În luna februarie, CIO a recomandat federaţiilor sportive internaţionale să elimine din competiţiile lor sportivii din cele două ţări.
Reedie, o figură influentă în cadrul CIO de aproape 30 de ani, consideră că sunt puţine şanse ca ruşii şi belaruşii să fie autorizaţi să revină în sportul internaţional prea curând.
"Va trebui să luăm o decizie cu privire la ceea ce se întâmplă cu fiecare dintre cele două ţări şi cred că sentimentul general este că ele nu ar trebui să se califice", a declarat Reedie, fost vicepreşedinte al CIO, citat de presa britanică.
Olympic Games 2024
Calendarul Jocurilor Olimpice Paris 2024. Când se decernează primele medalii și ce sporturi noi apar
03/08/2022 LA 08:40
Ca urmare a acestor măsuri, sportivii vor rata calificările pentru competiţiile olimpice de la Paris, iar preşedintele CIO, Thomas Bach, a afirmat în luna mai că participarea Rusiei nu este clară. Cu toate acestea, forul olimpic mondial nu a sancţionat sau interzis membrii ruşi care fac parte din CIO de la participarea la reuniunile olimpice şi, de asemenea, nu a sancţionat Comitetul Olimpic Rus.
Citește și:

Trei sporturi le-au permis rușilor și belorușilor să concureze în continuare

Dintre sporturile care figurează în programul olimpic, doar ciclismul, tenisul şi judoul le-au permis ruşilor şi belaruşilor să continue să concureze, însă Reedie crede că nici măcar sportivii de la aceste discipline nu vor putea participa la concursurile de calificare pentru JO 2024.
Craig Reedie, fost preşedinte al Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA/WADA), a mai supus că ar fi nerealist să li se permită sportivilor din cele două ţări să ia parte la concursurile de calificare odată ce acestea au început.
"Este destul de dificil să spui la jumătatea drumului: 'Voi toţi care sunteţi acum calificaţi, am schimbat regulile'. Deci există o problemă reală pentru federaţii, care au instrucţiuni clare cu care au fost de acord, de a nu invita ruşii şi belaruşii să participe la evenimente", a mai spus oficialul scoţian.
"În consecinţă, la prima vedere, este puţin probabil ca cineva să se califice, cu excepţia celor trei sporturi care nu funcţionează în acest mod. Şi se vor putea califica (la cele trei sporturi)? Nu sunt sigur", a adăugat Craig Reedie.
Sportivi ruşii au concurat sub drapel neutru la Jocurile Olimpice după scandalul de dopaj instituţionalizat izbucnit după Olimpiada de iarnă de la Soci (2014), în cadrul sancţiunilor impuse de CIO.
Sursa: Agerpres
Olympic Games 2024
Jocurile Olimpice vor intra "într-o nouă eră" de la ediția din 2024, de la Paris! Anunțul CIO
26/07/2022 LA 20:24
Olympic Games 2024
Francezii vor primi 400.000 de bilete gratuite la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024
26/07/2022 LA 17:56