Jocurile Olimpice de la Tokyo sunt programate în perioada 23 iulie – 8 august, iar autoritățile iau măsuri pentru a proteja delegația României. Deși până acum Comitetul Olimpic Internațional a anunțat că nu îi obligă pe participanții la Tokyo să se vaccineze, sportivii sunt susținuți să se vaccineze inclusiv de către Agenția Mondială Anti-Doping.
Printr-o Hotărâre de Guvern care intră în vigoare astăzi, în etapa a doua de vaccinare prioritară vor intra și "sportivii componenți ai loturilor naționale sau ai loturilor olimpice, sportivii calificați individual la jocurile olimpice precum și staful tehnic care participă la pregătirea acestor sportivi", anunță gsp.ro.
România are în prezent 59 de sportivi calificați la Jocurile Olimpice de la Tokyo, în 12 sporturi, alte discipline urmând a-și încheia procesul de calificare în următoarele luni.
Olympic Games 2024
Jocurile Olimpice de la Paris: Prețurile biletelor, date, tragere la sorți, tot ce trebuie să știi
28/11/2022 LA 12:32

Vaccinarea împotriva Covid-19 și anti-doping-ul: precizările WADA

Sportivii au de respectat norme stricte în ceea ce privește substanțele pe care le pot introduce în organism, fiind nevoiți să respecte codul anti-doping. Cum în ultimii ani au existat multe scandaluri de acest tip – cel mai cunoscut fiind, probabil, "cazul Meldonium", Agenția Mondială Anti-Doping a venit cu precizări importante legate de vaccinul pentru SARS-CoV-2 și statutul acestuia față de lista interzisă.
"Având în vedere că vor exista mai multe vaccinuri dezvoltate şi utilizate, este prematur să facem declaraţii definitive privind compoziţia lor; însă, sportivii pot fi încrezători că WADA va continua să monitorizeze toate informaţiile disponibile şi îi va consilia, atât pe ei cât şi pe alţi membrii ai comunităţii anti-doping, în cazul în care vreun ingredient al vreunui vaccin ar ridica probleme.
Sănătatea sportivilor este cea mai importantă preocupare a WADA pe perioada acestei pandemii, iar aceştia pot fi asiguraţi că, în eventualitatea puţin probabilă în care un vaccin ar cauza o încălcare a reglementărilor anti-doping conform Codului Mondial Anti-Doping, supravegherea de către WADA a oricărei gestionări ulterioare a rezultatelor va garanta că vaccinurile şi principiile anti-doping nu intră în conflict. Pentru a fi mai clari, în ciuda noutăţii acestor vaccinuri, nu există niciun motiv să credem că astfel de vaccinuri ar contraveni reglementărilor anti-doping", se arată într-un comunicat al Agenţiei Naţionale Antidoping.

Sportivii români calificați la Jocurile Olimpice de la Tokyo:

 • Atletism (5): Florentina Iuşco și Alina Rotaru (săritura în lungime), Claudia Bobocea (1.500 m), Daniela Stanciu (săritura în înălţime), Alin Firfirică (aruncarea discului);
 • Baschet (4): echipa feminină de baschet 3x3
 • Box (1): Cosmin Gîrleanu (cat. 52 kg);
 • Canotaj (18): patru rame masculin, dublu vâsle feminin - categorie uşoară, patru rame feminin, dublu vâsle masculin, dublu vâsle feminin, dublu rame feminin, dublu rame masculin;
 • Ciclism (2): Vlad Dascălu mountain bike, 1 loc nenominal cotă parte la ciclism pe şosea, grație poziției ocupate la final de 2019 în clasamentul pe națiuni;
 • Fotbal (18): echipa naţională olimpică;
 • Gimnastică artistică (2): Maria Holbură (individual compus), Marian Drăgulescu (sărituri);
 • Înot (2): Robert Glinţă și Daniel Martin (100 m spate);
 • Kaiac-canoe (2): canoe-2 masculin - 1.000 m;
 • Lupte (1): Alina Vuc (cat. 50 kg);
 • Tenis de masă (3): echipa feminină formată din 3 jucătoare;
 • Tir sportiv (1): Laura Coman (puşcă aer comprimat 10 m).

Eurosport 2021 - Dezlănțuim puterea sportului

Jocurile Olimpice
Jocurile Olimpice din 2036 ar putea avea loc într-un oraș care urmează să fie construit
17/11/2022 LA 11:10
Jocurile Olimpice
Mascotele pentru Jocurile Olimpice de la Paris au fost dezvăluite! Ce simbolizează fiecare
14/11/2022 LA 11:14