aur până să informeze cineva organizatorii de ce făcuse.
https://i.eurosport.com/2020/03/20/2796424.jpg

Performanțe remarcabile

Noile sporturi introduse au fost boxul, halterele, wrestlingul freestyle și decatlonul. Competițiile de natație au fost organizate într-un lac temporar.
Unul dintre cei mai importanți atleți care au participat la ediția din 1904 a fost gimnastul George Eyser, care a câștigat șase medalii cu un picior de lemn. De asemenea, Frank Kugler a obținut patru medalii la wrestling, ridicatul greutăților și încercarea puterii (concurs între două echipe, constând în încercare fiecăreia de a o trage pe cealaltă cu ajutorul unei sfori dincolo de linia de mijloc a terenului). Kugler a intrat în istorie, fiind singurul sportiv care a câștigat trei medalii la trei sporturi diferite la aceeași ediție a Jocurilor Olimpice.
Americanul James Lightbody a câștigat cursa cu obstacole, pe cea de 800 de metri iar apoi a stabilit un record mondial în acea de 1500 m. Harry Hillman a cursele cu obstacole de 200 și 400 de metri precum și cursa normală de 400 de metri.
Sprinterul american Archie Hahn a fost campion la 60, 100 și 200 de metri. În ultima sa cursă a stabilit un record la 21,5 secunde, performanță care a rezistat 28 de ani.
Echipa care a reprezentat Marea Britanie a câștigat două medalii, ambele de către atleți irlandezi. Atletul cu cele mai multe medalii din afara SUA a fost Emil Rausch din Germania, care a câștigat trei evenimente de natație. Zoltan Halmay din Ungaria și Charles Daniels din SUA au câștigat fiecare două medalii de aur la natație.

Țările participante

 • SUA (526 sportivi)
 • Canada (56)
 • Germania (22)
 • Grecia (14)
 • Africa de Sud (8)
 • Marea Britanie (6)
 • Ungaria (4)
 • Cuba (3)
 • Australia (3)
 • Austria (2)
 • Elveția (2)
 • Franța (1)

Clasament pe medalii

1. SUA – 239
2. Germania – 13
3. Cuba – 9
4. Canada – 6
5. Ungaria – 4
6. Marea Britanie – 2
7. Grecia – 2
8. Elveția – 2
9. Austria - 1
Canalele Eurosport nu sunt disponibile în rețelele Telekom și NextGen, însă ele se regăsesc în continuare la principalii operatori de pe piață. Pentru a le putea urmări din nou, vă rugăm să le solicitați operatorului Telekom, prin apel la Serviciul Relații Clienți (021.404.1234 / 0766.12.1234) sau pe canalele oficiale de comunicare ale acestuia.
Olympic Games 2024
Burse lunare de 1.500 de dolari pentru trei potențiale vedete ale României la JO Paris 2024
14/04/2022 LA 10:09
Jocurile Olimpice
Jocurile Olimpice Paris 2024 | Organizatorii anunță un spectacol total la Ceremonia de Deschidere
23/03/2022 LA 14:23