După ce au fost amânate din cauza pandemiei de COVID-19, Jocurile Olimpice de la Tokyo vor avea loc în perioada 23 iulie-8 august 2021. Competiţia, care trebuia să se desfăşoare iniţial în anul 2020, a fost reprogramată.
Kane Tanaka este în momentul de faţă cea mai longevivă persoană din lume, ajunsă recent la venerabila vârstă de 118 ani. Japoneza se pregăteşte să poarte torţa olimpică în luna mai, reprezentându-şi astfel ţara natală, ce găzduieşte Jocurile.
Tanaka a supravieţuit de două ori cancerului şi a trecut prin două perioade marcate de pandemii, iar acum va prelua torţa olimpică în oraşul Shime, din prefectura japoneză Fukuoka. În ciuda vârstei înaintate şi a familiei care îi va sta alături, cu un cărucior cu rotile pregătit, supercentenara (cu vârsta de peste 110 ani - n.r.) s-a ambiţionat să parcurgă ultimii paşi pe propriile picioare, pentru a-i înmâna torţa următoarei persoane.
Jocurile Olimpice
CIO "explorează modalităţile" de a-i reprimi pe ruşi şi bielaruşi în competiţii
ACUM 4 ORE
Într-un interviu exclusiv acordat CNN, Tanaka povesteşte că la aniversarea din luna ianuarie a primit în dar de la apropiaţi o pereche nouă de pantofi sport, special pentru eveniment.
"E grozav că a ajuns la vârsta aceasta şi încă mai poate păstra un stil de viaţă activ. Vrem ca alţi oameni să vadă asta şi să se simtă inspiraţi. Nu credem că vârsta este o barieră", spune nepotul ei, Eiji Tanaka, care are peste 60 de ani.

Aida Gemanque a purtat torța olimpică la 106 ani

Recordul anterior la categoria "cea mai vârstnică persoană care a purtat torţa olimpică" e deţinut de Aida Gemanque, din Brazilia, care a aprins flacăra la Jocurile de Vară de la Rio 2016, la vârsta de 106 ani. Un alt centenar este jucătorul de tenis de masă Alexander Kaptarenko, care a ţinut torţa la Jocurile de Iarnă de la Sochi, la 101 ani.
Tanaka s-a născut în 1903, anul în care pionierii aviaţiei Orville şi Wilbur Wright au făcut istorie prin finalizarea primului zbor cu un aparat mai greu decât aerul.
Mamă a patru copii, japoneza a trăit şi muncit alături de soţul său, proprietarul unui magazin de orez. Tanaka a lucrat până la 103 ani, când s-a „pensionat”, lăsând afacerea celor cinci nepoţi şi opt strănepoţi.
În cei 118 ani de viaţă, Tanaka a fost martora unor vremuri tulburi, precum cele două războaie mondiale, iar pandemia de COVID-19 a trezit ecoul amintirilor din 1918, când gripa spaniolă făcea ravagii. Eiji a mărturisit, însă, că nu şi-a auzit bunica vorbind des despre trecut: "Priveşte tot înainte. Îi place foarte mult să trăiască în prezent".
În anul naşterii lui Kane Tanaka, Jocurile Olimpice moderne, care debutaseră în 1896, nu aveau încă o tradiţie prea lungă.
Ultima oară când Jocurile Olimpice au avut loc în Tokyo, în 1964, Tanaka avea 61 de ani. Iar dacă numărăm atât ediţiile de vară, cât şi cele de iarnă ale Jocurilor, în acest an Tanaka va asista la cea de-a 49-a competiţie olimpică din viaţa ei.
Tanaka locuieşte acum într-un azil de bătrâni, unde se trezeşte de obicei la 6 dimineaţa. Iubeşte băuturile acidulate şi are câteva jocuri preferate, între care şi unul de strategie, numit "Othello". De asemenea, ea susţine că matematica şi curiozitatea sunt secretele sale pentru a-şi menţine sănătatea minţii şi a trupului. Din cauza restricţiilor epidemice, familia nu a avut voie să o viziteze timp de 18 luni.
sursa: Mediafax
Olympic Games 2024
Jocurile Olimpice de la Paris: Prețurile biletelor, date, tragere la sorți, tot ce trebuie să știi
28/11/2022 LA 12:32
Jocurile Olimpice
Jocurile Olimpice din 2036 ar putea avea loc într-un oraș care urmează să fie construit
17/11/2022 LA 11:10