La Beijing vor debuta Jocurile Paralimpice de Iarnă, dar sportivii din Rusia și Belarus nu vor avea acces. Cele două țări sunt tot mai izolate, atât economic, cât și sportiv, după ce au invadat fără vreun motiv Ucraina.
Răspunsul Occidentului a venit prompt, Rusia fiind ștearsă de pe harta sportului, însă se părea că paralimpicii vor putea participa la Beijing. CIP a luat decizia finală - de excludere - cu foarte puțin timp înainte de startul competițiilor, deși inițial se vehiculase ideea că sportivii vor putea evolua sub steag neutru.
Hotărârea a născut nemulțumiri la Moscova, unde Anisa Reztsova, una dintre marile schioare și biatloniste din istoria Rusiei, a comentat acid decizia Comitetului Olimpic Paralimpic.
Jocurile Olimpice
Rezumatul finalei de la Barcelona, Alcaraz - Carreno Busta
24/04/2022 LA 19:34
"Acum am ajuns la paralimpici, este un adevărat haos. Politica ar trebui să rămână politică, ce treabă au sportivii cu asta? Echipa noastră a muncit timp de patru ani pentru a evolua la Jocurile Paralimpice și sunt suspendați așa? E o fărădelege!", a spus Reztsova pentru sport.ru.
Anfisa Reztsova a obținut 3 medalii de aur și 2 de bronz, la Jocurile Olimpice, la Calgary 1988, Albertville 1992 și Lillehammer 1994.
CITEȘTE ȘI:
RINAT AHMETOV "A ÎNTORS ARMELE". CE A FĂCUT PATRONUL MILIARDAR AL LUI ȘAHTIOR
Rusia și Belarus, excluse de la Jocurile Paralimpice de la Beijing
Comitetul Internaţional Paralimpic (IPC) a anunţat joi că a decis să excludă sportivii din Rusia şi Belarus de la Jocurile Paralimpice de iarnă programate la Beijing (4-13 martie), cu o zi înaintea startului competiţiei.
Sesizat în urma invaziei ruse din Ucraina, la care colaborează şi Belarus, Comitetul Internaţional Paralimpic hotărâse iniţial, miercuri, ca sportivii ruşi şi belaruşi să participe la Jocuri sub drapel neutru, o decizie contestată de mai multe ţări.
Într-un comunicat difuzat joi, IPC şi-a justificat schimbarea de poziţie prin faptul că "echipele şi sportivii ameninţă acum că nu vor participa, compromiţând şansele de succes ale Jocurilor Paralimpice de iarnă de la la Beijing 2022".
"Situaţia din Satul sportivilor se deteriorează şi garantarea siguranţei acestora a devenit imposibilă", a adăugat Comitetul, cu o zi înaintea ceremoniei de deschidere a Jocurilor, care se vor derula în capitala chineză până pe 13 martie.
După trupele ruse au invadat Ucraina, Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a acuzat Rusia că a încălcat Armistiţiul Olimpic şi a cerut federaţiilor internaţionale să interzică sportivii ruşi şi belaruşi din toate competiţiile.
Federaţia internaţională de fotbal (FIFA) a exclus, astfel, Rusia de la Cupa Mondială din Qatar, în timp ce multe federaţii (atletism, patinaj, rugby, box, înot) au anunţat măsuri de excludere care vizează sportivii ruşi, iar în unele cazuri şi pe cei din Belarus.
Olympic Games 2024
Burse lunare de 1.500 de dolari pentru trei potențiale vedete ale României la JO Paris 2024
14/04/2022 LA 10:09
Jocurile Olimpice
Jocurile Olimpice Paris 2024 | Organizatorii anunță un spectacol total la Ceremonia de Deschidere
23/03/2022 LA 14:23