INFRASTRUCTURA, REGÂNDITĂ PENTRU OLIMPIADĂ

Bugetul asigurat de Guvernul Metropolitan din Tokyo pentru organizarea Olimpiadei este de 400 de miliarde de yeni japonezi (peste 3,2 miliarde de euro). De asemenea, guvernul japonez ia în considerare creșterea capacității aeroporturilor internaționale Haneda și Narita prin relaxarea unor restricții de zbor iar o nouă linie feroviară va fi inaugurată pentru a face legătura între aeroporturi și gara centrală din Tokyo. Datorită acestei linii, durata de călătorie va scădea semnificativ.
Printre pregătirile de infrastructură se numără și restaurarea mai multor autostrăzi precum și demolarea vechiului stadion olimpic și construirea unei noi arene care va fi gata în noiembrie 2019.
Tokyo 2020
România, cele mai mari premii din Europa pentru medaliații de la JO! Ce sume oferă statul
19/08/2021 LA 16:12
Jocurile Olimpice de la Tokyo vor fi începând cu 24 iulie 2020 în întregime pe canalele Eurosport.

TOKYO VA FI GAZDA PRIMEI OLIMPIADE VERZI

Japonia dorește să organizeze primele Jocuri Olimpice bazate în totalitate pe energie regenerabilă. Dacă va reuși, ar putea seta un exemplu prețios și mobiliza viitoare țări organizatoare să îi urmeze modelul.
Guvernul japonez construiește sisteme pentru a furniza electricitate pentru Jocurile Olimpice provenită strict din surse regenerabile – energie solară, eoliană – ca parte a unor eforturi de a promova un stil de viață sustenabil.
Nu doar stadioanele vor avea parte de energie regenerabilă ci și satul olimpic și centrul de presă.
Comitetul de organizare plănuiește de asemenea să elimine toate emisiile de dioxid de carbon care nu sunt necesare, să se asigure că toate produsele respectă un cod de sustenabilitate strict și să se folosească de servicii de închiriere astfel încât 99% dintre bunurile folosite vor fi reciclate sau refolosite. Un astfel de exemplu este reprezentat de uniformele atleților, care vor fi făcute din materiale reciclate iar cetățenii japonezi au donat dispozitive electronice folosite din care vor fi fabricate medaliile.
Mai mult, există planuri de a filtra apa de ploaie pentru a fi folosită la arenele în care vor avea loc competițiile.

TAXI-URILE FĂRĂ ȘOFER ȘI MAȘINILE ELECTRICE AR PUTEA ASIGURA TRANSPORTUL

Să spui că Tokyo este un oraș mare ar fi probabil o subestimare. Capitala japoneză are o populație de aproximativ 15 milioane de persoane, însă dacă luăm în considerare zona metropolitană, ajungem la 37 de milioane de oameni. Mai mult, se estimează că Olimpiada va aduce cu ea în jur de 15 milioane de vizitatori.
Din fericire, Tokyo este un oraș renumit pentru eficiența sa din trafic iar transportul în comun este curat și eficient. Cheia pentru 2020 ar putea fi reprezentată de vehiculele conectate și autonome care s-ar putea asigura că oamenii ajung unde vor și când vor.
Toyota a anunțat că își va folosi vehiculul autonom e-Palette pentru a transporta atleții, jurnaliștii și oficialii prin satul olimpic.
Dar cum rămâne cu spectatorii? Ei bine, în iulie 2018 a fost demarat un experiment cu mașini fără șofer de compania ZMP alături de firma de taximetrie Hinomaru Kotsu. În jur de 1.500 de persoane s-au înscris iar 96 dintre ei au comandat taxi-ul prin smartphone. Un șofer a fost mereu prezent în mașină pentru a preveni eventuale incidente, însă experimentul s-a încheiat în august fără nicio problemă. Astfel, succesul acestui experiment la care adăugăm noi astfel de teste plănuite pentru 2019, ridică speranțele că tehnologia va putea fi folosită pentru Jocurile Olimpice.

ROBOȚII IAU LOCUL VOLUNATRILOR

Dacă până acum Jocurile Olimpice se bazau de obicei pe voluntari pentru a servi spectatorii și a-i ajuta să își găsească locurile sau cu alte probleme, la Tokyo lucrurile vor sta diferit. Roboții vor lua locul voluntarilor.
În martie, comitetul olimpic a inaugurat doi roboți care vor avea sarcina de a ajuta spectatorii. Roboții, creați de Toyota, îi vor ajuta pe oameni să își găsească locurile, vor furniza informații și vor transporta mâncarea și băuturile.
Toyota speră că va începe să vândă acești roboți către public din 2030 și că la Olimpiadă vor fi utili în mod special pentru persoanele cu dizabilități: „Am căutat modalități prin care am putea ajuta oamenii în viața de zi cu zi. La Jocurile Olimpice, vor fi mulți oaspeți în scaune cu rotile și am dori ca ei să se bucure de experiență fără să aibă griji cu privire la mobilitatea lor”, a declarat managerul general al Toyota, Minoru Yamauchi, pentru Associated Press.

MECANISMELE DE RECUNOAȘTERE FACIALĂ VOR FI FOLOSITE PENTRU A EVITA COZILE LUNGI ȘI A SPORI SECURITATEA

Într-o nouă premieră, Tokyo 2020 va fi prima Olimpiadă la care se va folosi tehnologia de recunoaștere facială pentru a evita cozile lungi în căldura verii dar și pentru a spori securitatea.
Sistemul, care nu va fi folosit pentru fani, se va concentra pe cei peste 300.000 de atleți, staff, voluntari și presă. Vor fi folosite cip-uri integrate în cărțile de identitate pentru a-i verifica pe cei care intră în peste 40 de locații.
Acest sistem a fost testat deja parțial la olimpiada de la Rio din 2016 dar și în unele aeroporturi din Japonia.
Tokyo 2020
Cea mai ghinionistă țară de la JO. A terminat de 12 ori pe locul 4 la Tokyo și a ieșit din top 15
17/08/2021 LA 11:06
Tokyo 2020
Jocurile Olimpice sunt costisitoare! Topul statelor care plătesc cele mai mari recompense după Tokyo
13/08/2021 LA 16:05