Andreea Răducan este una dintre cele mai titrate sportive din istoria României, însă munca și sacrificiile pe care ea a fost nevoită să le facă au fost esențial în călătoria ei încă de la o vârstă fragedă în lumea sportului. Andreea a făcut gimnastică încă de la patru ani iar acest sport a fost întreg universul ei până la 19 ani, atunci când a părăsit pentru ultima oară cantonamentul de la Deva.
"Nu citeam ziarele, nu fusesem niciodată la un concert, iar la cinema văzusem un singur film. Televizor în cameră am avut abia la 18 ani. Nu-mi cunoșteam colegii de la facultate și nu știam despre ce altceva să vorbesc cu ei în afară de gimnastică", declara ea pentru Lead.ro. Răducan a vorbit pentru Eurosport despre sacrificiile făcute în cariera de gimnastă, situația actuală a acestui sport dar și despre ce abordare ar trebui să aibă părinții care își trimit copiii la gimnastică în România.
Gimnastica, un sport care cere sacrificii enorme
Beijing 2022
Dansul pe gheață, marea noutate a Jocurilor Olimpice de iarnă Innsbruck 1976
ACUM O ORĂ
Răducan avea parte și de 7-8 de antrenamente pe zi la vârste la care prietenii ei aveau în cap școală și distracție. Însă sportul i-a oferit și lecții importante: "În primul rând, eu am învățat de încă de la patru ani ce înseamnă disciplina și un program bine organizat. La acea vârstă mergeam la grădiniță dimineața, mă odihneam la prânz și după-masa eram la sala de gimnastică", a povestit ea pentru Eurosport.
"Sigur, pe atunci era mai mult joacă și petrecerea timpului alături de fetițe de aceeași vârstă. Era plăcut, iar joaca de la început s-a transformat într-o pasiune pentru acest sport”, a adăugat Răducan.
Motivația mi-am găsit-o mereu datorită susținerii din partea familiei dar și pentru că mi-a plăcut să practic acest sport.
"Să învăț mereu lucruri noi, să dezvolt un spirit frumos de lucru în echipă dar și să am bucuria de a participa într-o competiție”, a afirmat Răducan.
https://i.eurosport.com/2019/12/05/2730839.jpg
După anii de sacrificii și o muncă la intensitate maximă, Andreea Răducan nu are nicio îndoială privind cheia succesului în sport, dar și cheia succesului României în acea perioadă în gimnastică: "Munca. O responsabilitate asumată și de antrenori și de sportive pentru ce însemnau pregătirea și participarea în competiții. Cu disciplină și sacrificiu asumate de fiecare în parte”.
Andreea Răducan despre presiunea simțită de gimnastele românce
Având în vedere succesul generațiilor trecute în gimnastică, care a ajuns la apogeu cu Nadia Comăneci, generația Andreei a fost una de la care românii aveau mari așteptări. Acest lucru le-a ajutat, consideră ea: "Sigur că era o presiune, dar în egală măsură a fost vorba și de o motivație, care mie, cel puțin, mi-a dat încredere. Mă gândeam că dacă aceste gimnaste au reușit să obțină performanțe atât de frumoase, eu dacă sunt serioasă în pregătire și muncesc, de ce nu aș putea ajunge la fel ca ele?!”, a afirmat Răducan.
Ea consideră că soluția pentru succesul din prezent nu este uitatul spre trecut, ci adaptarea.
Lucrurile au evoluat și gimnastică la fel ca în fiecare domeniu. În trecut nu ne putem întoarce – nici pentru performanțe și cu atât mai puțin pentru modul de pregătire.
"Trebuie să ne adaptăm cerințelor actuale și să folosim acele calități pe care performanța le cere indiferent de domeniu. Munca, disciplina, perseverența, toate acestea folosite după o strategie actualizată cerințelor de astăzi”, consideră ea.
Cu toate acestea, condițiile din România sunt departe de a fi potrivite pentru sportul de performanță: "Infrastructura sportivă din România este cu mult rămasă în urmă, mai ales în ceea ce privește pregătirea la cluburi. Fie că vorbim de cluburile școlare sau de cele departamentale. În ceea ce privește însă pregătirea la lotul de gimnastică, condițiile sunt foarte bune”, a afirmat Răducan.
Ce a învățat-o gimnastica pe Andreea Răducan și sfaturi pentru viitoarea generație
"Eu privesc cu multă recunoștință spre experiența pe care am dobândit-o datorită gimnasticii. A cerut mult sacrificiu dar nu am niciun regret. Iubesc acest sport și calitățile pe care le-am dezvoltat în perioada în care am fost gimnastă”, afirmă Răducan.
Încrederea în propria persoană, curajul, disciplina, corectitudinea, ambiția, perseverența și efortul de care am conștientizat că sunt capabilă atunci când este nevoie. Este un bagaj important care îmi este de mare ajutor și astăzi.
Cel mai frumos moment al carierei Andreei Răducan s-a petrecut la 16 ani, la prima participare la un Campionat Mondial.
"Prima medalie mondială câștigată la Tian Jin, în China, a fost, poate cel mai fericit moment al carierei. A fost prima mea participare ca senioară (la vârsta de 16 ani) la un Campionat Mondial. Și în același timp participarea la Jocurile Olimpice de la Sydney mi-a adus de fapt împlinirea unui vis, acela de a fi prezentă la J.O. Faptul că am urcat pe podium cu echipa dar și la individual a fost cu adevărat extraordinar”, povestește ea.
În final, Andreea Răducan are și un sfat pentru părinții care își dau copiii la gimnastică: "Gimnastica este unul dintre sporturile care cere multă, multă răbdare. Începem la vârste fragede și abia la 16 ani avem dreptul de a participa la competițiile de mare anvergură la senioare. În tot acest timp, foarte mulți copii se pierd și este păcat”, consideră Răducan.
"Cred că dacă și parinții și copiii ar aborda diferit pregătirea, s-ar bucura mai mult de ceea ce pot învăța până să ajungă la un campionat mondial sau la Jocurile Olimpice. Le doresc să aibă răbdare, încredere și multă ambiție!”, a afirmat ea.
Beijing 2022
Povestea Jocurilor Olimpice de iarnă Sapporo 1972. Galina Kulakova și Ard Schenk, marile vedete
ACUM 4 ORE
Beijing 2022
România, reprezentată de 22 de sportivi la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing
ACUM 8 ORE