Cele patru noi sporturi adăugate sunt karate, skateboarding, escalada sportivă și surfing iar baseball-ul/softball-ul revin după 12 ani.
Iată tot ce trebuie să știi despre noile sporturi pentru a vă bucura de toată experiența Olimpiadei.

Karate

Tokyo 2020
Impresionant! Cât a costat organizarea Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la Tokyo
03/12/2021 LA 10:04
E un pic surprinzător că abia în 2020 karate va face parte din lista sporturilor olimpice, având în vedere că alte arte marțiale precum judo sau boxul sunt prezente de zeci de ani. Surprinzător, dar potrivit, că această artă marțial va debuta chiar la Jocurile Olimpice de la Tokyo.
Karate este o artă marțială născută în Japonia în 1922 iar cuvântul în sine pictează un tablou destul de clar: „kara” înseamnă „gol” în japoneză iar „te” reprezintă „mână”. Așadar, avem sportul cu mâinile goale. Fiind un sport de contact, se pot utiliza cu mâinile, coatele, palmele, picioarele și genunchii. Vor exista doar trei categorii de greutate pentru ramura kumite, față de cele cinci utilizate de obicei de Federația Mondială de Karate. Pentru kata, va exista o singură categorie de greutate.
Karate va fi prezentă cu cele două ramuri ale sale: kumite și kata.
Kumite reprezintă luptele clasice de karate, cunoscute de toată lumea: un „meci” durează trei minute, cu pauza în care se oprește cronometrul. Se acordă de la unul la trei puncte, în funcție de locul în care a avut loc contactul. Competitorul care ajunge la o distanță de opt puncte față de adversarul său, va câștiga. În cazul în care timpul expiră și nu se ajunge la o astfel de diferență, va câștiga cel cu un număr mai mare de puncte.
Kata reprezintă o demonstrație cu mișcări pregătite anterior, în care cei doi competitori nu intră în contact unul cu celălalt. Elementele analizate aici de juriu sunt puterea și corectitudinea tehnicilor. Un competitor va primi o centură roșie iar celălalt una albastră. La final, cei cinci judecători vor flutura steaguri de culoarea roșie sau albastră pentru a-și comunica decizia.
Evenimentele vor avea loc în legendarul centru Nippon Budokan, locație construită pentru competiția de judo de la Jocurile Olimpice din 1964. În trecut, Nippon Budokan a găzduit concerte istorice ale unor artiști precum The Beatles sau Bob Dylan.

Skateboarding

Skateboarding-ul, un sport urban, a fost introdus „pentru capacitatea sa puternică de atracție în rândul tinerilor”, a anunțat Comitetul Internațional Olimpic în 2016.
Participanții vor merge pe skateboard-uri, o placă scurtă și îngustă care are câte două roți atașate la fiecare capăt. Cei care vor concura vor face mai multe „artificii” precum sărituri sau întoarceri în aer, totul într-o rampă care ar putea fi asemănată cu o piscină goală.
Skateboarding-ul, fiind considerat mult timp un sport al adolescenților rebeli, un simbol al „contraculturii”, va fi prezent la Jocurile Olimpice cu două discipline: parc si stradă. Skateboardingul din parc va avea loc pe mai multe rampe precum cele descrise mai sus iar fiecare competitor va primi puncte de la o echipă de arbitri în funcție de viteză, înălțimea săriturilor și dacă acel competitor a avut capacitatea de a-și lua skateboard-ul în mână în aer.
La categoria „stradă”, competitorii vor merge pe skateboard pe un traseu cu obstacole precum bare, bănci, scări și cutii. Ei vor primi puncte în funcție de dificultatea manevrelor pe care le vor executa.
Nu există un consens clar privind originea skateboarding-ului însă este acceptat în general că acest sport și-a făcut apariția pe coasta de vest a SUA în anii 1940 și a crescut semnificativ în popularitate printre tineri în anii 80 și 90 și a devenit o componentă esențială a culturii de stradă. De altfel, brand-uri importante precum Adidas sau Nike au o categorie aparte denumită „skateboarding” în rândul produselor vestimentare.

Baseball/Softball

După ce au fost prezente ultima oară la Jocurile Olimpice de la Beijing în 2008, baseball-ul și softball-ul revin în 2020 la Tokyo.
În baseball, un sport asemănător oinei, două echipe de nouă jucători caută să obțină cele mai multe „ture” (runs). O tură este completată când jucătorul a alergat și a trecut prin toate cele patru baze. Ambele echipe alternează între fazele defensive și cele ofensive.
Fiind un sport foarte popular în Japonia, Comitetul de Organizare 2020 de la Tokyo a propus baseball și varianta sa feminină, softball, drept un sport ce ar trebui adăugat la ediția din 2020.
Șase națiuni vor participa la acest sport foarte popular în America de Nord și de Sud dar și în Asia. Cuba a câștigat trei dintre cele cinci ediții, SUA câștigând în 2000 la Sydney și Coreea de Sud în 2008 la Beijing. Japonia a obținut medalii de bronz la Barcelona în 1992 și la Atena în 2004.

Surfing

Deși a existat o dezbatere privind locația în care ar trebui să aibă loc competiția de surfing, mulți argumentând că ar trebui să se desfășoare într-o piscină cu valuri pentru a oferi tuturor participanților aceleași condiții, până la urmă totul va avea loc pe coasta Pacificului, pe plaja Shidshita, la 40 de kilometri distanță de Tokyo. Vor exista categorii de bărbați și de femei.
Cel mai bun surfer va fi cel care va primi cel mai mare punctaj de la o echipă de arbitri în baza manevrelor efectuate. Aceste manevre sunt analizate diferit în funcție de varietate, nivelul dificultății, viteză și putere.
Cum competiția va avea loc chiar în ocean, competitorii nu se vur duela doar unii cu alții ci și cu natura însăși: nivelul valurilor, direcția și puterea vântului și mareea vor fi factori importanți.
Surfingul ar fi fost practic încă de pe vremea anticității în Hawaii și Tahiti. Deși surfingul este practic atât cu plăcile lungi (longboard), doar cele scurte (shortboard) vor fi folosite la Jocurile Olimpice, ele fiind mai ușor de folosit și favorizând manevre mai dinamice.

Escalada sportivă

Escalada sportivă constă în depășirea de către competitor a obstacolelor naturale sau artificiale ale unui teren abrupt.
Sportul va debuta la Jocurile Olimpice de la Tokyo unde vor fi prezente toate cele trei discipline ale sale: viteză, bouldering și dificultate.
În proba de viteză va avea loc o întrecere întrei doi cățărători, ambii urcând pe o rută stabilită pe un zid de 15 metri. La bouldering, cățărătorii vor urca un număr stabilit de rute pe un zid de patru metri într-o perioadă de timp specificată. La proba de dificultate, participanții încearcă să urce pe cât de mult posibil pe un zid mai mare de 15 metri, într-o perioadă de timp dată.
La Olimpiadă, toți competitorii vor participa în toate cele trei discipline iar clasamentul final va fi determinat de o medie a rezultatelor. Sunt permise în unele discipline frânghii de siguranță, însă acesta este singurul echipament acceptat iar competitorii trebuie să urce folosindu-se doar de mâini și picioare.
Acest sport necesită flexibilitate, putere, tehnică dar și capacitatea de a plănui și a face o strategie înainte de cursă.
Tokyo 2020
România, cele mai mari premii din Europa pentru medaliații de la JO! Ce sume oferă statul
19/08/2021 LA 16:12
Tokyo 2020
Cea mai ghinionistă țară de la JO. A terminat de 12 ori pe locul 4 la Tokyo și a ieșit din top 15
17/08/2021 LA 11:06